Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Τα "μαγικά" πιάνα του Πάνου Ιωαννίδη

Το πιάνο στηρίχτηκε στις αρχές του "κλειδόχορδου", ενός μουσικού οργάνου που συγκέντρωνε πολλά μαζί, όπως η λύρα, η κιθάρα, η άρπα, το τύμπανο. Η ιδέα κατασκευής
του ξεκίνησε τον 14ο αιώνα. Εφευρέτης του πιάνου υπήρξε ο Ιταλός, Μπαρτολομέο Κριστόφορι, ο οποίος γεννήθηκε στην Πάδοβα το 1655.
Ο όρος πιάνο (piano) προέρχεται από την ιταλική λέξη pianoforte. Η ονομασία του στα ελληνικά είναι «κλειδοκύμβαλο», καθώς πρόκειται για όργανο πληκτροφόρο με χορδές τις οποίες κτυπούν ειδικά σφυριά (marteaux ή martelo).
Τόσο ο μοναδικός του ήχος όσο και το άκρως επιβλητικό του μέγεθος καθιστούν το πιάνο, ως ένα από τα πιο δημοφιλή μουσικά όργανα στον κόσμο.
Στα σύνορα Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής βρίσκεται ένα μικρό εργαστήριο κατασκευής και ανακατασκευής πιάνων, ιδιοκτήτης του οποίου είναι ο κος Πάνος Ιωαννίδης.
Πώς όμως αποφάσισε ο κος Ιωαννίδης να ασχοληθεί με την κατασκευή πιάνων; "Από παιδί θεωρούσα ότι όσοι καταπιάνονταν με την κατασκευή μουσικών οργάνων, έκαναν κάτι πολύ σπουδαίο, καθώς η διαδικασία αυτή συγκεντρώνει πολιτισμό, τέχνη και επιστήμη", δήλωσε ο κος Ιωαννίδης. Και συνέχισε λέγοντας "Αποφοίτησα από το Πολυτεχνείο, με σκοπό να ακολουθήσω τη δουλειά του πατέρα μου, αλλά στην πορεία δεν μπόρεσα. Στο μυαλό μου γύριζε συνεχώς, η μαγεία που έβρισκα στην κατασκευή των μουσικών οργάνων. Επέλεξα λοιπόν, να ασχοληθώ με κάτι που θα ήταν όσο πιο κοντά στην κατασκευή και θα μπορούσα να βιοποριστώ. Έτσι, αποφάσισα να ασχοληθώ με το κούρδισμα πιάνων".


Διαβάστε τη συνέχεια εδώ