Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Κολινδρινός επιστήμονας υποψήφιος για μεγάλο Ευρωπαϊκό βραβείο...

Στην ευθεία για τα βραβεία Mies van der Rohe
Το Σπίτι διακοπών στη Νάξο, των αρχιτεκτόνων Φοίβης Γιαννίση, Ζήση Κοτιώνη, Ιωάννη Μπαλτογιάννη, Κατερίνας Κρίτου και Νικολάου Πλατσά.
Πέντε μελέτες ελληνικών αρχιτεκτονικών γραφείων θα είναι υποψήφιες για το ευρωπαϊκό βραβείο αρχιτεκτονικής Mies van der Rohe για το 2015. Οι πέντε ελληνικές υποψηφιότητες
επελέγησαν από τον αρχιτέκτονα Βασίλη Μυστριώτη, που έχει το χρίσμα του ανεξάρτητου ειδικού κριτή (independent expert) για την Ελλάδα εκ μέρους του European Union Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award 2015. Το σύνολο των ελληνικών υποψηφιοτήτων ήταν 30 μελέτες-κατασκευές οι οποίες υπεβλήθησαν στο GreekArchitects.gr, που διατηρεί ο Βασίλης Μυστριώτης και από αυτές επελέγη η τελική λίστα με τα πέντε έργα.
«Η επιλογή για ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής στα βραβεία (και όχι μια ιδιωτική υπόθεση κοινωνικών σχέσεων) έφερε ευχάριστες “εκπλήξεις”» σχολιάζει ο Βασίλης Μυστριώτης. Το επίπεδο ήταν ιδιαίτερα υψηλό, με προτάσεις που διακρίνονται για τόλμη, πρωτοτυπία ώς ένα βαθμό και διάθεση να δημιουργήσουν ένα αρχιτεκτονικό «γεγονός». Οι πέντε διακριθείσες προτάσεις είναι:
Μονοκατοικία στην Ανατολική Αττική του πρωτοεμφανιζόμενου αρχιτέκτονα Παύλου Χατζηαγγελίδη (314 Architecture) με συνεργάτες τους πολιτικούς μηχανικούς Φωτεινή Καραγιάννη και Mohammed Ahmed. «Η μελέτη του Παύλου Χατζηαγγελίδη, παρά το γεγονός ότι ακολουθεί τη μανιέρα της σύγχρονης παγκόσμιας αρχιτεκτονικής τάσης, χωρίς ιδιαίτερες πρωτοτυπίες στον σχεδιασμό της και παρά το γεγονός της “υπερβολής” της σε πολλά σημεία, εντούτοις αποτελεί μια κατασκευή που θα φέρει συζήτηση», σχολιάζει ο Βασίλης Μυστριώτης. «Μια κατοικία με δυνατή “αρχιτεκτονική φλόγα” που την προκρίνω (ίσως και ως πρώτη) για τη συμμετοχή της στα βραβεία Mies van der Rohe».
Την πεντάδα συμπληρώνουν επίσης: Σπίτι διακοπών στη Νάξο των αρχιτεκτόνων Φοίβης Γιαννίση, Ζήση Κοτιώνη, Ιωάννη Μπαλτογιάννη, Κατερίνας Κρίτου και Νικολάου Πλατσά («εξαιρετικό παράδειγμα θαρραλέας μελέτης στο κυκλαδίτικο τοπίο»). Κατοικία στη Σέριφο της επίσης νέας αρχιτεκτόνισσας Ηλιάνας Κερεστετζή (με συνεργάτες: Μαρία Βρεττού, Κατερίνα Δασκαλάκη, Φώτη Ζαπαντιώτη, Richard Rubin και σύμβουλο αρχιτέκτονα τον Μάνο Κερεστετζή). Νηπιαγωγείο Γερμανικής Σχολής Αθηνών του γραφείου Ποτηρόπουλος Δ+Λ Αρχιτέκτονες. Ανάπλαση της νέας παραλίας Θεσσαλονίκης των Πρόδρομου Νικηφορίδη και Bernard Cuomo. Tο πρώτο τμήμα (το οποίο είχε προταθεί επίσης στο παρελθόν για βραβεία Mies van der Rohe) ολοκληρώθηκε το 2008 και το δεύτερο τμήμα ολοκληρώθηκε το 2014. «Πρόκειται για μια μελέτη που τιμά την ελληνική αρχιτεκτονική κοινότητα και για τον λόγο αυτό προκρίνω και τη Β΄ φάση της μελέτης», λέει ο Βασίλης Μυστριώτης.

http://www.kathimerini.gr/

Δικό μας σχόλιο
Καταρχάς να ευχαριστήσουμε την Κέλλυ για την αποστολή του άρθρου και να σας ενημερώσουμε ότι ο Κολινδρινός επιστήμονας μετά από σχετική έρευνα που διεξήχθη, είναι ο αρχιτέκτονας Νικόλαος Πλατσάς, γιος του Μανώλη Πλατσά και του ευχόμαστε ολόψυχα να πετύχει το στόχο μαζί με την ομάδα του