Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

ΣΥΡΙΖΑ - Απάντηση του Συμβουλίου της ΕΕ στον Δημ. Παπαδημούλη

  • Ένα μήνα πριν τη λήξη της, η ιταλική προεδρία ακόμα...παρουσιάζει το σχέδιό της για την ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική.
  • Απάντηση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Δημήτρη Παπαδημούλη.
«Απίστευτα αντανακλαστικά» επιδεικνύει η ιταλική προεδρία, ακολουθώντας πιστά το παράδειγμα της ελληνικής, αφού ένα μήνα πριν τη λήξη της θητείας της δεν έχει ακόμα παρουσιάσει ένα συνεκτικό σχέδιο για την προώθηση μιας νέας ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής. Αυτό προκύπτει από απάντηση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δ.Παπαδημούλης στην ερώτησή του, αφού μνημονεύει τις προτεραιότητες της ιταλικής προεδρίας για το δεύτερο εξάμηνο του 2014 και συγκεκριμένα την προώθηση μιας «νέας ατζέντας ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής που θα βασίζεται σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις για την ανάπτυξη και για θέσεις εργασίας», ζητούσε από το Συμβούλιο να τον ενημερώσει ποια είναι τα βασικά σημεία της νέας ατζέντας, σε τι «διαφοροποιείται από τις εφαρμοζόμενες δημοσιονομικές πολιτικές», καθώς επίσης, αν σκοπεύει να «ενισχύσει τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ΕΚΤ στο νομισματικό τομέα μέσω μέτρων δημοσιονομικής χαλάρωσης» και να «πάρει, επιτέλους, μέτρα αναπτυξιακής πολιτικής για να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας και η πολύχρονη ύφεση που πλήττει τις ευρωπαϊκές οικονομίες».

Στην απάντησή του το Συμβούλιο της ΕΕ, αφού σημειώνει ότι η ιταλική προεδρία «δήλωσε ότι ‘θα παρουσιάσει ένα νέο ευρωπαϊκό θεματολόγιο οικονομικής πολιτικής βασιζόμενο σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις στην ανάπτυξη και τις θέσεις απασχόλησης’», τονίζει ότι θα απασχοληθεί με ζητήματα όπως η «διαδικασία συντονισμού της πολιτικής στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου, που εξασφαλίζει συντονισμένες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στην ΕΕ», η «επανεξέταση της νομοθετικής δέσμης σχετικά με την οικονομική διακυβέρνηση» και η «επανεξέταση της στρατηγικής Ευρώπη 2020».

Καταλήγοντας στην απάντησή του, το Συμβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του «για την εξαγγελία εκ μέρους του νεοεκλεγέντος προέδρου κ.Juncker ότι θα παρουσιάσει επενδυτική πρωτοβουλία στο πρώτο τρίμηνο της θητείας του» (σ.σ. η απάντηση δόθηκε πριν την παρουσίαση του επενδυτικού πακέτου από τον κ. Γιούνκερ) και υπενθυμίζει ότι «ειδική ομάδα υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και της Επιτροπής, συμπεριλαμβανομένων των κρατών-μελών, η οποία θα ασχοληθεί με συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση των επενδύσεων. Η ΕΤΕπ και η Επιτροπή θα προβούν σε σχετική ενημέρωση του Συμβουλίου τον Δεκέμβριο του 2014».


Ακολουθούν η πλήρης ερώτηση και απάντηση:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς το Συμβούλιο
Dimitrios Papadimoulis (GUE/NGL)
Θέμα: Προτεραιότητες του Συμβουλίου για την οικονομική πολιτική της ΕΕ

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της ιταλικής προεδρίας, μια από τις βασικές προτεραιότητες του Συμβουλίου για το δεύτερο εξάμηνο του 2014 είναι η προώθηση μιας «νέας ατζέντας ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής που θα βασίζεται σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις για την ανάπτυξη και για θέσεις εργασίας».
Με δεδομένα τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες της ΕΕ από την εφαρμογή πολιτικών λιτότητας, αλλά και την πρόσφατη (15.09.2014) έκθεση του ΟΟΣΑ που προτείνει περαιτέρω νομισματική και δημοσιονομική χαλάρωση από την ΕΚΤ και τα κράτη-μέλη, για να αντιμετωπιστεί η οικονομική ύφεση, ερωτάται το Συμβούλιο:

  • Ποια είναι τα βασικά σημεία της «νέας ατζέντας ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής»; Σε τι διαφοροποιείται σε σχέση με τις εφαρμοζόμενες δημοσιονομικές πολιτικές;
  • Σκοπεύει το Συμβούλιο να ενισχύσει τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ΕΚΤ στο νομισματικό τομέα μέσω μέτρων δημοσιονομικής χαλάρωσης;
  • Σκοπεύει, επιτέλους, να πάρει μέτρα αναπτυξιακής πολιτικής για να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας και η πολύχρονη ύφεση που πλήττει τις ευρωπαϊκές οικονομίες και ιδιαίτερα τις οικονομίες των χωρών που βρίσκονται σε Μνημόνιο;

E-006920/2014
Απάντηση

Στο πρόγραμμα εργασιών της για το Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, η ιταλική Προεδρία δήλωσε ότι «θα παρουσιάσει ένα νέο ευρωπαϊκό θεματολόγιο οικονομικής πολιτικής βασιζόμενο σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις στην ανάπτυξη και τις θέσεις απασχόλησης». Το εν λόγω έγγραφο αναφέρεται σε ορισμένες συνιστώσες εργασιών στο Συμβούλιο, μεταξύ άλλων:

-στη διαδικασία συντονισμού της πολιτικής στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου, που εξασφαλίζει συντονισμένες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στην ΕΕ,
-στην επανεξέταση της νομοθετικής δέσμης σχετικά με την οικονομική διακυβέρνηση: η Επιτροπή έχει προγραμματίσει να προβεί, έως τον Δεκέμβριο του 2014, σε επανεξέταση της εφαρμογής των νομοθετικών ρυθμίσεων του αποκαλούμενου «Εξάπτυχου» και «Δίπτυχου», που εγκρίθηκαν το 2011 και 2013 αντίστοιχα,
-στην επανεξέταση της στρατηγικής «Ευρώπη 2020», σχετικά με την οποία το Συμβούλιο, στις διάφορες συνθέσεις του, διεξάγει συζητήσεις πριν από την υποβολή της πρότασης της Επιτροπής που αναμένεται το 2015.

Στα συμπεράσματά του σχετικά με τις επενδύσεις που εγκρίθηκαν στις 14 Οκτωβρίου 2014 , το Συμβούλιο υπογράμμισε «ότι επείγει η εφαρμογή περαιτέρω μέτρων για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και του ευρωπαϊκού αναπτυξιακού δυναμικού» και εξέφρασε ικανοποίηση «για την εξαγγελία εκ μέρους του νεοεκλεγέντος προέδρου κ.Juncker ότι θα παρουσιάσει επενδυτική πρωτοβουλία στο πρώτο τρίμηνο της θητείας του». Συγκροτήθηκε ειδική ομάδα υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και της Επιτροπής, συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών, η οποία θα ασχοληθεί με συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση των επενδύσεων. Η ΕΤΕπ και η Επιτροπή θα προβούν σε σχετική ενημέρωση του Συμβουλίου τον Δεκέμβριο του 2014.