Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Η ιδιοχρησιμοποίηση γαιών από τους αγρότες - Προβληματισμοί

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς

Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του TAXHEAVEN

Ι. Πρόλογος 

Τα θέματα της φορολόγησης των αγροτών και η επίλυση των προβλημάτων που ανέκυψαν γενικότερα, θα μπορούσαν κάλλιστα να αποτελέσουν τον 13ο άθλο του μυθικού ήρωα Ηρακλή. Μόλις τελειώνουμε με το ένα ζήτημα αίφνης ξεπετάγεται κι ένα άλλο που χρειάζεται μελέτη, στη συνέχεια κάποιο άλλο που δημιουργεί προβλήματα και ούτω καθεξής. Βρισκόμαστε ουσιαστικά σε εγρήγορση και δεν επαναπαυόμαστε ποτέ αφού μας περιμένουν συνεχώς εκπλήξεις γύρω από τη φορολόγηση των αγροτών.

Ένα από τα τελευταία ζητήματα που μας απασχόλησαν είναι αυτό της ιδιοχρησιμοποίησης γης από τους αγρότες. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή προκειμένου να περιγράψουμε τους προβληματισμούς μας. 


ΙΙ. Σχετικές διατάξεις

Σύμφωνα με τις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 39 του ν. 4172/2013 ισχύουν τα ακόλουθα: 
«1Ο όρος «εισόδημα από ακίνητη περιουσία» σημαίνει το εισόδημα, σε χρήμα ή σε είδος, που προκύπτει από την εκμίσθωση ή την ιδιοχρησιμοποίηση ή τη δωρεάν παραχώρηση χρήσης γης και ακινήτων. Ειδικότερα το εισόδημα αυτό προκύπτει από:
α) Εκμίσθωση ή υπεκμίσθωση ή παραχώρηση χρήσης γης ή ακινήτων συμπεριλαμβανομένων των κτιρίων, κατασκευών και κάθε είδους εγκαταστάσεων και εξοπλισμού τους.
β) Εκμίσθωση ή υπεκμίσθωση ή παραχώρηση χρήσης μεταλλείων, λατομείων, δασικών και αγροτικών εκτάσεων στις οποίες περιλαμβάνονται λιβάδια, καλλιεργήσιμες γαίες, βοσκήσιμες γαίες, καθώς και κάθε είδους κατασκευές ή εγκαταστάσεις που είναι στην επιφάνεια του εδάφους ή κάτω από αυτή, όπως τα ιχθυοτροφεία, οι λίμνες, οι δεξαμενές, οι πηγές και τα φρέατα.
γ) Εκμίσθωση ή υπεκμίσθωση ή παραχώρηση χρήσης από την παραχώρηση χώρου για την τοποθέτηση κάθε είδους διαφημιστικών επιγραφών.
δ) Εκμίσθωση ή υπεκμίσθωση ή παραχώρηση χρήσης κοινόχρηστων χώρων σε ακίνητα.

2. Το εισόδημα σε είδος αποτιμάται στην αγοραία αξία. Το εισόδημα από ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση τεκμαίρεται ότι συνίσταται στο τρία τοις εκατό (3%) της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Κατ' εξαίρεση το τεκμαρτό εισόδημα του προηγούμενου εδαφίου που αφορά δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι διακόσια τετραγωνικά μέτρα (200 τ.μ.) προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κύρια κατοικία προς ανιόντες ή κατιόντες απαλλάσσεται από το φόρο».
Στην ερμηνευτική εγκύκλιο του άρθρου 39 (σ.σ. βλ. ΠΟΛ. 1069/23.3.2015, εκτός των άλλων αναφέρονται και τα ακόλουθα που αφορούν στο εν λόγω ζήτημα. 
α. «[...] Διευκρινίζεται ότι το εισόδημα από ιδιοχρησιμοποίηση γης ή ακινήτων αποτελεί τεκμαρτό εισόδημα για τον κύριο του ακινήτου και ταυτόχρονα εκπιπτόμενη δαπάνη όταν χρησιμοποιείται για την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζονται στο άρθρο 22 του ν.4172/2013 [...]».  

β. «[...] Με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου αυτού καθορίζεται ο τρόπος αποτίμησης του εισοδήματος ακίνητης περιουσίας.

Ειδικότερα, ορίζεται ότι το εισόδημα σε είδος αποτιμάται στην αγοραία αξία, όπως αυτή προκύπτει από κάθε πρόσφορο μέσο. Το εισόδημα από ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση τεκμαίρεται ότι συνίσταται στο τρία τοις εκατό (3%) της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Κατ' εξαίρεση, το τεκμαρτό εισόδημα του προηγούμενου εδαφίου που αφορά δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι διακόσια τετραγωνικά μέτρα (200 τ.μ.) προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κύρια κατοικία προς ανιόντες ή κατιόντες εξ αίματος και εξ αγχιστείας, απαλλάσσεται από το φόρο [...]».

ΙΙΙ. Ανάλυση 

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

TAXHEAVEN