Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Άκρως επικίνδυνη για τη σωματική ασφάλεια των μικρών παιδιών, παραμένει η παιδική χαρά στις Εργατικές Κατοικίες Αγίας Αικατερίνης

Ένα από τα θέματα που μας έχει απασχολήσει κατά εξακολούθηση,είναι οι πιστοποιήσεις καθώς επίσης η ποιότητα και η ασφάλεια στις παιδικές χαρές του Δήμου μας.Εγκληματική
θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε την αδιαφορία της  Δημοτικής Αρχής, εφόσον τα τελευταία χρόνια δεν έχει προβεί σε  αναβάθμιση όπως επίσης και  στην απαραίτητη συντήρηση των παιδικών χαρών των τοπικών μας κοινοτήτων,όπως φυσικά ο νόμος ορίζει, χώροι που καθημερινά εκμεταλλεύονται μικρά παιδιά.
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελεί η παιδική χαρά στις Εργατικές κατοικίες Αγίας Αικατερίνης, δίπλα στον δρόμο Παλαιάς Εθνικής Οδού-Θεσσαλονίκης. Σε περίοδο κρίσης που ζει η χώρα μας, όπου οι γονείς με τα παιδιά τους χρησιμοποιούν τη παιδική χαρά ως χώρο αναψυχής αλλά και κοινωνικοποίησης των παιδιών, η δημοτική αρχή καταργεί τη συγκεκριμένη παιδική χαρά -μόνο στα χαρτιά - προς αποφυγή προφανώς των εξόδων κάθε κατασκευής σε αυτήν, σύμφωνα με τις προδιαγραφές, αλλά και για αποποίηση πάσα ευθύνης.
Πιο συγκεκριμένα, τα όργανα που υπάρχουν, οι κατασκευές αλλά και οι επιφάνειες, με κίνδυνο πτώσης, απέχουν παρασάγγας από τις προδιαγραφές που ορίζει ο νόμος (πρότυπα ΕΛΟΤ ΕΝ 1176 και ΕΛΟΤ),ενώ παράλληλα δεν υπάρχει περίφραξη και οι ζωές των παιδιών απειλούνται ανά πάσα ώρα και στιγμή  από την κυκλοφοριακή ροή  διέλευσης οχημάτων με υψηλή ταχύτητα.
Οι κάτοικοι, επισημαίνουν πως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, και δεν διορθωθούν οι ζημιές, τότε θα υπάρξουν σοβαρά ατυχήματα.

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

Ο νόμος ορίζει πρώτα απ’ όλα τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο χώρος, ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια και η υγεία των παιδιών, όπως να μην γειτνιάζει με χρήσεις που προκαλούν ατμοσφαιρική και ηχητική ρύπανση και με δραστηριότητες που χρησιμοποιούν επικίνδυνα για την υγεία υλικά, να μην βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από εγκαταστάσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (κεραίες εκπομπής τηλεφωνίας, τηλεόρασης, ραδιοφωνίας) ή πυλώνες υψηλής τάσης κ.ο.κ.

Η υπουργική απόφαση ορίζει ακόμα πώς πρέπει η περίφραξη, η είσοδος της παιδικής χαράς, οι οδοίνα είναι στο εσωτερικό της, ο φωτισμός κ.ο.κ.
Η παιδική χαρά πρέπει να διαθέτει καθίσματα για τους συνοδούς, βρύση με πόσιμο νερό, σημεία σκίασης προστατευμένα από τον ήλιο και τη βροχή, εξωτερικές και εσωτερικές προσβάσεις για ΑΜΕΑ, καλάθια απορριμμάτων, σήμανση κ.ά.
Ο εξοπλισμός της παιδικής χαράς πρέπει να είναι ειδικά σχεδιασμένος για ατομικό ή ομαδικό παιχνίδι. Τα υλικά του εξοπλισμού πρέπει να έχουν ελεχθεί, ώστε να ικανοποιούν τις απαιτήσεις προτύπων του ΕΛΟΤ (π.χ. οι γωνίες να είναι στρογγυλεμένες, να μη γίνεται χρήση αμιάντου, τοξικών χρωμάτων, εύφλεκτων υλικών κ.λπ.), όπως επίσης και τα όργανα και οι κατασκευές, καθώς και οι επιφάνειες πτώσης (ειδικό μαλακό δάπεδο) πρέπει να πληρούν προδιαγραφές συγκεκριμένων προτύπων του ΕΛΟΤ.
Πρέπει ακόμα οι χώροι να διαχωρίζονται ανάλογα με την ηλικία των παιδιών και να έχουν τα αντίστοιχα όργανα κ.ο.κ.


Πιστεύουμε ότι οι επιλογές και οι αποφάσεις που αφορούν το χώρο που παίζουν τα παιδιά μας, ενδιαφέρουν κυρίως εμάς τους γονείς και φυσικά την τοπική Αυτοδιοίκηση.
Καλούμε των Δήμο Κατερίνης να ανταποκριθεί στην σωστή λειτουργία των παιδικών χαρών και μέσα απόένα νέο μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό να προχωρήσει σταδιακά στην άρτια λειτουργία όλων των παιδικών χαρών του Δήμου.
Για την συγκεκριμένη προτείνουμε:


1)την άμεση περίφραξη της παιδικής χαράς

2) την συντήρηση του υπάρχοντοςεξοπλισμού (όπου δεν υπάρχει αχρήστευση ), πουλόγοπαλαιότητας δεν φέρει τα απαιτούμεναπιστοποιητικά, ώστε να μην απαιτηθεί η πολυδάπανηαντικατάσταση του.

3)
Να καθαριστεί ο χώρος από  χόρτα, ξυλά καιδιάφορα επικίνδυνα εργαλεία που είναι πεταμένα στο χώρο της παιδικής χαράς.












Κασιτερίδου Λένα
Καρασαββίδης Ανδρέας
Σύμβουλοι τοπικής Κοινότητας Κατερίνης
με τον συνδυασμό «Νέα Εποχή για την Κατερίνη»