Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Και να σκεφθεί κανείς πως κάποιοι πιστεύουν ότι μπορούμε και χωρίς τους συμμάχους μας!

23/10/2014
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Πριν από μερικές μέρες, Γερμανοί βουλευτές, μιλώντας στο σκοπιανό τμήμα της Deutsche Welle, ξεκαθάρισαν πως η διαφορά με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για να μην εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις στην ΠΓΔΜ.
Υπογράμμισαν μάλιστα ότι στην τελευταία έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ΠΓΔΜ έχουν διατυπωθεί τα πραγματικά προβλήματα της χώρας, προσθέτοντας ότι η ευθύνη για την κατάσταση στη χώρα βαρύνει την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.
Και όχι μόνο αυτό: Οι Γερμανοί βουλευτές, αφού σημείωσαν πως μια εποικοδομητική λύση στο ζήτημα του ονόματος παραμένει προτεραιότητα, έσπευσαν να προσθέσουν πως χωρίς επίλυση, δεν μπορεί να υπάρξει ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.
Φυσικά, δεν συμφώνησαν όλοι. Σε αντίθεση με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Σοσιαλδημοκράτες βουλευτές, οι Πράσινοι υποστήριξαν πως «η πολυετής αναμονή μπροστά στην πόρτα της ΕΕ έχει καταστρέψει τη δημοκρατική κουλτούρα και την κοινωνική συνοχή της ΠΓΔΜ».

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος των Πρασίνων, δήλωσε πως… λυπάται για το ελληνικό βέτο - αλλά και για την κυβέρνηση Γκρούεφσκι, η οποία, όπως είπε, τα τελευταία χρόνια, με διάφορα ιστορικο - πολιτικά σχέδια, δεν συμβάλλει στην άμεση επίλυση της διαφοράς.

Πρέπει επίσης να σημειώσουμε πως και φέτος, η έκθεση προόδου της ΕΕ για την ΠΓΔΜ υπήρξε απαγορευτική για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων – αν και η Κομισιόν, για έκτη συνεχόμενη χρονιά (στην αρχή του μήνα) απηύθυνε σύσταση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Αλλά κατά τα άλλα, η φετινή έκθεση υπήρξε από τις πιο επικριτικές.

Ο ίδιο ο αρμόδιος Επίτροπος για τη διεύρυνση Στέφαν Φούλε, με άρθρο του στην εφημερίδα των Σκοπίων «Ντβένικ», έγραψε πως η αισιοδοξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ τα τελευταία χρόνια έχει εξανεμισθεί, κυρίως λόγω των πολλαπλών εσωτερικών πολιτικών προβλημάτων στα Σκόπια και των σχέσεων με ορισμένες γειτονικές χώρες.

Έγραψε:

«Όταν διορίστηκα Επίτροπος για τη Διεύρυνση πριν από πέντε χρόνια, η χώρα σας, αν και δεν ήταν ούτε η μεγαλύτερη ούτε η πλουσιότερη, ήταν σαφώς μπροστά όσον αφορά την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση μεταξύ των χωρών της περιοχής. Έναν χρόνο πριν (το 2009), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και στις τάξεις μας επικρατούσε αισιοδοξία.
»Δυστυχώς, πέντε χρόνια αργότερα, η αισιοδοξία εξανεμίσθηκε. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, οι πολιτικές κρίσεις στη χώρα επαναλαμβάνονται και οι σχέσεις με ορισμένες γειτονικές χώρες εξακολουθούν να επηρεάζονται από ορισμένες διαφορές ή ακόμη και επιδεινώθηκαν από το 2010 και μετά. Κάτι δεν πάει καλά. Σπαταλάται χρόνος και η ενταξιακή πορεία έχει ανακοπεί».
Και η Κομισιόν, στην έκθεσή της, αναφέρεται και πάλι στην ανάγκη για σχέσεις καλής γειτονίας, συμπεριλαμβανομένης της εξεύρεσης μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το ΝΑΤΟ, που στις αρχές Σεπτεμβρίου, στη Σύνοδο Κορυφής, στο κείμενο των Συμπερασμάτων, επαναλήφθηκε η πάγια από το 2008 (Σύνοδος Βουκουρεστίου) διατύπωση ότι η χώρα θα λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ μόλις επιτευχθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας.
«Επαναλαμβάνουμε αυτά που είχαμε συμφωνήσει στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008 και στις μετέπειτα Συνόδους, να επιδοθεί πρόσκληση για ένταξη στη Συμμαχία στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας αμέσως μόλις επιτευχθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας στο πλαίσιο του ΟΗΕ και καλούμε να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή. Η ταχύτερη λύση, συνοδευόμενη από ένταξη, θα συμβάλει στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή», ήταν η ακριβής διατύπωση.
Και να σκεφθεί κανείς πως κάποιοι πιστεύουν ότι η χώρα μας μπορεί να πετύχει οτιδήποτε εκτός από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ…