Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Φωτεινός διαχρονικός φάρος μόρφωσης ο Κολινδρός. Το 1753 διατηρούσε "κρυφό σχολειό". Πρόσφατα άρχισε κύκλος ομιλιών με Κολινδρινούς επιστήμονες

Ήδη άρχισε στον Κολινδρό, με πρωτοβουλία τοπικών επιστημόνων και σε συνεργασία με τον Δημοτικό Φορέα Πολιτισμού του Δήμου Πύδνας Κολινδρού, σειρά διαλέξεων που
πραγματοποιούνται στην αίθουσα του 1ου Δημοτικού Σχολείου της κωμόπολης, ενός καλαίσθητου νεοκλασικού κτηρίου, που αποτελεί θα μπορούσαμε να πούμε το σήμα κατατεθέν του Κολινδρού και ειδικά για την εκπαίδευση, λόγω της ιστορίας του.
     Όπως ανέφερε στην πρώτη εκδήλωση ο συντονιστής των εισηγήσεων κ. Βασίλης Τραούδας, είναι ξεχωριστό που από ένα τόπο τόσων κατοίκων, παρουσιάζεται ένας σημαντικός αριθμός πανεπιστημιακών δασκάλων, που ο καθένας τους θεωρείται αυθεντία στον τομέα της επιστήμης του.

    
   Είναι γεγονός ότι από την παιδεία ενός τόπου εξαρτάται και η προκοπή του. Στον τόπο αυτό, όπως αναφέρει και η ιστορία, από τα δύσκολα ακόμα χρόνια της τουρκικής σκλαβιάς και συγκεκριμένα το 1753,  λειτουργούσε κρυφό σχολειό με ένα μοναχό ονόματι Παϊσιο, προερχόμενο από την Ιερά Μονή Προδρόμου Βέροιας, αρχικά στον νάρθηκα της Αγίας Παρασκευής  και στη συνέχεια στου Αγίου Γεωργίου Κολινδρού, για να κτισθεί εκ θεμελίων το 1850 το πρώτο διδακτήριο με γενναία χορηγία του κολινδρινού επισκόπου Βράτσης Αγαπίου.

    Διατηρούσαν σχολεία γιατί οι κάτοικοι του Κολινδρού αγαπούσαν τα γράμματα και οι σχολικές επιτροπές μέχρι να ελευθερωθεί η πατρίδα μας και να μπορεί το κράτος να τα συντηρεί, κατέβαλαν οι ίδιες τους μισθούς των δασκάλων και του προσωπικού των σχολείων, που τα αντλούσαν από τα ενοίκια των χωραφιών που προέρχονταν από δωρεές, από τους τόκους των κληροδοτημάτων κολινδρινών ευεργετών των, όπως του επισκόπου Βράτσης Αγαπίου, του ηγουμένου της μονής Βλατάδων Καλλινίκου, του ηγουμένου της μονής του Αγίου Αθανασίου Σφηνίτσης, του ζεύγους Παπαϊωακείμ και άλλων, από τα βοηθήματα των εκκλησιών και άλλων δωρεών. Να μην λησμονούμε και την οικονομική βοήθεια των Κολινδρινών  ομογενών που συνετέλεσαν στην ίδρυση στη συνέχεια του Γυμνασίου και της Βιβλιοθήκης στον Κολινδρό.
 Υπήρχε δηλαδή πνευματική ανάπτυξη, η οποία μεταλαμπαδεύτηκε με την σειρά της στις επόμενες γενιές, για να φτάσουμε σήμερα να έχουμε εξαίρετους επιστήμονες  που διαπρέπει ο καθένας στην επιστήμη του και κάνει υπερήφανη την γενέτειρά του.


 Οι Κολινδρινής καταγωγής πανεπιστημιακοί που θα παρουσιάσουν τις εισηγήσεις τους, εκτός από τον κ. Ηλία Ελευθεροχωρινό, καθηγητή της Σχολής Γεωπονίας και Δ/ντή του Εργαστηρίου Γεωργίας του Α.Π.Θ, που πρώτος άνοιξε αυτό τον κύκλο διαλέξεων στις 15-2-2015 με θέμα: "Ποιο είναι το μέλλον της Ελληνικής Γεωργίας, μέσα από την Κοινή Ευρωπαϊκή Αγροτική Πολιτική;" είναι:

- ΚΑΡΑΜΠΟΥΤΑ-ΒΟΥΛΓΑΡΟΠΟΥΛΟΥ Ειρήνη, καθηγήτρια Α.Π.Θ , Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρούρχος, οποία θα ομιλήσει στις 15-3-2015.
- ΜΠΙΛΙΔΕΡΗΣ Κων/νος, καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Δ/ντης Εργαστηρίου  Χημείας και Βιοχημείας τροφίμων της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ.
- ΒΟΥΔΡΙΑΣ Ευάγγελος, καθηγητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
- ΧΑΡΑΝΤΩΝΗΣ Θεαγένης, Μετεωρολόγος, καθηγητής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων. 
- ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ Αχιλλέας, καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Χημείας του Α.Π.Θ.
- ΣΟΦΙΚΙΤΗΣ Νικόλαος, καθηγητής Ουρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Παν. Ιωαννίνων.
- ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ Δημήτριος, καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών του ΑΤΕΙ Θεσαλονίκης.