Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Η φωτιά του εθνικισμού

21/10/2014
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Τα γεγονότα που ξέσπασαν στη διάρκεια ενός ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ της Σερβίας και της Αλβανίας, δεν έφεραν απλώς στο προσκήνιο τον αλβανικό αλυτρωτισμό και τα οράματα περί «Μεγάλης Αλβανίας».
Αποτέλεσαν και άλλη μια δικαίωση της πασίγνωστης ρήσης, σύμφωνα με την οποία «τα Βαλκάνια παράγουν περισσότερη Ιστορία από όση μπορούν να καταναλώσουν».
Ως γνωστόν, ο συγκεκριμένος αγώνας διεκόπη, όταν έκανε την εμφάνισή του πάνω από τον αγωνιστικό χώρο, ένα ιπτάμενο τηλεχειριζόμενο αντικείμενο με τη σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας».
Ακολούθησαν επεισόδια, λεηλασίες καταστημάτων, διαδηλώσεις, πύρινες ανακοινώσεις και διαβήματα, αυστηρή παρέμβαση της FIFA – αφού ο αγώνας εντασσόταν στα προκριματικά του EURO 2016.
Η «μάχη» έφθασε και στα κοινωνικά δίκτυα, με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα να γράφει στον λογαριασμό του στο twitter, ότι «η Σερβία θα μπορέσει να γίνει μία κανονική χώρα όταν θα καταλάβει ότι η
"Μεγάλη Αλβανία" είναι δικός της εφιάλτης, όχι δικό μας έργο», με τον Σέρβο πρωθυπουργό Αλεξάνταρ Βούτσιτς να του απαντά, πάλι μέσω twitter, ότι «όσοι ισχυρίζονται ότι η "Μεγάλη Αλβανία" είναι εφιάλτης μας, έχουν απόλυτο δίκιο. Αλλά δεν είναι μόνο δικός μας εφιάλτης, αλλά και της Ευρώπης και ολόκληρης της ανθρωπότητας κι εμείς θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να αποτρέψουμε την πραγμάτωση του. Ελπίζουμε ότι οι λογικοί Αλβανοί θα κατανοήσουν αυτό το μήνυμα».
Μάλιστα, ο Βούτσιτς επιμένει πως υπήρχε καλά οργανωμένο σχέδιο, τις πτυχές του οποίου σκοπεύει να αποκαλύψει, αποφεύγοντας προς το παρόν να δώσει άλλα στοιχεία.
Και επειδή τέτοιου είδους εκρήξεις είναι επικίνδυνα μεταδοτικές, επεισόδια σημειώθηκαν και στη Δερβιτσάνη της Βορείου Ηπείρου, όταν εκατοντάδες άτομα, εισέβαλαν στο χωριό κρατώντας σημαίες και πανό με εθνικιστικό περιεχόμενο, με στόχο να προκαλέσουν μειονοτικούς Έλληνες που ζουν εκεί.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της «Ομόνοιας» που εκπροσωπεί την ελληνική εθνική μειονότητα, οι Αλβανοί έσπασαν παράθυρα σε καταστήματα και αυτοκίνητα και προπηλάκισαν μειονοτικούς.
Όπως έγινε γνωστό, κάτοικοι  κάτοικοι του χωριού Λαζαράτι, γνωστού για την παράγωγη και διακίνηση χασίς, δημιουργώντας κομβόι αυτοκινήτων εισέβαλαν στο χωριό, φωνάζοντας συνθήματα όπως: «θα σας κάψουμε Χριστιανοί!».
Επιτέθηκαν και τραυμάτισαν κατοίκους του χωριού και για αρκετή ώρα περιφέρονταν με τα αυτοκίνητά τους στους δρόμους, εκφοβίζοντας τους κατοίκους, που άλλοι πυροβόλησαν στον αέρα για εκφοβισμό και άλλοι έτρεξαν στην εκκλησία του χωριού, χτυπώντας τις καμπάνες ώστε να συγκεντρωθούν όλοι οι κάτοικοι στο κέντρο του χωριού.
Στο Κόσοβο πάλι, σημειώθηκαν επιθέσεις με μολότοφ και Αλβανοί έκαψαν ή κατέβασαν από τον ιστό τους σερβικές σημαίες, την ώρα που Σέρβοι έκαιγαν αλβανικά καταστήματα.
Στην Πρίστινα, τα μέσα ενημέρωσης διατύπωσαν την άποψη πως όσα συνέβησαν ήταν «κάτι περισσότερο από έναν ποδοσφαιρικό αγώνα».
Το μίσος που ξαφνικά αναζωπυρώθηκε προκάλεσε συγκρούσεις και ανάμεσα σε νέους ανθρώπους.
Στην πόλη Τούζι του Μαυροβουνίου, μαθητές του γυμνασίου ήλθαν στα χέρια, ενώ στο αεροδρόμιο «Μητέρα Τερέζα» των Τιράνων, οι Αλβανοί ποδοσφαιριστές έγιναν δεκτοί ως ήρωες.
Ο ίδιος ο Αλβανός πρωθυπουργός, ενώ διαρκούσαν και εξαπλώνονταν τα επεισόδια, χαρακτήριζε «φρικτή» την εμφάνιση των Σέρβων.
Ο ίδιος ο αδελφός του, Όλσι Ράμα, θεωρήθηκε υπεύθυνος του… τηλεχειριζόμενου επεισοδίου και συνελήφθη από τις σερβικές αρχές.
Η εμφάνιση του ιπτάμενου «προβοκάτορα» υποχρέωσε τον διαιτητή να διακόψει τον αγώνα και όταν αυτό έπεσε, ένας Σέρβος ποδοσφαιριστής προσπάθησε να αφαιρέσει τη σημαία, οι Αλβανοί ποδοσφαιριστές έτρεξαν να τον εμποδίσουν, μπήκε κόσμος στον αγωνιστικό χώρο και έτσι άρχισαν όλα.
Ο Σέρβος πρωθυπουργός δεν δίστασε να προειδοποιήσει την ΕΕ να μην κρατήσει στάση ίσων αποστάσεων, σημειώνοντας πως αν Σέρβοι οπαδοί πήγαιναν στα Τίρανα με σημαίες της «Μεγάλης Σερβίας» και τα διακριτικά των Τσέτνικ, τότε θα ήταν σκάνδαλο παγκόσμιων διαστάσεων».
Πάντως, η ΕΕ αποκάλεσε «προκλητική ενέργεια» την ύψωση της σημαίας της «Μεγάλης Αλβανίας».
Στο μεταξύ, στο παιχνίδι μπήκε και η ΠΓΔΜ, καθώς μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων ανέφεραν ότι Αλβανοί οπαδοί από την ΠΓΔΜ «σχεδίασαν», κατά πάσα πιθανότητα, την ενέργεια.

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας των Σκοπίων «Ουτρίνσκι Βέσνικ» (Utrinski Vesnik) ανέφερε ότι μία ομάδα Αλβανών οπαδών από τα Σκόπια, οι οποίοι αποκαλούνται «Σβέρτσερι» (λαθρέμποροι) σε σχετική ανάρτηση στον λογαριασμό τους, σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, σημείωσαν: «Χαιρετίσματα από τα Σκόπια - Έργα και όχι λόγια».
Κάθε άλλο παρά τυχαία, την ύψωση της σημαίας της «Μεγάλης Αλβανίας» πανηγύρισαν το ίδιο βράδυ του επεισοδίου σε δρόμους και πλατείες των σκοπιανών (με αλβανικό κυρίως πληθυσμό) πόλεων Τέτοβο, Γκόστιβαρ και Στρούγκα της ΠΓΔΜ.
Και όλα αυτά, ενώ είχε προγραμματιστεί, για τις 22 Οκτωβρίου, επίσκεψη Ράμα στο Βελιγράδι, την πρώτη Αλβανού πρωθυπουργού μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σημειώνεται ότι η περίφημη σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας» περιελάμβανε και την Ήπειρο, τη Δυτική Μακεδονία και την Κέρκυρα!
Ευτυχώς, η Ελλάδα έχει προ πολλού ξεπεράσει τις παιδικές βαλκανικές ασθένειες.
Έχει τις θέσεις της, δεν κάνει βήμα πίσω από αυτές, αλλά κουβαλά και ένα μεγάλο πλεονέκτημα: Τη σιγουριά του ιστορικού παρελθόντος και της ιστορικής της συνέχειας…