Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Συνεχίζονται - εδώ και 3 χρόνια - οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των 11 κρατών μελών της ΕΕ για την επιβολή του Φόρου Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών

·         Συνεχίζονται - εδώ και 3 χρόνια - οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των 11 κρατών μελών της ΕΕ για την επιβολή του Φόρου Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών.
·         Απάντηση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Δημήτρη Παπαδημούλη.


Τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των 11 κρατών-μελών που έχουν συμφωνήσει να υιοθετήσουν έναν Φόρο Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών, διαπιστώνει το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με απάντηση, μετά από σχετική ερώτηση, που απέστειλε στις 16 Φεβρουαρίου 2015 στον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Ο Δ. Παπαδημούλης στην ερώτησή του έθετε το θέμα της απογοητευτικής καθυστέρησης στον σχεδιασμό και εισαγωγή ενός Φόρου επί των Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών, από την πλευρά των 11 κρατών-μελών της Ε.Ε., -που έχουν δεσμευτεί ότι θα τον υιοθετήσουν- και ζητούσε από το Συμβούλιο ενημέρωση σχετικά με «το στάδιο που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών μελών», την ημερομηνία εισαγωγής του, καθώς επίσης, «τις σκέψεις που έχουν ακουστεί αναφορικά με το ύψος του φόρου, τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα που θα καλύπτει και τις κατανομές των εσόδων στα κράτη μέλη».

Στην απάντησή του το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού σημειώνει ότι «Οι διαπραγματεύσεις του Συμβουλίου επί του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών δεν έχουν ολοκληρωθεί», παραπέμπει στις εκθέσεις προόδου για τον Φόρο Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών, που παρουσίασε η Ιταλική Προεδρία τον Δεκέμβριο του 2014, στις οποίες, ωστόσο, διαφαίνεται σημαντική απόκλιση στις απόψεις των κρατών-μελών, χωρίς να παρέχονται περαιτέρω πληροφορίες.

Αναφερόμενος στην απάντηση του Συμβουλίου, ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε:

«Η ηγεσία της Ε.Ε. δεν έχει την πολιτική βούληση να εφαρμόσει ένα ριζοσπαστικό μέτρο για τον περιορισμό της κερδοσκοπίας και της αστάθειας του τραπεζικού συστήματος. Αντίθετα, εμφανίζεται - επιλεκτικά - αυστηρή στην εφαρμογή οικονομικών πολιτικών, που ανατροφοδοτούν την ύφεση και τον αποπληθωρισμό».

Ακολουθούν η πλήρης ερώτηση και απάντηση:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-009704/2014 προς το Συμβούλιο
Άρθρο 130 του Κανονισμού
Dimitrios Papadimoulis (GUE/NGL)
Θέμα: Καθυστέρηση στην εφαρμογή του Φόρου Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών

Το 2013 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε πρόταση Οδηγίας του Συμβουλίου, αναφορικά με την εφαρμογή Ενισχυμένης Συνεργασίας στην επιβολή ενός Φόρου Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών. Πιο συγκεκριμένα, η εν λόγω προτεινόμενη Οδηγία προβλέπει την επιβολή ενός φόρου επί συγκεκριμένων χρηματοοικονομικών συναλλαγών (0,1% για μετοχές και ομόλογα και 0,01% για παράγωγα), που λαμβάνουν χώρα στα 11 κράτη μέλη της ΕΕ που συμφώνησαν να συμμετάσχουν.

Με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν έχει ακόμα υιοθετηθεί, ερωτάται το Συμβούλιο:

1.    Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών-μελών και ποια είναι τα θέματα που εμφανίζουν τα περισσότερα προβλήματα;

2.    Πότε θα τεθεί σε ισχύ ο Φόρος Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών στις 11 χώρες;

3.    Ποιες είναι οι σκέψεις που έχουν ακουστεί αναφορικά με το ύψος του φόρου, τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα που θα καλύπτει και τις κατανομές των εσόδων στα κράτη μέλη; Υπάρχουν συγκεκριμένες εκτιμήσεις για τα ενδεχόμενα έσοδα από έναν τέτοιο φόρο, καθώς επίσης για τις θετικές επιπτώσεις στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος;


E-009704/2014
Απάντηση
(16.2.2015)
Οι διαπραγματεύσεις του Συμβουλίου επί του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών δεν έχουν ολοκληρωθεί. Οι τελευταίες εξελίξεις και η πορεία των διαπραγματεύσεων συνοψίζονται στην έκθεση που υπέβαλε η Προεδρία στο Συμβούλιο στις 4 Δεκεμβρίου[1]. Στις 9 Δεκεμβρίου, το Συμβούλιο ενέκρινε έκθεση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για θέματα φορολογίας[2], στην οποία περιλαμβάνεται και επισκόπηση της πορείας των διαπραγματεύσεων σχετικά με τον φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Τα ως άνω δύο έγγραφα έχουν δημοσιοποιηθεί.



[1]     16498/14.
[2]     16753/14.