Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Χάθηκε και το τελευταίο επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ

17/12/2014
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Με δεδομένο ότι ουδείς πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έβρισκε λεφτά για να μοιράσει και ουδείς θεωρεί πως θα έθετε μονομιάς τέλος στη λιτότητα, όπως διατείνονται τα στελέχη του, ποιος θα ήταν ο πραγματικός λόγος για τον οποίο θα του δινόταν η ευκαιρία να κυβερνήσει, ρίχνοντας τη σημερινή κυβέρνηση;

Άλλο λόγο από το επιχείρημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να διαπραγματευτεί το χρέος επειδή πιστεύει ότι θα πετύχει περισσότερα δεν βλέπει κανείς.

Άλλωστε, εδώ και μήνες αυτό υποστηρίζουν: Ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και θα πάνε σε μια «επιθετικότερη» διαπραγμάτευση, προκειμένου να πετύχουν καλύτερους όρους, διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους, μορατόριουμ, «πάγωμα» για τουλάχιστον πέντε χρόνια ή «θάψιμο» στα έγκατα της ΕΚΤ για… εξήντα χρόνια και συμφωνία για μη πληρωμή των τοκοχρεολυσίων – αυτό το τελευταίο δεν πρόκειται να συμφωνηθεί ποτέ και αν γίνει μονομερώς θα σημάνει άμεση χρεοκοπία.



Αλλά αυτό το επιχείρημα δεν υπάρχει πια.

Αποδομήθηκε εντελώς με την συνέντευξη που παραχώρησε το περασμένο Σάββατο στην εφημερίδα «Αγορά» ο υπεύθυνος Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σταθάκης.

Όπως είπε, είναι μη ρεαλιστικό το ενδεχόμενο άμεσης διαπραγμάτευσης με τους δανειστές αν γίνουν εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει την κυβέρνηση, καθώς ο χρόνος που απομένει είναι πολύ μικρός.

Είπε επίσης ότι η διαπραγμάτευση θα είναι συνολικότερη και θα αφορά το χρέος και την εγκατάλειψη του τρέχοντος προγράμματος.

Και το επίσης σημαντικό: Είπε ο κ. Σταθάκης πως το ποσοστό του χρέους που μπορεί να κριθεί από τα διεθνή standards επαχθές, είναι πολύ μικρό, κάτω του 5%.

Και η κορωνίδα: «Παρότι, λοιπόν, θα κάνουμε ό,τι είναι εφικτό για να απομειώσουμε το χρέος, δεν μπορούμε να θεωρήσουμε το ζήτημα αυτό σημαντικό για τη στρατηγική μας».

Πώς; Δεν είναι το ζήτημα του χρέους σημαντικό για την στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ; 

Μα τότε τι συζητάμε τόσον καιρό. Για το χρέος δεν συζητάμε; Το χρέος δεν βρίσκεται στο επίκεντρο της (υποτιθέμενης) διαφωνίας μας; Για το χρέος – το αν είναι βιώσιμο ή όχι και το αν και πώς θα περικοπεί – δεν αποτέλεσε και την βασική αιτία του καυγά γύρω από το αν μπορεί να υπάρξει μια στοιχειώδης συνεννόηση;

Για ποιον λόγο, λοιπόν, θα αποφάσιζαν σήμερα οι βουλευτές των μικρότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης και οι ανεξάρτητοι βουλευτές να οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές, προκαλώντας (υποτίθεται) την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία;

Για να προκληθεί αναταραχή, να κινδυνέψει η χώρα να βρεθεί εκτός ευρώ και ΕΕ, να μείνει απροστάτευτη και χωρίς συμμάχους και τελικά και σκληρότερη λιτότητα να υπάρξει και αδυναμία ρύθμισης του χρέους;

Πραγματικά, δεν υπάρχει κανένας ορατός λόγος.

Και όλοι σήμερα – με πρώτον τον λαό – πιστεύουν πως οι βουλευτές με την ψήφο τους θα αποτρέψουν την καταστροφή.



http://www.elzoni.gr/