Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Συζήτηση για την Οικονομία του επ. καθηγητή Θ.Κουτρούκη με τον Θ. Καράογλου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: «Ο χρόνος των Μνημονίων τελειώνει»
Μια συζήτηση του βουλευτή της Ν.Δ. στη Β’ περ. Θεσσαλονίκης, τ. υπουργού και Προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής Θεόδωρου Καράογλου με τον επ. καθηγητή Θ. Κουτρούκη

Καθώς η χώρα βρίσκεται στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές της για την επόμενη φάση της χρηματοδοτικής της στήριξης μια συζήτηση για την οικονομική πολιτική και την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας μας αποκτά πάντα ιδιαίτερη αξία. Στο κείμενο που ακολουθεί ο βουλευτής της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου συζητά με τον πανεπιστημιακό Θ. Κουτρούκη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, την εποχή μετά τα Μνημόνια, τη διαχείριση του δημόσιου χρέους και τα διακυβεύματα της χρονιάς που έρχεται. 

# Το Γ’ τρίμηνο του 2014 η ελληνική οικονομία εμφάνισε μετά από πολλά χρόνια θετικούς ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ. Θεωρείτε ότι αυτό το επίτευγμα μπορεί να διατηρηθεί και τα επόμενα χρόνια;

«Και μόνο το γεγονός ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη οτι αφενός η ελληνική οικονομία ανακάμπτει και αφετέρου ότι οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης μπορούν να διατηρηθούν και τα επόμενα χρόνια έχοντας ουσιαστικό αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία, δηλαδή στο βιοτικό επίπεδο του λαού μας και στη μείωση της ανεργίας, που σήμερα αποτελεί τον εφιάλτη της κοινωνίας μας. Ας μην ξεγελιόμαστε όμως. Μπορεί το 2014 να προβλέπεται ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 0,6% από -3,9% το 2013 και ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στα 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ ή ότι το 2015 το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,9% και το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στα περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ, όμως όλα αυτά δεν θα επιτευχθούν χάρη στον… αυτόματο πιλότο ή σε κάποιον από μηχανής Θεό. Προϋποθέτουν εθνική σωφροσύνη, επιμονή στο αναπτυξιακό σχέδιο που χαράξαμε τον Ιούνιο του 2012, αύξηση της ανταγωνιστικότητας, σύνεση, πολιτική και οικονομική σταθερότητα και, πάνω από όλα, να μην παρασυρθούμε από τα φαντάσματα του λαϊκισμού. Στο χέρι μας είναι, λοιπόν, να τα καταφέρουμε, ενισχύοντας πρωτίστως τις επενδύσεις. Την τελευταία τριετία η Ελλάδα έχει καταφέρει το καλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα σε όλη την Ευρώπη, όμως ο δρόμος προς την παγίωση ισχυρής και βιώσιμης ανάκαμψης εξακολουθεί να είναι μακρύς και δύσκολος».

# Η κυβέρνηση διαθέτει βιώσιμο σχέδιο ανάπτυξής, το οποίο είναι ρεαλιστικό με τόσο μεγάλο δημόσιο χρέος;

«Είναι προφανές ότι η βιώσιμη ανάκαμψη δεν εξαρτάται μόνο από τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις, πολλές εκ των οποίων είναι αναγκαίες στην Ελλάδα και έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί πριν από δεκαετίες, αλλά από την καθιέρωση στην πατρίδα μας της αρχής της πρωτογενούς δημιουργίας. Αυτό επιδιώκουμε με την τολμηρή δημοσιονομική και διαρθρωτική ατζέντα που υλοποιούμε. Ήδη, όπως γνωρίζετε, η Κυβέρνηση εφαρμόζει ένα εθνικό σχέδιο για την απασχόληση προωθώντας την επιχειρηματικότητα, ενθαρρύνοντας τις start-ups εταιρείες, αξιοποιώντας κάθε εθνικό ή κοινοτικό πόρο για την αποκλιμάκωση της ανεργίας, στηρίζοντας μέσω των voucher την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας σε νέους ηλικίας 18 έως 24 χρόνων και εφαρμόζοντας στοχευμένες, εμπροσθοβαρείς πολιτικές παρεμβάσεις που είχαν ως αποτέλεσμα να δοθεί πρόσβαση στην αγορά εργασίας σε 145.000 ανέργους.  Όπως έχει τονίσει επανειλημμένα και ο Πρωθυπουργός, για την Ελλάδα στο εξής υπάρχει μόνον το “προς τα πάνω”. Δεν έχει άλλο “προς τα κάτω”, ούτε “προς τα πίσω”. Θέλουμε μια Ελλάδα ισχυρή, ακλόνητη, εξωστρεφή, ανταγωνιστική, αναπτυξιακή και θα την πετύχουμε». 

  
# Σε ποιο βαθμό θεωρείτε ότι πέτυχαν το στόχο τους τα μέτρα μεταρρύθμισης και εξυγίανσης που περιείχαν τα Μνημόνια;

«Η συγκεκριμένη ερώτηση μας οδηγεί σε μια άλλη, αν δηλαδή η ύφεση οδήγησε στο μνημόνιο ή το μνημόνιο μας έφερε την ύφεση. Εκείνο που έχω να επισημάνω και νομίζω ότι δεν υπάρχει Έλληνας που θα διαφωνήσει, είναι ότι τα φοροεισπρακτικά μέτρα των Μνημονίων αποδείχθηκαν καταστροφικά, γιατί σε καμία περίπτωση δεν κατάφεραν να φέρουν τα αναμενόμενα έσοδα στο κράτος. Αντίθετα γονάτισαν τον λαό μας. Από την άλλη, όμως, δεν μπορούμε να μην παραδεχθούμε ότι κάποτε έπρεπε να βάλουμε τα οικονομικά της χώρας μας σε τάξη και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Το θαύμα που λέγεται πρωτογενές πλεόνασμα δεν επετεύχθη χωρίς θυσίες και τώρα είναι η ώρα που πρέπει, σε αυτήν την αμφίδρομη σχέση, ο λαός μας να πάρει πίσω ένα μέρος εκείνων που έδωσε. Και εδώ είναι η σύγκρουσή μας με την Τρόικα, η οποία έτσι και αλλιώς έχει παραδεχθεί ουκ ολίγες φορές ότι έκανε λάθη και έπεσε έξω στις προβλέψεις της για το πρόγραμμα που πρότεινε στην Ελλάδα. Όλα αυτά τα χρόνια δώσαμε πολλά, πρέπει κάτι να πάρουμε πίσω. Αυτό είναι άλλωστε και το νόημα της διαπραγμάτευσης. Εμείς, πάντως, ως Κυβέρνηση προχωρούμε χωρίς να δίνουμε συνεχώς λογαριασμό στην Τρόικα. Ήδη επιστρέψαμε χρήματα στους ένστολους, στους δικαστές και θα προχωρήσουμε σε σταδιακή μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων προς όλους, αναγνωρίζοντας τις θυσίες νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πλήρωσαν ακριβά το τίμημα για να βγούμε το ταχύτερο από το Μνημόνιο».
# Θεωρείτε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να πορευτεί χωρίς νέο Μνημόνιο;

«Ο χρόνος των μνημονίων τελειώνει. Πλέον βαδίζουμε με βήμα ταχύ στο δρόμο της απεξάρτησης από τον έλεγχο του ΔΝΤ και αυτό το πετύχαμε νωρίτερα από ότι προέβλεπε ο αρχικός προγραμματισμός.  Κατ’ επέκταση το “διαζύγιο” με την Τρόικα θα είναι “συναινετικό” και χωρίς να χρειαστεί να πάρουμε νέα μέτρα. Και αυτό το καταφέραμε γιατί βγαίνουμε από το μνημόνιο συντεταγμένα με ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια, γνωρίζοντας μάλιστα ότι, αν και εφόσον χρειαστεί, μπορούμε να στηριχθούμε σε μια προληπτική γραμμή πίστωσης. Βγαίνουμε, λοιπόν, από τα μνημόνια όχι για να γυρίσουμε πίσω, αλλά για να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις σε συνθήκες ανάπτυξης και να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά η Ελλάδα να κυλήσει σε ελλείμματα και χρέη».


Η τρόικα επιστρέφει τον Ιανουάριο και στην ατζέντα συζητήσεων τίθεται το θέμα του δημοσιονομικού κενού, ενώ η χώρα μας ζητά διαπραγμάτευση και για το χρέος. Όλα αυτά δεν οδηγούν σε νέα μέτρα;

«Όχι και είμαι ξεκάθαρος σε αυτό. Τελειώσαμε με τα μέτρα, όπως ήρθε η ώρα να τελειώσουμε και με τις εμμονές, τις δογματικές προσηλώσεις και τα σύνδρομα που διακατέχουν τους εκπροσώπους των πιστωτών μας. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας οφείλουν να κατανοήσουν ότι δεν μπορούν να απαιτούν συνεχώς όλο και περισσότερα από μια χώρα που έχει πετύχει τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή στη σύγχρονη ιστορία της Ευρώπης. Μετά από έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης και απίστευτες θυσίες του λαού μας,  είναι προφανές ότι η κοινωνία δεν αντέχει νέα φορολογικά βάρη, ούτε και εμείς όμως πρέπει να επιτρέψουμε η έξοδος από την μακροχρόνια ύφεση να συνδεθεί επικοινωνιακά με την επιβολή νέων μέτρων. Με δεδομένο ότι στις 31 Δεκεμβρίου 2014 τελειώνει το Μνημόνιο και όλη η Ευρώπη επιθυμεί να αποφευχθεί η στασιμότητα της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, είμαι σίγουρος ότι θα εξασφαλιστεί η ηρεμία και η σταθερότητα σε βάθος χρόνου».


Συνιστά λύση για το ελληνικό χρέος η αναδιάρθρωση του διαμέσου της επέκτασης της λήξης ομολόγων και της μείωσης των επιτοκίων, όπως προτείνει η Ε.Ε.;

«Αυτή η πρόταση εκτιμώ ότι θα μπορούσε να είναι ένα μέρος της λύσης του προβλήματος που λέγεται “χρέος”. Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό. Θα πρέπει παράλληλα να γίνουν και άλλες συνδυαστικές κινήσεις, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος, προκειμένου σε βάθος χρόνου να ξεφύγουμε από αυτόν τον… βραχνά, ο οποίος επί δεκαετίες γιγαντώνεται, στραγγαλίζοντας την ελληνική οικονομία».

Κατά πόσο θα μπορέσει να βοηθήσει την ελληνική οικονομία η σχεδιαζόμενη «προληπτική γραμμή χρηματοδότησης», που θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης από το 2015;    

«Όπως επισήμανα και σε προηγούμενη ερώτησή σας, η Ελλάδα βγαίνει από το Μνημόνιο και δεν έχει σκοπό να επιστρέψει σε αυτό. Η προληπτική γραμμή χρηματοδότησης αισιοδοξώ ότι θα παραμείνει προληπτική, γιατί οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας μας θα είναι τέτοιοι που θα επιφέρουν ανάλογα δημοσιονομικά οφέλη και θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στις διεθνείς αγορές ομολόγων, στοιχεία τα οποία θα καταστήσουν δυνατή την αυτόνομη δημοσιονομική λειτουργία του Κράτους, χωρίς να χρειαστεί η οποιαδήποτε χρήση της προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης».


Τι μήνυμα θα είχατε να στείλετε στους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους επαγγελματίες που υπέστησαν τόσες εισοδηματικές αφαιμάξεις και φορολογικές επιβαρύνεις για να σταθεί η χώρα στα πόδια της εντός της Ευρωζώνης; Τελείωσαν οι θυσίες τους;


«Θα σας δώσω την ίδια απάντηση που δίνω και στους πολίτες που συναντώ καθημερινά στις επισκέψεις μου στη Β΄ Θεσσαλονίκης. Τελείωσαν τα μέτρα, τελείωσαν οι συνεχείς θυσίες, πλησιάζει η ώρα της ηθικής και οικονομικής εξαργύρωσης. Οι Έλληνες είμαστε κουρασμένοι από τα φοροεισπρακτικά μέτρα αλλά σε καμία περίπτωση απελπισμένοι, ώστε να παρασυρθούμε από την ορμητική δήθεν μαγκιά του ΣΥΡΙΖΑ και να επιλέξουμε,  για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα χρόνια, τον εύκολο δρόμο  που θα μας οδηγήσει κατευθείαν στο γκρεμό. Ο λαός μας πιστεύω ότι έχει την εμπειρία να αναγνωρίζει ποιος και πότε του λέει την αλήθεια. Γιατί όπως είπε και ο αείμνηστος Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής: “Δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρξει εκεί που δεν υπάρχουν πολιτικοί που έχουν το θάρρος να πούνε την αλήθεια, αλλά και λαός που να έχει το θάρρος να ακούει την αλήθεια”. Οι θυσίες μας αρχίζουν να πιάνουν τόπο και η προβλεπόμενη, από επίσημους διεθνείς οργανισμούς, ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας που θα στηρίζεται στον ιδιώτη και όχι στο Κράτος που πλέον όλοι το καταλάβαμε ότι αδυνατεί, θα επιφέρει νέες θέσεις εργασίας. Θέσεις εργασίας που θα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και όχι στην ουτοπία της κρατικής υποστήριξης. Τώρα, λοιπόν, που ο τροχός γυρίζει, αξίζει να ρισκάρουμε και πάλι με πειράματα αμφιβόλου αποτελεσματικότητας; ».