Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Κεντρική Μακεδονία: ημιτελής ψηφιακή μετάβαση με πλήθος προχειροτήτων

Συνέβη στις 2 τα ξημερώματα η υποτιθέμενη πλήρης ψηφιακή μετάβαση στη Θεσσαλονίκη και την κεντρική Μακεδονία. Ως αποτέλεσμα, η Digea ενεργοποίησε τους δικούς της
πομπούς και οι τηλεθεατές χρειάστηκε να επανασυντονίσουν τους ψηφιακούς τους δέκτες. Ωστόσο δεν έλειψαν τα προβλήματα, ενώ παρά τις σημαντικές προσπάθειες των τεχνικών ουκ ολίγες αναφορές υπάρχουν για προβλήματα, ελλείψεις και προχειρότητες. Περιφερειακά κανάλια της Θεσσαλονίκης συνέχισαν να εκπέμπουν αυτόνομα και δεν ενσωματώθηκαν στη Digea μετά την ευνοϊκή απόφαση του δικαστηρίου. Επίσης υπάρχουν παράπονα για την ποιότητα του σήματος, που είναι εξαιρετικά χαμηλή σε σχέση με άλλα κέντρα εκπομπής.
Στην Χαλκιδική δεν ολοκληρώθηκε η πλήρης μετάβαση καθώς δεν έχουν κλήσει ακόμη οι αναλογικοί πομποί, είναι αρκετές οι περιοχές που δεν καλύπτονται από το ψηφικό σήμα και οι δήμοι θα κληθούν να καλύψουν τα κενά. Η Digea εξέπεμψε με τη βοήθεια του ΟΤΕ μετά τη σύλληψη των τεχνικών της που έκοβαν δένδρα τελευταία στιγμή χωρίς άδεια από το δασαρχείο. Αξιοσημείωτο είναι ότι από τη λίστα των ψηφιακών καναλιών λείπει το κανάλι Super της Χαλκιδικής.
Διφορούμενη η επιτυχία της μετάβασης
Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι ίδια η Digea δεν εξέδωσε ακόμη ανακοίνωση για την επιτυχία του εγχειρήματος όπως συνηθίζει. Ωστόσο αρνητική εντύπωση προκάλεσε το άρθρο του κατά τα άλλα πληροφορημένου αρθρογράφου Στέλιου Ιωάννου. Στο άρθρο αυτό πανηγυρίζει πρώιμα για την επιτυχία και το συμβιβασμό κάποιων καναλιών με τη Digea και κινδυνολογεί για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν τα περιφερειακά κανάλια στην ενημέρωση του κοινού στο μέλλον. Επίσης μεταφέρει την εσφαλμένη πληροφορία ότι ο παλιός ψηφιακός δίαυλος των περιφερειακών καναλιών θα εμποδίσει τη διάθεση του ψηφιακού μερίσματος στην κινητή τηλεφωνία, κάτι το οποίο δεν ισχύει γιατί οι εν λόγω συχνότητες είναι ήδη ελεύθερες.
Αντίθετα, άρθρο του Νίκου Μιχαλίτση της ΕΡΤ, αναλύει εκ νέου την άποψη ότι το κόστος της ψηφιακής μετάβασης θα μετακυληθεί στους πολίτες. Το ζήτημα του μονοπωλίου της Digea θα συζητηθεί και στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής.

http://www.radiofono.gr/