Ουάσιγκτον - 8 Οκτ/14.
Το δικό της λιθαράκι στη διατήρηση της "φλόγας" του ελληνισμού στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ βάζει η ομογενής Ιωάννα Καζόγλη, η οποία, όπως γράφει η εφημερίδα
"Εθνικός Κήρυκας", διδάσκει εθελοντικά επί σαράντα και πλέον χρόνια την ελληνική γλώσσα και τους παραδοσιακούς χορούς στα παιδιά της κοινότητας της Αγίας Τριάδος του Φίτζμπουργκ.
Η κ. Καζόγλη, η οποία κατάγεται από την Αθήνα και μετανάστευσε στις ΗΠΑ, πριν από 52 χρόνια, οργάνωσε το χορευτικό συγκρότημα "Φλόγα" στο οποίο συμμετέχουν 20 παιδιά διαφόρων ηλικιών.
"Είμαστε πολύ υπερήφανοι γι' αυτά τα παιδιά, δείτε με πόση χάρη και καμάρι χορεύουν?, δήλωσε στην εφημερίδα η κ. Καζόγλη και πρόσθεσε ότι διδάσκει παραδοσιακούς χορούς και στα αμερικανόπουλα.
"Φέτος γιορτάζουμε την εκατονταετηρίδα της εκκλησίας μας και όλοι είμαστε χαρούμενοι διότι οι πρόγονοί μας κατόρθωσαν και δημιούργησαν την κοινότητα και χάρη σ' αυτούς φτάσαμε εμείς σε τούτη την ημέρα", υπογράμμισε.
Στην ερώτηση αν το μετάνιωσε που ήλθε στην Αμερική, απάντησε "όχι, διότι κράτησα τα ωραία μου τα ελληνικά και έμαθα και τα ωραία αμερικανικά, έχω μια ωραία ζωή, έχω δύο παιδιά μία κόρη κι έναν γιο και τρία εγγονάκια".
Η κ. Καζόγλη, ήταν η πρώτη γυναίκα η οποία πριν από 49 χρόνια εκλέχτηκε μέλος του κοινοτικού συμβουλίου.
Οι πρώτοι Έλληνες μετανάστες έφτασαν στο Φίτζμπουργκ γύρω στο 1885 και μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα ο αριθμός τους είχε πληθύνει. Μη έχοντας ναό, πήγαιναν και εκκλησιάζονταν στο Λόουελ κι ακόμα και στη Βοστώνη.
Το 1912 μία ομάδα Ελλήνων αποφάσισαν ότι κάτι έπρεπε να γίνει, γι' αυτό το 1913 βρήκαν τον πρώτο περιφερόμενο ιερέα, τον προσκάλεσαν στο Φίτζμπουργκ και τελούσε λειτουργίες, βαπτίσεις και γάμους στα σπίτια.
Το 1914 γίνονταν ιερές ακολουθίες στη φαρμακευτική εταιρεία "Liggett Drug Co", ενώ το 1916 η ομάδα αυτή των Ελλήνων πρωτοπόρων συγκροτήθηκε σε εκκλησιαστικό οργανισμό και ο ναός θεμελιώθηκε στις 23 Οκτωβρίου του 1921.
Το 1928 διορίστηκε ο πρώτος ιερέας ο π. Ιωάννης Μιχαηλίδης, ο οποίος υπηρέτησε επί 30 χρόνια ως ιερέας και δάσκαλος της ελληνικής γλώσσας.