Το αφόρητο βάρος για την οικονομία που αποτελούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τα ταμεία και την εφορία περιέγραψε το οικονομικό επιτελείο αποκαλύπτοντας παράλληλα τα σχέδια
για τη ρύθμιση των χρεών.
Αυτή η πολιτική δεν κατόρθωσε να πληρώσουν οι μεγάλοι οφειλέτες, οι περισσότεροι πριν από το 2009 – πρόσωπα εξαφανισμένα στο εξωτερικό, ενώ αποκλείστηκαν με το όριο του 1 εκατ. ευρώ πρόσωπα που μπορούσαν να μπουν στη ρύθμιση, σημείωσε η Νάντια Βαλαβάνη και ξεκαθάρισε ότι προχωρά σε κατάργηση διαρκούς αυτόφωρου και προσωποκράτησης για χρέη ως 50.000 ευρώ
Με τη νέα ρύθμιση προβλέπονται τα εξής:
1. Καταργείται το όριο των 15.000 ευρώ και όλοι μπορούν να πάρουν τις εκατό δόσεις.
2. Καταργείται το όριο του 1 εκατ. ευρώ.
3. Μπαίνει όριο δόσης 20 ευρώ από 50 ευρώ για την ελάχιστη ελάχιστη μηνιαία.
4. Τα χρέη θα περάσουν σε ένα ΑΦΜ και όχι ανά Δ.Ο.Υ. Ετσι, αν κάποιος έχει χρέος σε δύο Δ.Ο.Υ. θα πρέπει να κάνει διακανονισμό και με τις δύο Δ.Ο.Υ με μίνιμουμ δόση δέκα ευρώ ανά Δ.Ο.Υ.
5. Διατηρείται η βασική λογική της δυνατότητας απαλλαγής από τόκους, πρόστιμα και προσαυξήσεις για όσους πληρώσουν εφάπαξ. Θεσπίζεται κλίμακα από 2 έως 5 δόσεις με τη μεγαλύτερη έκπτωση 90% και ανά δέκα δόσεις υπάρχει κλιμάκωση του ποσοστού απαλλαγής που καταλήγει για τις 100 δόσεις σε έκπτωση 30% (από 20% σήμερα). Σε κάποιες περιπτώσεις συμφέρει η παλιά κλίμακα – η οποία παραμένει σε ισχύ.
6. Παρέχεται έκπτωση 50% στο κεφάλαιο για χρέη έως 31-12-2013 (εξαιρούνται χρέη από ΦΠΑ από ΦΑΠ ή παρακρατούμενους φόρους κ.ά.), από ΕΦΚ ή χρέη από τελωνεία (αφορά κυρίως μεγάλες οφειλές) σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης ή τμηματικά με μίνιμουμ το δεκαπλάσιο της κατώτατης δόσης ( 200 ευρώ).
7. Η ρύθμιση αφορά συνολικά βεβαιωμένες οφειλές έως 31-12-2014.
Για την ένταξη στη ρύθμιση
Για χρέη έως 5.000 εντάσσονται οι ενδιαφερόμενοι άτοκα, για πάνω από 5.000 ευρώ υπάρχει επιτόκιο 3%. Περίοδος χάριτος τριών συνεχόμενων δόσεων στην οποία θα γίνεται προσαύξηση 0,25% το μήνα σε όποιον καθυστερεί. Μετά την περίοδο χάριτος αν δεν πληρωθεί η δόση, χάνεται η ρύθμιση.
Απαλείφονται όλες οι προϋποθέσεις. Εντός τριών μηνών η υποβολή χρωστούμενων δηλώσεων – μετά την τρίμηνη προθεσμία χάνεται η ρύθμιση.
Για εξόφληση εφάπαξ, υπαγωγή έως τέλος Απριλίου. Για τμηματική εξόφληση έως τέλος Μαΐου. Δεν θα υπάρξει άλλη ρύθμιση, αυτή είναι η τελευταία.
Δεν θα μπορέσει να μπει στη ρύθμιση αυτός που πρέπει να ελεγχθεί το εισόδημά του. Όλοι οι υπόλοιποι αν δεν μπουν στη ρύθμιση δεν θα έχουν άλλη ευκαιρία. Θα πρέπει να το σκεφτούν πάρα πολύ σοβαρά, ξεκαθάρισε το οικονομικό επιτελείο που σημείωσε ότι το σχέδιο είναι υπό διαβούλευση με το υπουργικό συμβούλιο και ενδεχομένως να γίνουν τροποποιήσεις.
Πώς ρυθμίζονται οι οφειλές στα ταμεία
Έως και 100 δόσεις, ανεξάρτητα από το ύψος της οφειλής προς τα ασφαλιστικά ταμεία, προβλέπουν οι διατάξεις του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών.
Με στόχο την ενίσχυση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Στρατούλης, οι βελτιώσεις που έγιναν με τη νέα ρύθμιση είναι οι εξής:
- Έως 100 δόσεις μπορούν να πληρώσουν όλοι οι οφειλέτες ανεξάρτητα από το ύψος των χρεών. Στην προηγούμενη ρύθμιση οι 100 δόσεις ίσχυαν μόνο για χρέη έως 15.000 ευρώ.
- Ορίζεται ευνοϊκότερο επιτόκιο ως εξής: 0% για χρέη έως 5.000 ευρώ και 3% για μεγαλύτερες οφειλές, αντί για 4,56% ετησίως που ίσχυε στην παλαιά ρύθμιση.
- Προβλέπεται μεγαλύτερη έκπτωση στα πρόσθετα τέλη. Συγκεκριμένα, παραμένει η μείωση 100% στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής, γίνεται 70% στην περίπτωση επιλογής 50 δόσεων (ίσχυε έκπτωση 60% για 48 δόσεις), και έκπτωση 50% στις 100 δόσεις από 20% που ίσχυε με την προηγούμενη ρύθμιση.
- Δίνεται η δυνατότητα απώλειας μίας δόσης ανά δωδεκάμηνο χωρίς πρόστιμα και χωρίς να βγαίνει εκτός ρύθμισης ο οφειλέτης.
- Στη ρύθμιση εντάσσονται όλες οι οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως την 1η Φεβρουαρίου 2015 (η παλαιά αφορούσε ληξιπρόθεσμα έως την 1η/10/2014).
Ειδικά για τα ασφαλιστικά ταμεία αναγκαία προϋπόθεση για υπαγωγή στη ρύθμιση είναι η καταβολή τρεχουσών εισφορών από 1η Φεβρουαρίου και μετά. Για τα ταμεία υπάρχει ειδική διάταξη για οφειλές Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και ΟΤΑ, τα οποία θα μπορούν να ρυθμίζουν τις οφειλές τους σε έως και 150 δόσεις με μείωση προσαυξήσεων έως 50%, υπό την προϋπόθεση ότι θα εγκριθεί το αίτημά τους από το διοικητικό συμβούλιο του ΙΚΑ.
Για οφειλέτες φυσικά πρόσωπα που αποδεδειγμένα είχαν μηδενικό εισόδημα το 2014 (δεν συμπεριλαμβάνεται το επίδομα ανεργίας και πρόνοιας) θα προβλέπεται η αναστολή κάθε εισπρακτικού μέτρου για 12 μήνες και εν συνεχεία η δυνατότητα υπαγωγής σε ρύθμιση.
http://www.rthess.gr