Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΦΕΝΕΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ EUROGROUP

ΑΚΟΥΣΤΕ ΜΑΣ…ΚΑΙ ...ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ
Αγαπητοί φίλοι υπάρχουν και καλά νέα!
Η στροφή της κυβέρνησης προς τον ορθολογισμό με το κείμενο / συμφωνία που πρότεινε, είναι κατά βάση θετική. 

Δεν σημαίνει βέβαια ότι αυτό θα γίνει έτσι όπως προτάθηκε, αποδεκτό από όλους τους εταίρους μας.
Πρέπει να θεωρούμε δεδομένο και να προετοιμασθούμε, ότι θα ζητηθούν αλλαγές στο κείμενο, όχι μόνο από τη Γερμανική πλευρά αλλά και από άλλες ενδεχομένως χώρες, που θα θέλουν μεγαλύτερη σαφήνεια και δέσμευση για να δικαιολογήσουν στα κοινοβούλια τους την συμφωνία τους ή όχι.
Είναι σίγουρο ότι θα ζητηθεί να συμπεριληφθούν πιο συγκεκριμένες αναφορές για την αναγνώριση από την Ελληνική πλευρά όχι μόνο της δανειακής σύμβασης, αλλά και των λοιπών μνημονιακών δεσμεύσεων.
Το ζήτημα είναι αν υπάρχει από την Ελληνική πλευρά σχεδιασμένη η αντιπρόταση ή αν θα ξαναρχίσει πάλι τις κούφιες αδιαλλαξίες, τις καθυστερήσεις λόγω εσωτερικών συγκρούσεων και τις παλινδρομήσεις.
Ελπίζουμε να ξέρει ποιές είναι οι κόκκινες γραμμές οι δικές της αλλά και των άλλων και να έχει φροντίσει να κλείσει παράπλευρο κύκλωμα ανταλλαγής πληροφοριών, ώστε να τις γνωρίζουν και οι άλλοι.
Η διαπραγμάτευση αυτή θα έχει επιτυχία από το βαθμό πληροφόρησης που θα έχουν οι δύο πλευρές για τις προθέσεις των άλλων και από την έξυπνη διπλωματική γλώσσα που θα χρησιμοποιηθεί παντού (ρητά και γραπτά), και η οποία πρέπει να τηρηθεί ευλαβικά ώστε να μην προσβάλλει καμία πλευρά, να σώζει τα προσχήματα και να δείχνει ότι η τελική συμφωνία δεν ακυρώνει τις μέχρι τώρα συμφωνίες, αλλά τις επικαιροποιεί, τις εξορθολογίζει και τις βελτιώνει.
Δηλαδή να υπάρξει “φυγή προς τα εμπρός”, με υπερκαλυπτικό κείμενο που θα πρέπει να βασίζεται σε τρία σκέλη:
1. Ότι αποδεχόμαστε τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει για τη δανειακή σύμβαση (που έμμεσα ή περισσότερο άμεσα; - ότι καλύτερο πετύχουμε - θα περιλαμβάνουν και τις μνημονιακές υποχρεώσεις)
2. Ότι η παραπάνω συμφωνία καθώς και κάθε επί μέρους τμήμα της θα μπορεί να αλλάξει άμεσα, εφ όσον η Ελληνική πλευρά θα παρουσιάζει κατάλληλα επεξεργασμένες προτάσεις που να επικαιροποιούν και να βελτιώνουν τα ήδη συμφωνηθέντα.
3. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνεται στην αναπτυξιακή διάσταση και στις ρυθμίσεις που πρέπει να προβλεφθούν, ώστε να υπάρχουν το δυνατόν ταχύτερο αποτελέσματα.
Οψόμεθα για το καλύτερο!!!
Πρόεδρος της Κοινωνίας Αξιών Στέλιος Φενέκος