Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

Η Κατσέλη διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος;

Γράφει ο Ceteris Paribus
Τις μέρες πριν τις εκλογές του Ιουνίου του 2012, όταν διαφαινόταν η ισχυρή πιθανότητα ο ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες, η κυρίαρχη τάση ήταν να μην απαιτήσει την
παραίτηση -και αντικατάσταση- του τότε διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιώργου Προβόπουλου. Η τάση των realos στα ηγετικά κλιμάκια, με επικεφαλής τον Γιάννη Δραγασάκη, πρότεινε απλώς να πληρωθεί μια θέση υποδιοικητή στην ΤτΕ που εκείνη την περίοδο χήρευε. «Μπορούμε να αναδείξουμε το δικό μας υποδιοικητή δε ισχυρό πόλο στην ΤτΕ», έλεγαν τότε οι realos, εκτιμώντας ότι ο Γιώργος Προβόπουλος θα «συνεργαζόταν» με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να δημιουργήσει προβλήματα.
Ωστόσο, στο ερώτημα; «ποιος θα είναι ο δικός μας υποδιοικητής;» οι απαντήσεις διχάζονταν. Οι realos είχαν την άποψη ότι πρέπει να τοποθετηθεί ένας «άνθρωπος της αγοράς» και «γνώστης» του αντικειμένου, και πρότειναν τον κ. Θόδωρο Πανταλάκη, τότε διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ). Οι «κομματικοί» διαφωνούσαν και πρότειναν να τοποθετηθεί κάποιο κομματικό στέλεχος.
Ενάμιση μήνα μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου του 2012, ξέσπασε το σκάνδαλο με τα 8 εκατομμύρια που «υψηλόβαθμο στέλεχος της ΑΤΕ» είχε βγάλει στο εξωτερικό σε προσωπικό λογαριασμό. Την αποκάλυψη ότι αυτό το «υψηλόβαθμο στέλεχος» ήταν ο κ. Πανταλάκης έκανε στη Βουλή ο ίδιος ο κ. Προβόπουλος… Προφανώς οι σχεδιασμοί της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ είχαν διαρρεύσει και ο κ. Πανταλάκης πληρωνόταν στο κατάλληλο «νόμισμα». Επρόκειτο για «σκάνδαλο αντεκδίκησης», άσχετα αν είχε βάση ή όχι – εξάλλου άρκεσε να «καεί» ο κ. Πανταλάκης, αφού δεν είχε κάποια νομική συνέπεια…
Ο κ. Πανταλάκης έφυγε από τη θέση του διοικητή της ΑΤΕ τον Ιούλιο του 2012, «κυνηγημένος» από ένα προσωπικό σκάνδαλο. Ύστερα η ΑΤΕ έσπασε σε «bad» και «good» bank, και το «καλό» τμήμα της πέρασε στην Πειραιώς έναντι του ευτελέστατου ποσού των 95 εκατομμυρίων ευρώ! Τότε, όσοι δεν είχαν κάνει… delete μνήμης, θυμήθηκαν ότι η πρώτη πράξη του κ. Πανταλάκη άμα τη αναλήψει της διοίκησης της ΑΤΕ το 2009, ήταν να επιβαρύνει τον ισολογισμό της με πολλά δισ. ευρώ εγγράφοντας όλες τις επισφάλειες, σε μια περίοδο που όλες οι τράπεζες (με προεξάρχουσα την Πειραιώς…) έκαναν τα πάντα για να κρύψουν επισφάλειες, καθώς ήταν κοινό μυστικό όταν ερχόταν το «τσουνάμι» της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος… Θυμήθηκαν επίσης ότι πριν τοποθετηθεί διοικητής της ΑΤΕ το Δεκέμβριο του 2012, ο κ. Πανταλάκης το Μάιο του 2012 ανέλαβε αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της τράπεζας Πειραιώς (δεξί χέρι του Σάλλα δηλαδή) ενώ από τον Ιανουάριο έως και το Δεκέμβριο του 2009 ήταν αντιπρόεδρος και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Πειραιώς…
Οι φήμες τότε έλεγαν ότι ο Σάλλας «φύτεψε» τον κ. Πανταλάκη στην ΑΤΕ για να τη χρεοκοπήσει ώστε να την πάρει τσάμπα. Όπως είναι φυσικό κανείς δεν μπορεί να αποδείξει τέτοιους ισχυρισμούς, αλλά το σίγουρο είναι ότι οι realos του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο του 2012 «ψώνισαν από σβέρκο» προτείνοντας τον κ. Πανταλάκη για τη θέση του υποδιοικητή της ΤτΕ. Εκτός αν ήξεραν ποιον πρότειναν, οπότε το πράγμα είναι πολύ χειρότερο…
Από τότε «έχει κυλήσει πολύ νερό στ” αυλάκι», αλλά τώρα επανέρχεται πιεστικό το ερώτημα: Tι θα επιλέξει ο κ. Τσίπρας ως αυριανός πρωθυπουργός για τη θέση του διοικητή της ΤτΕ;
Στον ΣΥΡΙΖΑ και την αγορά θεωρείται πλέον βέβαιο ότι ο κ. Στουρνάρας θα «πάρει πόδι» από την ΤτΕ. Άλλοι ισχυρίζονται ότι ο κ. Τσίπρας τον «έκοψε» ύστερα από τις γνωστές πρόσφατες δηλώσεις του που ενίσχυσαν την τρομολαγνική εκστρατεία της κυβέρνησης, άλλοι όμως ισχυρίζονται το αντίθετο: ότι ο κ. Στουρνάρας είχε… όλη την καλή διάθεση να συνεργαστεί με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ότι ο κ. Τσίπρας τον ενέπαιζε σχεδιάζοντας να τον αντικαταστήσει ούτως ή άλλως. Στον ΣΥΡΙΖΑ πάντως λένε ότι ο κ. Τσίπρας έρχει πάρει πού σοβαρά την προειδοποίηση του πρώην προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, που του συνέστησε να έχει δικό του άνθρωπο στη θέση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας για να μην την «πατήσει» όπως εκείνος.
Το πώς θα εξαναγκαστεί ο κ. Στουρνάρας σε παραίτηση, είναι ένα κρίσιμο ερώτημα, στο οποίο δίνονται διάφορες απαντήσεις: από «γαλαντόμες» (να αποζημιωθεί πλουσιοπάροχα για τους μισθούς όλης της πενταετούς θητείας) μέχρι «επιθετικές» (να καταλάβει ο κ. Στουρνάρας περίοπτη θέση στη λίστα όσων θα διωχθούν για απιστία περί την υπηρεσία). Κυριαρχεί πάντως η βεβαιότητα ότι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ο κ. Στουρνάρας θα εκδιωχθεί από την ΤτΕ.
Ποια θα είναι λοιπόν η επιλογή του κ. Τσίπρα; Το δικό μας ρεπορτάζ λέει ότι, στο βαθμό που μπορούμε να μιλήσουμε για τελικές αποφάσεις, η επιλογή είναι η Λούκα Κατσέλη. Η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας, που ύστερα από την τρίτη, αποτυχημένη ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, χαιρέτισε την προσφυγή στις κάλπες και έκανε δηλώσεις ότι το 2015 ανατέλλει με την ελπίδα της πολιτικής αλλαγής, λέγεται ότι είναι από τα πλέον σταθερά «πολιτικά deals» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήδη από το 2012. Δεν πρόκειται απλώς για προσωπική συμπάθεια ή χημεία, αλλά για κοινή δουλειά πάνω στο ίδιο σχέδιο. Σε αυτή την κοινή δουλειά, το Ινστιτούτο LEVY, όπου ιθύνοντες είναι η Λούκα Κατσέλη και ο σύζυγός της Γεράσιμος Αρσένης, έχει δουλέψει πολύ πάνω στα προγραμματικά ζητήματα (λέγεται ότι πολλές ιδέες των εξαγγελιών του Τσίπρα στη ΔΕΘ βασίζονται σε τέτοιες επεξεργασίες) αλλά και στα σενάρια διαχείρισης κρίσιμων καταστάσεων την «επόμενη μέρα» (διπλό νόμισμα κλπ.). Όσοι, για προφανείς λόγους, έχουν στοχοποιήσει το Ινστιτούτο LEVY, λένε ότι αντλεί χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Σόρος και ότι έχει πολύ καλές σχέσεις με το φιλοϊσραηλινό και αγγλοσαξονικό «σύστημα» διεθνών συμμαχιών.

http://www.rizopoulospost.com\