Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Εισαγγελέας με ρεκόρ υποθέσεων στο αρχείο έγινε υφυπουργός δικαιοσύνης !

Οι σχέσεις του με ΕΥΠ, υποκλοπές, απαγωγές πακιστανών, ΜΑΥΟ

Με απόφαση του Αλέξη Τσίπρα, νέος υφυπουργός Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με αρμοδιότητες που σχετίζονται με την ενίσχυση της διαφάνειας στον χώρο της Δικαιοσύνης, ανέλαβε ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. 
ΑΣ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΒΔΟΜΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΣΙΠΡΑ ΜΕΣΑ ΤΩΝ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ:
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 14 Ιουλίου 2009
Η πορεία του Δημ. Παπαγγελόπουλου από τα υπόγεια της Ευελπίδων, όπου υπηρέτησε επί χρόνια ως εισαγγελέας εκτέλεσης ποινών, μέχρι τον 15ο όροφο της οδού Κατεχάκη, στη θέση του διοικητή της ΕΥΠ, πέρασε από πολλούς σταθμούς και από μεγάλα κύματα.
Ο χαμηλών τόνων εισαγγελικός λειτουργός φαίνεται ωστόσο πως είχε την ευχέρεια να ελίσσεται καλά και να επιλέγει σωστά.
Οι κύριες υποθέσεις, με έντονο πολιτικό ενδιαφέρον, που χειρίστηκε κατά το διάστημα της εισαγγελικής του θητείας, φαίνεται ότι καθόρισαν και την εξέλιξή του. Επειτα από μήνυση του Κ. Λαλιώτη κατά του Κων. Μηστοτάκη, ερεύνησε την περίφημη υπόθεση ΜΑΥΟ, σχετικά με παράνομες χρηματοδοτήσεις του κόμματος της Ν.Δ. Η δικογραφία αρχειοθετήθηκε ελλείψει στοιχείων.
Την ίδια τύχη είχαν και οι καταγγελίες για το σπίτι που έκτισε στο Πόρτο Γερμενό ο μετέπειτα εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς.
Το 2003 εξελέγη από τους συναδέλφους του (όταν ίσχυε ακόμη ο θεσμός της αυτοδιοίκησης) προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών. Εκεί έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον χειρισμό (βλέπε απραξία) της έρευνας για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Επί 11 μήνες ο κ. Παπαγγελόπουλος διενεργούσε προσωπικά, για λόγους εθνικής ασφάλειας, προκαταρκτική εξέταση για το σοβαρό αυτό ζήτημα. Κάθε 4 μήνες ζητούσε τυπικά από τον τότε προϊστάμενό του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δ. Λινό, παράταση της μυστικής έρευνας. Επί της ουσίας όμως δεν ήταν εκείνος που τη διενεργούσε. Ολα ήταν στα χέρια της ΕΥΠ. Η ελληνική κοινωνία δεν έμαθε όμως ποτέ τα πορίσματά της. Χρειάστηκε να αναλάβει έργο η ΑΔΑΕ για να αποκαλυφθούν οι διαστάσεις του σκανδάλου.
Και μια σημαντική λεπτομέρεια:η αυτοκτονία Τσαλικίδη είχε αξιολογηθεί τότε ως μια κοινή υπόθεση, όταν όλοι γνώριζαν ότι σχετιζόταν άμεσα με τις υποκλοπές.
Λίγο πριν λήξει η διετής θητεία του, το 2005, η κυβέρνηση έσπευσε με φωτογραφική διάταξη να παρατείνει διά νόμου, για ένα χρόνο, τη θητεία όλων των προϊσταμένων στις μεγάλες εισαγγελίες της χώρας! Προφανής σκοπός της φωτογραφικής διάταξης, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, ήταν να μη φύγει η υπόθεση των υποκλοπών από τα χέρια του συγκεκριμένου εισαγγελέα.
Ο κ. Παπαγγελόπουλος ενεπλάκη μάλιστα, άλλη μία φορά στη θητεία του, με την ΕΥΠ:
στην υπόθεση της απαγωγής των Πακιστανών.
Κατ’αρχάς έβαλε τη μήνυση στο σωρό, επί τουλάχιστον 5 μήνες. Χρειάστηκε να πάρει δημοσιότητα το θέμα στο BBC, για να βγει η υπόθεση από τη ναφθαλίνη. Υστερα από έρευνα μηνών, η μηνυτήρια αναφορά του προέδρου της πακιστανικής κοινότητας, για απαγωγές και μυστικές ανακρίσεις τουλάχιστον 25 ομοεθνών του, κατέληξε σε άσκηση διώξεων κατά στελεχών της ΕΥΠ! Η δικογραφία είναι από το 2006 στην ανάκριση και παραπαίει, οδεύοντας οριστικά στο αρχείο. Το αξιοπερίεργο είναι ότι κάποιοι από τους κατηγορούμενους είναι τώρα υφιστάμενοι του κ. Παπαγγελόπουλου στην ΕΥΠ.
Μετά τη λήξη της θητείας του ως προϊσταμένου, ο κ. Παπαγγελόπουλος τοποθετήθηκε αμέσως στη νεοπαγή θέση του εισαγγελέα, αρμόδιου για το οργανωμένο έγκλημα. Οταν πλησίαζε να λήξει και εκεί η θητεία του, επελέγη ως αντικαταστάτης του Δημ. Ασπρογέρακα, στη θέση του εποπτεύοντος την αντιτρομοκρατική υπηρεσία.
Τώρα από τη νέα του θέση ασκεί εκ του νόμου εποπτεία και έρευνα τόσο σε θέματα εθνικής όσο και εσωτερικής ασφάλειας (τρομοκρατία, οργανωμένο έγκλημα). Δεν είναι λίγοι πάντως εκείνοι, ακόμη και μέσα στη Δικαιοσύνη, που μιλούν για επικίνδυνη εκτροπή του ρόλου της ΕΥΠ και αναβάθμισή της σε βραχίονα αντιμετώπισης «εσωτερικών κινδύνων».
Χρηστος Ζερβας-Ελευθεροτυπια
………………………………….
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ
Press Publica 6 Μαΐου 2015
Aντιδράσεις εντός και εκτός δικαιοσύνης, προκαλεί η επιλογή της κυβέρνησης να διορισθεί νέος υφυπουργός Δικαιοσύνης ο πρώην εισαγγελέας Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.
Ο κ. Παπαγγελόπουλος που ορκίζεται το απόγευμα της Τετάρτης, διορίζεται στη θέση με απόφαση του πρωθυπουργού και αναλαμβάνει αρμοδιότητες που σχετίζονται με την ενίσχυση της διαφάνειας στον χώρο της Δικαιοσύνης, που αποτελεί προτεραιότητα της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου.
Η διατύπωση της κυβερνητικής ανακοίνωσης αφήνει χώρο για διάφορες ερμηνείες. Πρώτον ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος που κινείται στον ευρύτερο πολιτικό χώρο της δεξιάς και έχει άριστες σχέσεις με το καραμανλικό περιβάλλον αποτελεί προσωπική επιλογή του κ. Τσίπρα. Και δεύτερον ότι δεν τυγχάνει της απόλυτης αποδοχής της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Όπως και νάχει όμως, η πραγματικότητα λέει ότι το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξε για μια νευραλγική θέση στο χώρο της Δικαιοσύνης, έναν εισαγγελικό λειτουργό που εισέπραξε στο παρελθόν δριμεία κριτική από το τύπο και την αντιπολίτευση για συγκεκριμένες πράξεις και παραλείψεις του, οι οποίες είχαν καθοριστική σημασία για την εξέλιξη πολύ σοβαρών υποθέσεων.
Ο κ. Παπαγγελόπουλος ως προιστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών της Αθήνας το 2005, παρέλαβε κάτω από συνθήκες άκρας μυστικότητας την καυτή δικογραφία των υποκλοπών σε βάρος του τότε πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή και άλλων πολιτικών προσώπων και πολιτών και διενήργησε με απόλυτη μυστικότητα προκαταρκτική εξέταση  για την υπόθεση, χωρίς στην ουσία να προβεί σε καμία ενέργεια επί ένα ολόκληρο χρόνο!  Για την αδράνεια αυτή, η οποία αποκαλύφθηκε μετά την κοινή συνέντευξη των 4 υπουργών της κυβέρνησης, ο κ. Παπαγγελόπουλος δέχθηκε τότε σκληρή κριτική.
Ο κ. Παπαγγελόπουλος, δέχθηκε επίσης κριτική και για μια άλλη αδράνεια. Αυτή αφορούσε την μήνυση που είχαν καταθέσει εκπρόσωποι της Πακιστανικής κοινότητας στη χώρα, για μαζικές απαγωγές και μυστικές ανακρίσεις πακιστανών στην Αθήνα, πιθανότατα σε συνεργασία με αγγλικές μυστικές υπηρεσίες, μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο το καλοκαίρι του 2005.
Τότε η μήνυση είχε κατατεθεί τον Αύγουστο αλλά μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου που οι πακιστανοί δημοσιοποίησαν με συνέντευξη την υπόθεση, ουδείς είχε ασχοληθεί με την διερεύνηση υπόθεση.
Το 2006 με απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, τοποθετήθηκε εποπτεύων εισαγγελέας της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας – ΔΑΕΕΒ – Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας).
Η πορεία του είναι πάντως ταυτισμένη πλήρως με την κυβέρνηση Καραμανλή, καθώς τον Ιούλιο του 2009 ανέλαβε διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, θέση στην οποία έμεινε έως και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.