Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ/ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Δημιουργικής γραφής

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ/ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
Δημιουργικής γραφής

Για δεύτερη χρονιά θα πραγματοποιηθεί στην πόλη της Κατερίνης  το Εργαστήριο
Δημιουργικής Γραφής, που  είναι μια συνδιοργάνωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας(Εργαστήριο Λόγου και Πολιτισμού: Κατεύθυνση Λογοτεχνίας) και των εκπαιδευτηρίων ΠΛΑΤΩΝ.
Στο συγκεκριμένο  εργαστήριο θα αναπτυχθούν θέματα που αφορούν  κείμενα μικρής φόρμας, όπως το διήγημα, η μικρή ιστορία, το παραμύθι, bonsai stories  κ.α.  Κάποια από τα σημεία που θα αναπτυχθούν  είναι  η ανεύρεση και το στήσιμο των χαρακτήρων, το θέμα, ο διάλογος, το είδος του αφηγητή, το στοιχείο του ρεαλισμού, η κρυμμένη ιδεολογία κ.α. Τα μαθήματα θα στηριχθούν σε αναγνώσεις αντιπροσωπευτικών κειμένων των παραπάνω ειδών στα οποία θα μελετηθούν τα βασικά αφηγηματικά χαρακτηριστικά ενός ολοκληρωμένου έργου. Οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν τα εργαλεία του συγγραφέα και θα εξασκηθούν στη χρήση τους με στόχο τη συγγραφή πρωτότυπων κειμένων.
Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα αναδειχθεί η συμβολή της δημιουργικής γραφής, ως μέθοδος άσκησης,  όχι μόνο  στη συγγραφή λογοτεχνικών κειμένων, αλλά και στην εκπαίδευση, στο θέατρο κ.λπ. Στόχος του εργαστηρίου είναι η γνωριμία με τη δημιουργική γραφή ως εργαλείο συγγραφικής και αναγνωστικής δραστηριότητας. Το εργαστήριο απευθύνεται σε ενήλικες ανεξαρτήτου ιδιότητας, όπως και σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, φοιτητές και γενικά σε όσους ενδιαφέρονται να διερευνήσουν τις συγγραφικές και αναγνωστικές τους δεξιότητες
Τις τεχνικές της μυθοπλασίας θα διδάξει η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Συγγραφέας Τασούλα Τσιλιμένη.
 Ο κύκλος συναντήσεων θα ξεκινήσει την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015 και τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις των εκπαιδευτηρίων ΠΛΑΤΩΝ στην Κατερίνη (Γανόχωρα). Η διάρκεια κάθε μαθήματος θα είναι τρίωρη και θα διαρκέσουν έως και 21 Μαρτίου(συνολικά 16 ώρες). Συγκεκριμένα θα πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή από τις 17.00 έως τις 20.00 και το Σάββατο 21/3 από τις 10:00-13:00.
Όπως και στο προηγούμενο εργαστήριο, και με τη σύμφωνη γνώμη των συμμετεχόντων, κείμενα θα περιληφθούν σε συλλογικό τόμο. 
Ο αριθμός συμμετεχόντων θα είναι περιορισμένος. Στους/Στις  ενδιαφερόμενους/ες θα χορηγηθεί Βεβαίωση παρακολούθησης.
Πληροφορίες και  εγγραφές στο τηλέφωνο: 2351031111 Δευτέρα ως Παρασκευή 08:00-17:00
Αιτήσεις εγγραφής μπορούν να κατατεθούν και ηλεκτρονικά στη διεύθυνση secretary@platon.edu.gr   ή να υποβληθούν μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας  http://goo.gl/forms/AQzX7SI4ge και πρέπει να συνοδεύονται από τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
1.     Σύντομο βιογραφικό σημείωμα
2.     Στοιχεία επικοινωνίας (κινητό τηλ. – e-mail )

Τασούλα Τσιλιμένη  είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, και συγγραφέας, στο οποίο διδάσκει σε προπτυχιακό επίπεδο θέματα Αφήγησης και Δημιουργικής Γραφής και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα την ενότητα του Σχεδιασμού Έντυπου Παιδαγωγικού Υλικού. Έχει τη Δ/νση του ηλ. Περιοδικού για τη θεωρία της παιδικής λογοτεχνίας ΚΕΙΜΕΝΑ(www.keimena.uth.gr ), είναι επιστημονική υπεύθυνη της  Μονάδας Λογοτεχνίας του Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ, και είναι Πρόεδρος του Φεστιβάλ Αφήγησης Ολύμπου από το 2003. Είχε την ευθύνη του σχεδιασμού του Ανθολογίου για την Α & Β Δημοτικού.  Άρθρα και μελέτες της  έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα βιβλία και έγκριτα επιστημονικά περιοδικά. Έχει εκδώσει θεωρητικά βιβλία και βιβλία για παιδιά.  Ασχολείται ιδιαίτερα με το είδος των Μικρών Ιστοριών.