Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Παρέμβαση του Νότη Μαριά στην Ευρωβουλή για την αύξηση των ποσών των επιταγών κατάρτισης (voucher) που εισπράττουν οι δικαιούχοι-άνεργοι

Ερώτηση  για τη διασπάθιση μεγάλου μέρους των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, που προορίζονται για ανέργους με τη μορφή παροχής επιταγών κατάρτισης
(voucher), κατέθεσε σήμερα στην Ευρωβουλή ο Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών (ECR) και Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Νότης Μαριάς.
Η Ερώτηση του Νότη Μαριά απευθύνεται στην Επιτροπή και επισημαίνει ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των ως άνω κονδυλίων καταλήγουν στους παρόχους συμβουλευτικής και κατάρτισης (ΚΕΚ), εις βάρος των πραγματικών δικαιούχων των πόρων αυτών που είναι οι άνεργοι.
Ο Νότης Μαριάς αναφέρεται σε σωρεία καταγγελιών που δημοσιεύονται στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο. Ειδικότερα, στο πρόσφατο πρόγραμμα «Επιταγή εισόδου για νέους ηλικίας 25 έως 29 ετών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας», που προκηρύχθηκε τον Αύγουστο 2014, το ποσό που θα εισπράξει ο ίδιος ο καταρτιζόμενος δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 2550 ευρώ, ενώ το όφελος ανά καταρτιζόμενο για τα ΚΕΚ είναι από 1080 έως 1380 ευρώ.


Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του Νότη Μαριά έχει ως εξής:
«Κατά διαστήματα βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ελλάδα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων με χρήση του συστήματος των επιταγών κατάρτισης (voucher) που έχουν ως στόχο τη μείωση της ανεργίας. Πρόκειται για δράσεις θεωρητικής κατάρτισης και πρακτικής άσκησης οι οποίες χρηματοδοτούνται κατά ένα μέρος από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληθώρα καταγγελιών και δημοσιευμάτων στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο, ένα πολύ μεγάλο μέρος των ως άνω πόρων του Ευρωπαϊκού Kοινωνικού Tαμείου καταλήγουν στους παρόχους συμβουλευτικής και κατάρτισης (ΚΕΚ), εις βάρος των πραγματικών δικαιούχων των πόρων αυτών που είναι οι άνεργοι. Ειδικότερα, στο πρόγραμμα "Επιταγή εισόδου για νέους ηλικίας 25 έως 29 ετών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας", που προκηρύχθηκε τον Αύγουστο 2014 οι πάροχοι θα  εισπράξουν για υπηρεσίες προσφερόμενες σε ανέργους από 1080 έως 1380 ευρώ ανά άτομο, ενώ το ποσό που θα εισπράξει ο ίδιος ο καταρτιζόμενος-άνεργος θα κυμανθεί από 2280 έως 2550 ευρώ.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1.Είναι ενήμερη για το γεγονός ότι ένα τόσο μεγάλο μέρος των κονδυλίων του ΕΚΤ για επιταγές κατάρτισης δεν καταλήγει τελικά στα χέρια των ανέργων αλλά το καρπώνονται οι πάροχοι συμβουλευτικής και κατάρτισης;


2.Τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να αυξηθούν τα ποσά των επιταγών κατάρτισης που θα εισπράττουν οι δικαιούχοι-άνεργοι;»