Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Οριστική στέρηση εκλογικών δικαιωμάτων 100 000 νέων πολιτών

Με ανοιχτή επιστολή που έστειλε το σώμα της ΙΘ Συνόδου της Βουλής των Εφήβων στα υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας και στους αρμόδιους υπουργούς, καταδικάζει την
πρωτοφανή στέρηση των εκλογικών δικαιωμάτων των πολιτών, οι οποίοι είναι γεννημένοι το 1997 με την δικαιολογία της αδυναμίας του υπ. Εσωτερικών να προλάβει τους να καταγράψει.
Ακουλουθεί η επιστολή:
«Προς κ.κ.Yπ. Εσωτερικών Μιχάλη Θεοχαρίδη ,Υπ. Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο
Το σώμα της ΙΘ Συνόδου της Βουλής των Εφήβων με μεγάλη έκπληξη παρατηρεί από την Πέμπτη 1/1 τις εξελίξεις σχετικά με τα εκλογικά δικαιώματα των μαθητών-πολιτών γεννημένων το έτος 1997. Μεταφέροντας και τα συναισθήματα των συνομηλίκων μας, καθώς το θέμα δεν αφορά μόνο την Βουλή των Εφήβων, αποφασίσαμε να αποστείλουμε αυτήν την επιστολή για να δηλώσουμε την έντονη αντίθεση μας στο γεγονός ότι αυτοί οι πολίτες δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.
Αρχικά, θεωρούμε αδύνατο την στιγμή που ο ίδιος ο κύριος υπουργός Παιδείας στο πλαίσιο των εργασιών της ΙΘ Βουλής των Εφήβων υποστήριξε την ελευθερία της νεολαίας να εκφράσει τα δικαιώματα της καθώς και να τα ασκεί υπεύθυνα όταν απαιτείται, να παραγκωνίζονται τα εκλογικά δικαιώματα 100.000 περίπου μαθητών-πολιτών.
Τα εκλογικά δικαιώματα είναι ο δεύτερος άξονας του θέματος στον οποίο θέλουμε να σταθούμε. Οι γεννημένοι το 1997 σύμφωνα και με τον εκλογικό νόμο έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν. Είναι πρωτοφανές, να στερείται αυτό το δικαιώματα ακόμα και με την δικαιολογία (πρόφαση κατά κάποιους) της αδυναμίας του Υπ. Εσωτερικών να προλάβει να καταγράψει 100.000 ψηφοφόρους στους εκλογικούς καταλόγους μέχρι τις 25 Ιανουαρίου.
Θέλουμε να τονίσουμε πως μέχρι την συγκεκριμένη Κυριακή-ημέρα εκλογών 25 Ιανουαρίου 2015 μεσολαβούν 15 εργάσιμες ημέρες. Είναι, λοιπόν, ακατανόητη η αδυναμία των κρατικών υπηρεσιών να διεκπεραιώσουν την καταγραφή των νέων ψηφοφόρων στους σχετικούς καταλόγους. Ακόμα και αν τελικά αυτό δεν μπορέσει να γίνει προτείνουμε να δοθεί η δυνατότητα για επί τόπου εγγραφή στο εκλογικό κέντρο την ημέρα των εκλογών.
Θέλουμε να πιστεύουμε πως δεν υπάρχει κάποιος που φοβάται την ψήφο των νέων. Ωστόσο, το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης όλοι το ευαγγελιζόμαστε μα πολλές φορές καταφεύγουμε σε ενέργειες που το υπονομεύουν.
Ελπίζουμε, να λάβετε κάθε δυνατό μέτρο έτσι ώστε να αποφευχθεί η πραγματοποίηση αυτού του απίστευτου λάθους που θέτει πολλά ερωτήματα ακόμα και για την εφαρμογή του εκλογικού νόμου αλλά και για την ίδια την εκλογική διαδικασία!
Επίσης, καλούμε οποιοδήποτε φορέα δικαιοσύνης της χώρας να ερευνήσει το ζήτημα ως προς το νομικό πλαίσιο αυτής της “απαγόρευσης” άσκησης των εκλογικών δικαιωμάτων.
Τέλος, καλούμε να αντιμετωπίσετε με την δέουσα προσοχή την παρούσα επιστολή και να μην προβείτε στην κομματικοποίηση της ή στο συμπέρασμα της υποκίνησης της από συγκεκριμένα πολιτικά κόμματα καθώς έχει γραφεί από μαθητές-πολίτες, 18 ετών, που αγωνιούν για το μέλλον τους».

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ: Υπάρχουν λύσεις για να ψηφίσουν οι 100.000 γεννηθέντες του 1997
Ο Συνήγορος του Πολίτη προτείνει δύο εναλλακτικές λύσεις και παραθέτει τα αντίστοιχα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα:
- Είτε να τροποποιηθεί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου το άρθρο 10 § 1 π.δ. 26/2012, προκειμένου να επιτραπεί πέραν πάσης αμφισβητήσεως η επίμαχη εγγραφή ακόμη και κατά μήνα Ιανουάριο,
- είτε να παραγγελθεί με ρητή και σαφή εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών προς τις Εφορευτικές Επιτροπές η εφαρμογή, ειδικά για τους δεκαοκταετείς, της επικουρικής διαδικασίας του άρθρου 8 § 4-5 π.δ. 26/2012, σύμφωνα με το οποίο οι παραλειφθέντες εκλογείς ψηφίζουν με απλή επίδειξη πιστοποιητικού εγγραφής σε δημοτολόγιο.
Η συνέχεια ΕΔΩ
Σε ανακοίνωσή του, ο υπηρεσιακός υπουργός Μιχάλης Θεοχαρίδης επικαλείται τεχνικά θέματα. «Οι γεννηθέντες το έτος 1997, οι οποίοι και δεν είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων που τηρούνται στο Υπουργείο Εσωτερικών, ενόψει του ότι η διαδικασία σύνταξης των ονομαστικών καταστάσεων από τους δημάρχους θα λάβει χώρα την 1η έως και τέλος Φεβρουαρίου του 2015, δεν θα ψηφίσουν στις Βουλευτικές Εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015. Οπως υποστηρίζεται, θα μπορούσε να παρακαμφθεί με τη χρήση των καταλόγων των παραλειφθέντων, αλλά και αυτό προϋποθέτει εγγραφή στους καταλόγους.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τυχαία προκάλεσαν τις εκλογές κατά την περίοδο που ανανεώνονται οι εκλογικοί κατάλογοι ;;; 
ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ. ΑΡΙΘ. 26 /2012
Κωδικοποίηση σ’ ενιαίο κείμενο των διατάξεων της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών
Άρθρο 10
Εγγραφή νέων εκλογέων
1. Ο Δήμαρχος συντάσσει αυτεπάγγελτα, κάθε έτος, από 1ης μέχρι τέλους Φεβρουαρίου ονομαστικές καταστάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν όσους είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια του δήμου και αποκτούν το δικαίωμα του εκλέγειν κατά το άρθρο 4 του παρόντος.
2. Οι νέοι αυτοί εκλογείς εντός του Ιανουαρίου του ιδίου έτους υποβάλλουν στον οικείο δήμο δήλωση για το εκλογικό διαμέρισμα στους εκλογικούς καταλόγουςτου οποίου επιθυμούν να εγγραφούν. Αν δεν υποβληθεί η δήλωση αυτή, η κατάταξή τους γίνεται στο εκλογικό διαμέρισμα που επιλέγει ο δήμος με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία.
3. Οι καταστάσεις αυτές υποβάλλονται αμελλητί στο Υπουργείο Εσωτερικών για την ένταξή τους στο εκεί τηρούμενο αρχείο εκλογικών καταλόγων.