Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Τα προαπαιτούμενα και η μάχη για την εθνική επιβίωση

Ιδού τα 19 προαπαιτούμενα που η τρόικα ζητά από την Κυβέρνηση να ολοκληρωθούν άμεσα, προκειμένου να έλθει στην Αθήνα και να συνεχίσει τον έλεγχο του προγράμματος.


1.     Κάλυψη δημοσιονομικού κενού που η τρόικα το υπολογίζει στα 2,6 δισ.  για το 2015,  το οποίο θα προκύψει καθώς η ελληνική πλευρά έχει δεσμευτεί για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ.
2.     Αλλαγές στην πρόσφατη ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία. Η τρόικα  βρίσκει πολλές τις 100 δόσεις με το σκεπτικό ότι δεν δημιουργούν τα κατάλληλα κίνητρα για την αποπληρωμή των χρεών.
3.     Απαίτηση για περαιτέρω ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Εσόδων.
4.     Άρση του περιορισμού των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία ως το τέλος του έτους.
5.     Ασφαλιστικό: Η τρόικα απαιτεί αλλαγές στα όρια ηλικίας, στα ποσοστά αναπλήρωσης, περιορισμό στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και μείωση της ελάχιστης σύνταξης. Αυτά σε συνδυασμό με τη δημιουργία ενός ταμείου για κύριες και επικουρικές συντάξεις καθώς και για το εφάπαξ υπολογίζεται ότι θα επιφέρει νέες μειώσεις πάνω από 10%.
6.     Διεύρυνση των υπηρεσιών και προϊόντων που βρίσκονται στον υψηλό συντελεστή του ΦΠΑ (23%) και κατάργηση εξαιρέσεων και εκπτώσεων (συνήθως παρέχονται στα νησιά).
7.     Υλοποίηση περαιτέρω μεταρρυθμίσεων στην αγορά προϊόντων χρησιμοποιώντας τις προτάσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.
8.     Απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και νομοθετική κατοχύρωση του lockout.
9.     Αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο για να διευκολυνθούν οι πλειστηριασμοί.
10.    Με το πρόσχημα δημιουργίας ενός νέου ενιαίου μισθολογίου στον δημόσιο τομέα πιέζει για παραπέρα εξοντωτικές μειώσεις στους μισθούς των υπαλλήλων.
11.    Επιμένει στον περιορισμό των ποσών που καταβάλλονται για οδοιπορικά, εκτός έδρας κλπ  στον δημόσιο τομέα.
12.    Ζητά αξιολόγηση των δαπανών των υπουργείων.
13.    Προβαίνει σε νεότερες προτάσεις για τις ΔΕΚΟ.
14.    Ζητά βελτίωση των «δημοσιοοικονομικών κανόνων» που υποτίθεται ότι θα προσφέρουν μεγαλύτερη οικονομική ανεξαρτησία και δημοσιονομική ευελιξία στους δημόσιους φορείς. Κοντολογίς επιμένει σε παραπέρα μείωση των δαπανών για την υγεία, την παιδεία, την ασφάλιση, με αποτέλεσμα την οριστική εξαφάνιση του κοινωνικού κράτους στη χώρα μας .
15.    Επισημαίνει ότι ο στόχος των ιδιωτικοποιήσεων για το 2014 έχει χαθεί αφού τα έσοδα ανήλθαν στα 600 έως 700 εκατομμύρια ενώ ο στόχος ήταν να εισπραχθεί 1,5 δις.
16.    Επανέρχεται στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων και με επιτακτικό τρόπο «συμβουλεύει» τους υπαλλήλους της στην κυβέρνηση να επικεντρωθούν στην πώληση των μετοχών του ΟΤΕ (όσες έχουν απομείνει στο δημόσιο), στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, στην παραχώρηση όλων των περιφερειακών αεροδρομίων και στο ξεπούλημα του ΟΣΕ.
17.    Στον τομέα των στατιστικών η τρόικα ζητάει να επεκταθεί η θητεία της ανεξάρτητης συμβουλευτικής επιτροπής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).
18.    Υιοθέτηση ως τις αρχές Δεκεμβρίου της απλοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης.
19.    Κατάθεση στη Βουλή του νόμου για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου.

Τρόικα και μνημονιακή Κυβέρνηση έχουν συμφωνήσει και στα 19 σημεία, απλώς αναζητούν τον κατάλληλο τρόπο για να τα περάσουν από τη Βουλή, χωρίς το πολιτικό κόστος που θα υποστούν ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος να οδηγεί σε εκλογική πανωλεθρία.

Ακόμη η συμφωνία με τους δανειστές – τοκογλύφους έχει προχωρήσει  στην αποδοχή από την Κυβέρνηση ενός νέου Μνημονίου, η εφαρμογή του οποίου θα περιλαμβάνει νέους δυσβάστακτους όρους για το Λαό.

Στην περίπτωση που κατορθώσουν να υλοποιήσουν όλα αυτά, θα έχει συντελεσθεί ένα κοινωνικό ολοκαύτωμα, μια στην κυριολεξία γενοκτονία, ενώ η χώρα θα έχει μεταβληθεί σε παρία της Ευρώπης, λεηλατημένη και απογυμνωμένη από τους φυσικούς της πόρους, χωρίς αξιοπρέπεια και με την εθνική της κυριαρχία εκχωρημένη στη διεθνή του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, στις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού και στη Γερμανία της Μέρκελ για τις επόμενες δεκαετίες. Για να μην γίνει ο εφιάλτης πραγματικότητα χρειάζεται πατριωτική αφύπνιση, λαϊκή αντίσταση και ανυποχώρητη στάση των αντιμνημονιακών δυνάμεων απέναντι σε εκείνους, ξένους και ντόπιους, οι οποίοι απεργάζονται την καταστροφή της Χώρας και του λαού της.

Η  Σοσιαλιστική Προοπτική, με όσες δυνάμεις της αναλογούν, θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα.