Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Δημήτρης Λακασάς: Υπέρ της μεταφοράς του σχεδίου για την εφαρμοσμένη έρευνα στην αγορά

"Η επένδυση στην εκπαίδευση και την καινοτομία θα ανοίξει τον δρόμο της ανάπτυξης"
Η ανάγκη υιοθέτησης ενός νέου οικονομικού μοντέλου στη χώρα μας που θα επενδύει στην εκπαίδευση και θα δίνει έμφαση στην καινοτομία και την εξωστρέφεια, τονίστηκε κατά την
διάρκεια του συνεδρίου που διοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας (ΑΖΚ). Χαιρετίζοντας τις  εργασίες του συνεδρίου με θέμα «Εκπαίδευση, Καινοτομία, Επιχειρηματικότητα», ο πρόεδρος της ΑΖΚ, Δημήτρης Λακασάς τάχτηκε υπέρ της μεταφοράς του σχεδίου για την εφαρμοσμένη έρευνα στην αγορά. «Ως ΑΖΚ, θέσαμε σε φάση τροχιοδρόμησης το οικοσύστημα καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη και την Βόρεια Ελλάδα, γενικότερα. Ήδη, πραγματοποιούμε για δεύτερη συνεχή χρονιά στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ‘Νόησις’ το Thessaloniki Smart Up Innovation Hub, το οποίο θεωρούμε ότι θα είναι ακόμα καλύτερο από πέρυσι. Επιπλέον, έχουμε εξαιρετική συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ) και με ερευνητικούς φορείς της πόλης, όπως είναι το ΑΠΘ, το πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Διεθνές Πανεπιστήμιο, στο πλαίσιο της οποίας διοργανώνουμε τις δράσεις ‘Συνεργάζομαι’ και το 2ο Technology Forum, στις 8 Μαΐου», δήλωσε ο κ. Λακασάς και επισήμανε πως στόχος των δράσεων που υλοποιεί η ΑΖΚ είναι η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε πως θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να γίνει πράξη η καινοτόμος επιχειρηματικότητα. «Απαιτείται πολιτική βούληση για να αναπτυχθεί η καινοτομία και να εξελιχθεί η νοοτροπία που την διέπει σε παράγοντα ανάπτυξης για την ίδια την χώρα», τόνισε ο κ. Αναστασόπουλος ενώ σημείωσε πως η επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους, θα διασφαλίσει την απρόσκοπτη χρηματοδότηση κράτους και τραπεζών. «Θα είμαστε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια ενίσχυσης πρωτοπόρων ιδεών και πρωτοποριακών δράσεων που προωθούν την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη, θέτοντας τις βάσεις για την Ελλάδα του 2020», επισήμανε.



«Δύναμη μας είναι τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα»

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης αναφέρθηκε στις προτεραιότητες που έχει θέσει το νεοσύστατο υπουργείο. «Πρώτος στόχος είναι η επιστημονική έρευνα να αποτελέσει στήριγμα για την παιδεία και τον πολιτισμό. Δεύτερος στόχος είναι η υψηλής ποιότητας επιστημονική έρευνα να μετεξελιχθεί σε πρεσβευτή της χώρας στο εξωτερικό. Τρίτος στόχος που αποτελεί και την μεγάλη πρόκληση είναι να επιλέξουμε τις πολιτικές που θα ακολουθήσουμε για να μετατρέψουμε το ελληνικό προϊόν σε πλούτο», δήλωσε ο κ. Φωτάκης και επισήμανε πως το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας είναι το ανθρώπινο δυναμικό της. «Η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό, καθώς κατέχει την 18η θέση, παγκοσμίως. Συνεπώς, η δύναμη μας είναι τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα, τα οποία θα πρέπει να αξιοποιήσουμε για την ανάπτυξη της καινοτομίας», υπογράμμισε. Εξάλλου, την πεποίθηση ότι η εκπαίδευση μπορεί να συμβάλλει στην διαμόρφωση νέων οικονομικών συνθηκών που θα ανοίξουν τον δρόμο στους νέους για την απασχόληση, εξέφρασε με την σειρά της, η υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά. «Η μέση και η ανώτατη εκπαίδευση οφείλουν να δίνουν στους νέους τα εφόδια που απαιτούνται για να ξεφύγουν από τα όρια μιας απλής, υπαλληλικής δράσης και νοοτροπίας και να λειτουργήσουν ως αυτόνομες μονάδες, στήνοντας τις δικές τους ομάδες και επιχειρήσεις για να προωθήσουν τους στόχους και τα επιχειρηματικά τους όνειρα», τόνισε η κ. Κόλλια και κάλεσε όλους τους φορείς να συνεργαστούν.«Η μεγαλύτερη επιδίωξη μας είναι η Θεσσαλονίκη και κατ’ επέκταση η Μακεδονία και η Θράκη, να εξελιχθούν σε παγκόσμια κέντρα καινοτομίας, έρευνας, τεχνολογίας και επιμόρφωσης», σημείωσε. Να σημειωθεί ότι το συνέδριο χαιρέτισαν ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας σε θέματα ευρωπαϊκών πόρων και προγραμμάτων, Αλέξανδρος Θάνος και ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος του δήμου Θεσσαλονίκης σε θέματα καινοτομίας και ανθρώπινου δυναμικού, Σίμος Μπενσασσών.