Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Κ.Μητσοτάκης: Τέρμα στο καθεστώς των αποσπασμένων υπαλλήλων

Κ.Μητσοτάκης: Τέρμα στο καθεστώς των αποσπασμένων υπαλλήλων – Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και στους «αντάρτες» των Δήμων

Με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη να ασκεί δριμεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ που αρνείται τον επανέλεγχο των μετατροπών των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου και να καταδικάζει πρακτικές παρεμπόδισης ελέγχου από επιθεωρητές και σήμερα στη Θεσσαλονίκη, ολοκληρώθηκε η ψήφιση (στα άρθρα και τις τροπολογίες) του νομοσχεδίου για την «Ανοικτή διάθεση και περαιτέρω χρήση εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων του δημόσιου τομέα, τροποποίηση του ν. 3448/2006 (Α” 57), προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της οδηγίας 2013/37/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου – Περαιτέρω ενίσχυση της διαφάνειας – Ρυθμίσεις Θεμάτων Εισαγωγικού Διαγωνισμού ΕΣΔΔΑ και άλλες διατάξεις».
Στην τριήμερη συζήτηση κατά την οποία τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδίως ο ΣΥΡΙΖΑ διά του εισηγητή Αλέξη Μητρόπουλου και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Θοδωρή Δρίτσα διαφώνησαν με ένταση στην ρύθμιση, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως ο νόμος δίνει απλώς τη δυνατότητα στο ΑΣΕΠ να διεξάγει με πολύ σαφείς προϋποθέσεις τον επανέλεγχο των συμβάσεων και τόνισε πως αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να διερευνήσει αν υπάρχουν άλλες περιπτώσεις αντίστοιχες με αυτές του δήμου Δραπετσώνας στον οποίο οι υπάλληλοι που μονιμοποιήθηκαν δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις του νόμου.
 «Το μη νόμιμο είναι και ηθικό»… κατά τον ΣΥΡΙΖΑ
Μάλιστα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ πως κατάφερε να αντιστρέψει την λογική περί νόμιμου και ηθικού λέγοντας πως «το μη νόμιμο είναι και ηθικό».
«Αυτή είναι μια επιχειρηματολογία που δυσκολεύομαι να παρακολουθήσω. Διότι εδώ συζητάμε για περιπτώσεις καραμπινάτων παρανομιών ανθρώπων που δεν έπρεπε ποτέ να είχαν ενταχθεί στις ευεργετικές διατάξεις του ΠΔ. Άρα το παράνομο δεν μπορεί ποτέ να είναι ηθικό. Κι αυτό σκοπεύουμε από αυτή τη διαδικασία να διερευνήσουμε» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μητσοτάκης αναρωτήθηκε επίσης πως στο βαθμό που ο έλεγχος διεξαχθεί τελικώς από το ΑΣΕΠ και προσυπογράψει την λογική του ΣΥΡΙΖΑ κρίνοντας ότι τελικώς καλώς μονιμοποιήθηκαν όλοι αυτοί που σήμερα διαμαρτύρονται, ως προς τι οι αντιδράσεις των Δήμων; Ακόμη έθεσε το ερώτημα πως μπορεί σήμερα σε ένα ευνομούμενο κράτος να δεχόμαστε να υπάρχουν δήμαρχοι οι οποίοι αρνούνται τον έλεγχο των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης; «Πως είναι δυνατό να δεχόμαστε πρακτικές να προσέρχονται επιθεωρητές να εφαρμόσουν ψηφισμένο νόμο και κάποιοι συνδικαλιστές να τους πετάνε έξω, όπως έγινε σήμερα και πάλι στη Θεσσαλονίκη;» ρώτησε.
Για τις αποσπάσεις υπαλλήλων
Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στο θέμα των αποσπασμένων υπαλλήλων είπε πως το καθεστώς αυτό έρχεται από μια άλλη εποχή και δημιουργεί συνέχεια προβλήματα και στη διοίκηση και στους υπαλλήλους, οι οποίοι πολλές φορές, φεύγουν για αρκετά χρόνια από την υπηρεσιακή τους καριέρα και πρόσθεσε πως υπάρχουν ζητήματα αξιολόγησης που πρέπει να λυθούν.
Μάλιστα απηύθυνε πρόταση προς τα κόμματα της Βουλής : «Τέρμα οι αποσπασμένοι υπάλληλοι. Μόνο μετακλητοί και όσους αποφασίσει η Βουλή, διότι είναι ζήτημα που αφορά τη Βουλή». Όπως πρόσθεσε «πρέπει να τελειώσουμε με το πρόβλημα των αποσπασμένων υπαλλήλων τους οποίους αξιοποιούμε ωσάν να περισσεύουν».
Το θέμα πάντως ετέθη όταν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, έκανε λόγο για φωτογραφική διάταξη υπέρ βουλευτών, αναφερόμενη στην τροπολογία του βουλευτή Γ. Γεωργαντά για θέματα αποσπασμένων υπαλλήλων που υπηρετούν σε παραμεθόριες περιοχές και την οποία έκανε δεκτή ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως η ρύθμιση αναφέρει ότι μπορεί να αποσπαστεί ένας υπάλληλος, ο οποίος υπηρετεί σε παραμεθόριο και ότι ο χρόνος της απόσπασης δεν θα προσμετράται στη δεκαετή υποχρεωτική παραμονή στην παραμεθόριο. «Δεν κάνουμε κανένα σκόντο δηλαδή», ξεκαθάρισε.
Οι τροπολογίες
Ακόμη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ψηφίστηκαν οι υπουργικές τροπολογίες:
–           Για την ρύθμιση φορολογικών οφειλών, το ΦΠΑ εστίασης και εισφορά αλληλεγγύης. Λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών. Ρύθμιση οφειλών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και λοιπές διατάξεις υπουργείου Εργασίας.
–           Για τις μεταβολές στον Οργανισμό του υπουργείου Δικαιοσύνης.
–           Για τις μεταβολές στους Οργανισμούς των υπουργείων Παιδείας, Ενέργειας και Τουρισμού και κατάργηση μουσείων με την έναρξη ισχύος του Οργανισμού του υπουργείου Πολιτισμού και ρύθμιση συναφών θεμάτων.
–           Σχετικά με τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.
–           Για την ανακατασκευή ή επισκευή των εργατικών κατοικιών του οικισμού ΛΗΞΟΥΡΙ Ι στην Κεφαλονιά από τους σεισμούς του 2014, την εγκατάσταση κοινόχρηστων ανελκυστήρων στις εργατικές πολυκατοικίες του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου, την παράταση και την ισχύ των βεβαιώσεων εγγραφής στο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων (ΜΕΕΠ).
–           Για την σύσταση στη Γενική Διεύθυνση Αγοράς του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας μίας επιπλέον Διεύθυνσης (Διεύθυνση Εμπορικής Ιδιοκτησίας) αποτελούμενη από δύο τμήματα.
–           για την συνέχιση της λειτουργίας της Γενικής Γραμματείας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων και μετά την 28.10.2014 (έναρξη ισχύος του νέου Οργανισμού του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων), η οποία μετονομάζεται σε Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων.
–           Για την ρύθμιση συναρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών και άλλων υπουργείων και την ρύθμιση θεμάτων της ΕΛΤΕ
  • Για φορολογικές και λοιπές ρυθμίσεις αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών.
  • Σχετικά με τις διώξεις ή αγωγές σε βάρος μελών των Ανεξαρτήτων Αρχών ενώπιον δικαστηρίων ή αρχών της αλλοδαπής.
  • Για την παράταση της θητείας των υπηρετούντων κατά την 31.12.2013, καθώς και όσων υπηρετούν ή θα υπηρετούν μέχρι την 31.12.2014 Επικουρικών Φαρμακοποιών και Βοηθών Φαρμακείου σε εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου Υγείας από έξι έως δώδεκα μήνες. Επίσης, για παράταση της θητείας του επικουρικού προσωπικού του α. 10 του ν. 3329/05, που υπηρετεί κατά τη δημοσίευση του υπό ψήφιση νόμου σε Φορείς Παροχής Υπηρεσιών Υγείας για χρονικό διάστημα έως έξι μηνών. Ακόμη, για την απόκτηση άδειας ασκήσεως του επαγγέλματος της νοσηλεύτριας από αποφοίτους, κατά τα έτη 1993 μέχρι και 2013, της Ανωτέρας Σχολής Νοσηλευτριών Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Για την τακτοποίηση εκκρεμοτήτων σχετικά με τη διαδικασία ένταξης και κατάταξης σε θέσεις κλάδου ιατρών ΕΣΥ, των ιατρών που προέρχονται από υπηρεσίες υποστήριξης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ΕΟΠΥΥ.
  • Για την ρύθμιση και την αποτελεσματική λειτουργία του προσωπικού του υπουργείου Ανάπτυξης.

http://www.aftodioikisi.gr