Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

ΚΟΛΙΝΔΡΟΣ: Ο ΝΕΟΚΟΠΑΚ ξεκινάει πρόγραμμα κατάρτισης και πιστοποίησης γνώσεων στην ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων

Ο καπνικός συνεταιρισμός ΝΕΟΚΟΠΑΚ σε συνεργασία με πιστοποιημένο φορέα της περιοχής μας, πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα πρόγραμμα Κατάρτισης στην ορθολογική χρήση των γεωργικών
φαρμάκων και διεξαγωγή εξετάσεων πιστοποίησης γνώσεων για απόκτηση του απαραίτητου πιστοποιητικού.....


Σύμφωνα με το άρθρο 20, παράγραφοι 2 και 4 του ν.4036/2012 (Α΄8), από 26 Νοεμβρίου 2015 η πώληση γεωργικών φαρμάκων εγκεκριμένων για επαγγελματική χρήση περιορίζεται στα πρόσωπα που διαθέτουν το πιστοποιητικό της παραγράφου 2 του άρθρου 19.
Με τη με αριθ. πρωτ. 8197/90920/22‐7‐2013 (ΦΕΚ Β΄1883) κοινή Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, του Υπουργού Υγείας και του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θεσπίστηκε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, με στόχο την εφαρμογή της Οδηγίας 2009/128/ΕΚ και την προστασία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με το άρθρο 1, παράγραφος 1, περίπτωση α (ββ) της με αριθ. πρωτ. 8197/90920/22‐7‐2013 (ΦΕΚ Β΄1883) Κ.Υ.Α., προβλέπεται ότι μεταξύ των σκοπών της απόφασης είναι η διαδικασία χορήγησης πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων, η οποία περιγράφεται αναλυτικά στο Κεφάλαιο ΙΙ, άρθρα 10 έως 15 της Κοινής Υπουργικής Απόφασης.
Τα πιστοποιητικά γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων, θα χορηγούνται μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής από τη Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Σ.Ε.Α.), μετά από επιτυχή εξέταση των ενδιαφερομένων σε ειδικά εξεταστικά κέντρα, η οποία διενεργείται μέσω βάσης δεδομένων που τηρεί η ΣΕΑ. Η ΣΕΑ είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία βάσης δεδομένων με ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, όπου μόνο μία επιλογή είναι η σωστή. Οι ερωτήσεις καταχωρίζονται ανά κεφάλαιο του Παραρτήματος Β του ν.4036/2012 (Α΄8).
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να απαντήσουν σε πενήντα (50) ερωτήσεις μέσα σε ορισμένο χρόνο, τυχαία επιλεγμένες από τη βάση δεδομένων της προηγούμενης παραγράφου, ανά περίπτωση του Παραρτήματος Β του ν.4036/2012 (Α΄8), ως εξής:
  1. Περιπτώσεις α), β) και μ): Πέντε (5) ερωτήσεις,
  2. Περιπτώσεις γ), στ), ζ), ι) και λ): Δέκα πέντε (15) ερωτήσεις,
  3. Περιπτώσεις δ), ε) και κ): Δέκα πέντε (15) ερωτήσεις και
  4. Περιπτώσεις η) και θ): Δέκα πέντε (15) ερωτήσεις.
Για τη χορήγηση του πιστοποιητικού απαιτείται η σωστή απάντηση σε τουλάχιστον τριάντα πέντε (35) ερωτήσεις. Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης οι ενδιαφερόμενοι ενημερώνονται άμεσα για τον αριθμό των ερωτήσεων που απάντησαν ορθά και για τη χορήγηση ή μη του πιστοποιητικού.
Οι ερωτήσεις που απευθύνονται στους επαγγελματίες χρήστες γεωργικών φαρμάκων, με σκοπό την πιστοποίηση γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων, σχεδιάζονται έτσι ώστε να πληρούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις:
  • Να έχουν τέσσερις δυνατές απαντήσεις, από τις οποίες μόνο μία να είναι η σωστή για την αντίστοιχη
  • Θέμα.
  • Να είναι απλές και κατανοητές.
  • Να ανταποκρίνονται πλήρως στο γνωστικό αντικείμενο το οποίο είναι το Παράρτημα Β του ν.4036/2012 (Α΄8).
  • Να εμπεριέχουν απαντήσεις, οι οποίες να «καθοδηγούν» τους εξεταζόμενους στην απόρριψη λανθασμένων πρακτικών ή καταστάσεων και στην επιλογή των ορθών, σύμφωνα με τα δεδομένα της χώρας μας.
  • Να τίθενται στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου μέσω του διαδικτύου, για να εξασφαλίζεται η διαφάνεια και κυρίως η διαρκή βελτίωση και συμπλήρωσή τους.
  • Να είναι σε ικανό αριθμό έτσι ώστε μετά τη διαδικασία τυχαιοποιημένης επιλογής τους να μην είναι πρακτικά εύκολη η αποστήθισή τους.
Μετά τα ανωτέρω καλούμαι κάθε ενδιαφερόμενο μέχρι τις 22‐11‐2013 να υποβάλει, εφόσον επιθυμεί:
  • Σχόλια επί των ερωτήσεων που έχουν ήδη συνταχθεί,
  • Προτάσεις για νέες ερωτήσεις,
  • Προτάσεις για βελτίωση του συστήματος χορήγησης πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων,