Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Τα «μαντρόσκυλα» πάνε αλλού για διακοπές…

28/05/2015
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και ευτυχώς έχει ήδη αρχίσει να προβάλλεται από όλα τα μέσα ενημέρωσης. 
Πλέον όλοι αναγνωρίζουν ότι η πολιτικοοικονομική αστάθεια, η αρνητική προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό, το γεγονός ότι από το πρωί ως το βράδυ όλοι εκτός συνόρων «μας κουβεντιάζουν» με τον πιο απαξιωτικό τρόπο και συνεχείς αναφορές σε ενδεχόμενη χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ, οι πρωτοφανείς ελλείψεις στα αεροδρόμια, αλλά και στα νοσοκομεία μας, αυτή η εικόνα διάλυσης που παρουσιάζεται παντού, οι συζητήσεις περί αυξήσεων στον ΦΠΑ, βλάπτουν με τον πιο καταστροφικό τρόπο τον τουρισμό μας – δηλαδή την μοναδική πηγή εσόδων αυτή τη στιγμή για τη χώρα, αν εξαιρέσουμε την φορολογία.
Προχθές, δόθηκε στη δημοσιότητα έρευνα της GFK, σύμφωνα με την οποία μειωμένες κατά 1,2% είναι οι κρατήσεις τουριστικών πακέτων από τη Γερμανία, μια από τις σημαντικότερες αγορές εισερχόμενου τουρισμού.

Όπως αναφέρεται, η πτώση αυτή είναι ιδιαίτερα αισθητή την περίοδο Φεβρουαρίου - Απριλίου, γεγονός το οποίο δείχνει την ανησυχία των Γερμανών για την χώρα μας, σε μια αρκετά ευαίσθητη περίοδο στο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον της χώρας.
Για την ίδια περίοδο, ωφελημένες εμφανίζονται η Ισπανία, με τα Κανάρια νησιά και τις Βαλεαρίδες νήσους λόγω της δημοτικότητάς τους στους Γερμανούς τουρίστες, αλλά και η Τουρκία η οποία όμως παρουσιάζει αρκετά μικρότερη αύξηση σε σχέση με άλλους γειτονικούς προορισμούς, όπως είναι η Κύπρος και η Κροατία. Τέλος, η Αίγυπτος δείχνει να ανακάμπτει μετά από δυο χρόνια συνεχούς μείωσης. 
Προστίθεται επίσης ότι παρατηρώντας αναλυτικά τις κρατήσεις των Γερμανών τουριστών σε εβδομαδιαία βάση, είναι σαφές ότι οποιεσδήποτε πολιτικοοικονομικές εξελίξεις σε συνδυασμό με την επιρροή των γερμανικών ΜΜΕ, είχαν άμεσο αντίκτυπο (θετικό ή αρνητικό) στη τελική επιλογή κράτησης. Χαρακτηριστική είναι η περίοδος 15 - 21 Φεβρουαρίου και το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου όπου οι κρατήσεις προς τη χώρα μας σημείωσαν σημαντική πτώση.
Και όλα αυτά, ενώ, με βάση την ηρεμία που είχε επανέλθει στη χώρα, η Λουφτχάνσα είχε αποφασίσει να ενισχύσει τις πτήσεις της προς την Ελλάδα και προβλεπόταν αύξηση των Γερμανών τουριστών της τάξης του 9-12%.
Οι συνέπειες της αλλοπρόσαλλης πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, παριστάνοντας ότι διαπραγματεύεται, είναι ήδη ορατές. Και στα στοιχεία από την ΤτΕ συντριπτικά: 
Στο τετράμηνο ως τα τέλη Απριλίου, είχαμε αύξηση αφίξεων κατά 228.000 ή 17,5% σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2014. Αυτό επιτεύχθηκε λόγω της αύξησης των αφίξεων στην Αθήνα.
Ωστόσο, για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια, ο μήνας Απρίλιος παρουσίασε αρνητικό πρόσημο σε πολλά σημαντικά αεροδρόμια: Στη Θεσσαλονίκη είχαμε πτώση 0,5%, στην Κω 26,9%, στο Ηράκλειο 7,4%, στα Χανιά 2,2%, στην Κέρκυρα 4,3%, στη Ζάκυνθο 4,1%, στην Κεφαλονιά 50% (!), στη Μύκονος 31,1%(!).
Επίσης έχουμε πτώση στο τρέχον έτος σε επίπεδο ευρύτερου προορισμού στα Δωδεκάνησα (4%), στο Ιόνιο (3%),στην Πελοπόννησο (14%).
Τα «μαντρόσκυλα» μάλλον αποφάσισαν να περάσουν αλλού τις διακοπές τους και να δώσουν αλλού τα λεφτά τους – προς δόξαν των πρωτοκλασάτων «επαναστατών» του ΣΥΡΙΖΑ, που βρίζουν χωρίς να βουτούν τη γλώσσα στο μυαλό…