Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Διοργάνωση από τον ΣΕΒΕ δράσης δικτύωσης για χρηματοδοτικά εργαλεία start up επιχειρήσεων σε Ελλάδα και Βουλγαρία

Εκδήλωση δικτύωσης διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014, στις 14:00, στην Αίθουσα Συνεδρίων Πανεπιστημίου Μακεδονίας  1ος όροφος, Εγνατίας 156. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του
έργου “TRANSNATIONAL INITIATIVE FOR GUIDANCE OF GRADUATED AND ENTREPRENEURSHIP” με ακρωνύμιο “TRIGGER”, το οποίο εντάσσεται στο Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα- Βουλγαρία 2007-2013» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης και Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Βουλγαρίας.
Σκοπός της εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την ΜΚΕ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Β΄ Φάση στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας, ήταν η δικτύωση, ο προσανατολισμός και η ενημέρωση των συμμετεχόντων για επίκαιρα θέματα σχετικά με τα χρηματοδοτικά εργαλεία για νεοφυείς επιχειρήσεις με σκοπό την καλύτερη τοποθέτηση τους στον κόσμο του επιχειρείν.


Την εκδήλωση άνοιξε ο καθ. Δημήτριος Σουμπενιώτης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου για την Παγκόσμια Εβδομάδα Επιχειρηματικότητας όπου, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και αναφέρθηκε στην ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ των φορέων της Ελλάδας και της Βουλγαρίας και στις προσπάθειες που γίνονται εκατέρωθεν για την ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας σε διασυνοριακό επίπεδο.
Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης εκ μέρους του ΣΕΒΕ, ο Υποδιευθυντής κος Μαρίνος Τσαγκαράκης, αναφερόμενος στη χαρτογράφηση του ελληνικού εξωτερικού εμπορίου και στην εξέλιξη των ελληνοβουλγαρικών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις προοπτικές για περαιτέρω ενδυνάμωση των εμπορικών και εν γένει επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών οι οποίες είναι ιδιαίτερα υψηλές και τόνισε ότι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και συνέργειες, είναι ικανές να βοηθήσουν τους δύο λαούς να κατανοήσουν καλύτερα την κουλτούρα τους, τις καταναλωτικές  συνήθειες και ανάγκες τους και να ενισχύσουν περαιτέρω τις αμοιβαίες σχέσεις.
Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο κ. Στάθης Κασδερίδης, Γενικός Διευθυντής της Novocaptis Cognitive Systems and Robotics, ο οποίος στο πρώτο μέρος της παρουσίασής του έκανε μια σύντομα αναφορά στο προφίλ της Novocaptis ενώ στη συνέχεια αναφερόμενος στο περιβάλλον των νεοφυών επιχειρήσεων μίλησε για τα βασικά σημεία που πρέπει να εστιάσει κανείς όταν αποφασίσει να δημιουργήσει μια νέα επιχείρηση και επεσήμανε ότι η επιτυχία μιας start up επιχείρησης προϋποθέτει την ύπαρξη δεξιοτήτων, επιμονής, στρατηγικής και τύχης. 
Ακολούθησε η παρουσίαση του κ. Ivo TSAREV, Προέδρου του Παραρτήματος του Συνδέσμου Βουλγαρικών Βιομηχανιών στο Smolyan όπου αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους οι start ups στην Βουλγαρία. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στις πηγές χρηματοδότησης νεοσύστατων επιχειρήσεων στη Βουλγαρία (τραπεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ταμεία επιχειρηματικών κεφαλαίων, Crowdfunding, επιχειρηματικοί άγγελοι κτλ.) και τη διαφορά μεταξύ της χρηματοδότησης και του δανεισμού. 
 Ο κ. Νεοκλής Στάμκος, Project Manager του Κέντρου Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης αναφέρθηκε στο εργαλείο του σχεδιασμού και στον αντίκτυπο της χρήσης του ως μία προσέγγιση επίλυσης προβλημάτων, επικεντρωμένη στις πραγματικές ανάγκες του τελικού χρήστη. Η μεθοδολογία αυτή εμπεριέχει τις απόψεις των τελικών χρηστών του προϊόντος ή της υπηρεσίας κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού του/της. Στο δεύτερο μέρος της παρουσίασής του, o κ. Στάμκος μίλησε για τις μικροπιστώσεις, τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την μικροπίστωση, τις ενέργειες του ΚΕΠΑ για την προώθηση του θεσμού των μικροπιστώσεων  και τις προκλήσεις για το μέλλον.


Λίγα λόγια για το έργο:
Το έργο αφορά στην υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης δέσμης ενεργειών, οι οποίες θα έχουν σαν τελικό αποτέλεσμα την ένταξη στην αγορά εργασίας και την ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης 200 νέων αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε Ελλάδα και Βουλγαρία. Το  έργο στοχεύει πρωτίστως στην αξιοποίηση του πολύτιμου ανθρώπινου δυναμικού της περιοχής των δύο χωρών στην αγορά εργασίας, μέσα από τη δικτύωση και τη συνεργασία μεταξύ των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και της επιχειρηματικής κοινότητας, δημιουργώντας περισσότερες ευκαιρίες για τους νέους και τις γυναίκες στην αγορά εργασίας.
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του έργου: www.thetrigger.eu  ή επικοινωνήστε μαζί μας