Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Πρώτη περίπτωση : Είμαστε γύρω στο 341 πΧ . Ο ρωμαϊκός στρατός είναι αντιμέτωπος με τον στρατό όλων των άλλων πόλεων της περιοχής . Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Ο
Ρωμαίος ύπατος Τίτος Μάνλιος Τορκουάτος διατάζει κανείς απο τους στρατιώτες του να μην αποδεχτεί πρόκληση για μονομαχία απο στρατιώτη του αντίπαλου στρατοπέδου .
Ήταν τότε σύνηθες φαινόμενο , πρίν την κύρια μάχη , κάποιος παλληκαράς απο το ένα στράτευμα να φωνάζει στους αντιπάλους "Ποιός είναι αρκετά γενναίος για να μονομαχήσει μαζί μου ;" .
Ο γυιός του υπάτου όμως παρακούει την εντολή και μονομαχεί . Φέρνει το κεφάλι του αντιπάλου , περήφανος , στον πατέρα του για να εισπράξει το "μπράβο" . Ο πατέρας του όμως λέει : "Γιατί παράκουσές την εντολή μου ; Εμπρός ραβδούχε , πάρε τον και αποκεφάλισέ τον !" . Έτσι ο ύπατος έχασε τον γυιό του , η Ρώμη κέρδισε τον πόλεμο και η ανθρωπότητα κέρδισε ένα παράδειγμα αποτελεσματικού ηγέτη .
Δεύτερη περίπτωση : Ο τσάρος Μέγας Πέτρος της Ρωσίας ( 1682- 1725 μΧ ) αποφασίζει να βγάλει την χώρα του απο την αμάθεια και την παπαδοκρατία και να την κάνει υπερδύναμη . Ο ανόητος και παπαδόπληκτος πρωτότοκος γυιός του , ο Αλεξέι , δεν συμφωνεί . Συνομωτεί με τους εχθρούς της Ρωσίας εναντίον του Μεγάλου Πέτρου . Ο τσάρος το αντιλαμβάνεται και αντιδρά κεραυνοβόλα : Θανατώνει τον Αλεξέι ! Η Ρωσία έγινε τελικά υπερδύναμη .
Περίπτωση τρίτη : Ο Μάρκος Αυρήλιος ( 121- 180 μΧ ) ήταν ένας τίμιος άνθρωπος και καλός αυτοκράτορας . Είχε όμως μεγάλη αδυναμία στον γυιό του ( τον Κόμμοδο ) που ήταν βωμολόχος , αφιλοσόφητος και ανόητος (πιθανόν ήταν βιολογικό παιδί κάποιου μονομάχου ) . Αντί να πετάξει στα σκουπίδια το μπάσταρδο , του παραδίδει την αυτοκρατορία ! Δεν έψαξε να βρεί , μέσα σε ολόκληρη την αυτοκρατορία , έναν σωστό φιλόσοφο για να τον κάνει διάδοχό του . Με τον Κόμμοδο αρχίζει η παρακμή της αυτοκρατορίας . Δεν είναι υπερβολή να πούμε οτι αυτή η απόφαση του Μάρκου Αυρήλιου οδήγησε την ανθρωπότητα στον Μεσαίωνα !
Περίπτωση τέταρτη : Τσάρος Νικόλαος Β΄ της Ρωσίας ( 1868- 1918 ) . Ένα ανθρωπάκι με νοοτροπία νεοέλληνα δημοσιουπαλληλίσκου 16ης κατηγορίας . Τον ενδιέφερε μόνο το κυνήγι και η οικογένειά του . Η χώρα του περνά δύσκολες στιγμές αλλά αυτός είναι στον κόσμο του . Ο αγαπημένος του γυιός ( Αλεξέι και αυτός ! ) πάσχει απο αιμορροφιλία . Ο μόνος που φάνηκε οτι μπορεί να σταματήσει τις αιμορραγίες του είναι ο μισότρελλος καλόγηρος Ρασπούτιν . Βάζει τον καλόγηρο στο παλάτι ( για να σώσει τον κανακάρη του ) και γίνεται περίγελος όλης της κοινωνίας . Τελικά ούτε τα παιδιά του έσωσε ούτε την χώρα . Εκθρονίσθηκε και αργότερα εκτελέστηκε απο τους μπολσεβίκους ( όλη η οικογένεια ) .
Τί μας λένε αυτές οι ιστοριούλες ;
Οτι οι ηγέτες που έβαλαν το κοινό καλό ΠΑΝΩ απο το παιδί τους , έχτισαν λαμπρές αυτοκρατορίες .
Οι ηγέτες που έβαλαν το κοινό καλό ΚΑΤΩ απο το παιδί τους , διέλυσαν λαμπρές αυτοκρατορίες .
Οπότε : Είσαι αποφασισμένος να θυσιάσεις ακόμα και το παιδί σου ( αν σου πάει κόντρα ) για να ανεβάσεις την κοινωνία σου ; Είσαι ΗΓΕΤΗΣ

Αν όχι κάτσε στο σπιτάκι σου και πίνε το τσαγάκι σου . Μην παιδεύεσαι άδικα και μην ενοχλείς την ανθρωπότητα .Είσαι ΑΝΘΡΩΠΑΚΙ επικίνδυνο