Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Τελευταία η Ελλάδα στην κοινωνική δικαιοσύνη

Μια συνοπτική παρουσίαση των ευρημάτων της μελέτης του γερμανικού ιδρύματος Bertelsmann, που βρίσκουν την Ελλάδα στην τελευταία θέση μεταξύ των 28 κρατών - μελών της ΕΕ.

Το χάσμα των ευκαιριών κοινωνικής συμμετοχής μεταξύ των πλούσιων χωρών του Βορρά και των φτωχότερων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου έχει διευρυνθεί σε τέτοιο βαθμό, που πλέον θεωρείται μια συνθήκη ικανή να «τινάξει στον αέρα» την κοινωνική σταθερότητα και τη συνοχή εντός της ένωσης. 
Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση εδώ.
Ο «ευρωπαϊκός δείκτης κοινωνικής δικαιοσύνης» του ιδρύματος Bertelsmann για το 2014, που ήρθε πρόσφατα στη δημοσιότητα, εξετάζει στη βάση 35 κριτηρίων 6 πεδία: 
- της αποτροπής της φτώχειας, 
- της πρόσβασης στην εκπαίδευση, 
- της πρόσβασης στην αγορά εργασίας,
- της υγείας,
- της λεγόμενης δικαιοσύνη μεταξύ των γενεών και
- της κοινωνικής συνοχής με την αντιμετώπιση των διακρίσεων.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η κοινωνική δικαιοσύνη έχει περιοριστεί σημαντικά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, και ιδιαίτερα στις χώρες του Νότου (ΕλλάδαΙσπανία και Ιταλία) αλλά και στις ευάλωτες Ιρλανδία και Ουγγαρία.
Μόλις 3 χώρες έχουν κατορθώσει να βελτιώσουν σημαντικά τους αντίστοιχους δείκτες από το 2008 και αυτές είναι η Γερμανία, η Πολωνία και το Λουξεμβούργο.
Επιβεβαιώνοντας μία εικόνα καθ’ όλα γνωστή στην ευρωπαϊκή κοινότητα, η μελέτη αποδεικνύει με πλήθος εμπειρικών στοιχείων πως η επιβεβλημένη δημοσιονομική πειθαρχία και λιτότητα έχουν επηρεάσει αρνητικά την κοινωνική δικαιοσύνη, περιορίζοντας σημαντικά την επενδυτική πρωτοβουλία σε νευραλγικούς τομείς, όπως είναι η εκπαίδευση, η έρευνα και η ανάπτυξη. Σαν αποτέλεσμα, η ανεργία των νέων έχει εκτοξευθεί, αυξάνοντας παράλληλα και τη φτώχεια - και μάλιστα την ώρα που η φτώχεια στην τρίτη ηλικία δείχνει τα τελευταία χρόνια να περιορίζεται στην ευρωπαϊκή επικράτεια.
- Το 25,4% των ανθρώπων που κατοικούν στην ευρωπαϊκή επικράτεια (2012 και 2013) κινδυνεύουν με φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό (+1,7% σε σχέση με το 2009) - Η πλειοψηφία αυτών είναι νέοι  και παιδιά.
- Το 63,5% (2013) των κατοίκων της Ευρώπης εργάζεται - Το 2008 το αντίστοιχο ποσοστό έφτανε το 66% - Διακηρυγμένος στόχος της ΕΕ για το 2020 είναι το 75%.
- Αυστρία, Δανία και Γερμανία, και σε δεύτερη φάση Φινλανδία και Σουηδία, παρουσιάζουν τις περισσότερες ευκαιρίες για πρόσβαση στην αγορά εργασίας.
έρευνα
 Τα βασικά ευρήματα της μελέτης
Η Σουηδία (7,48), η Φινλανδία (7,13), η Δανία (7,06) και η Νορβηγία (6,96) είναι οι 4 χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις στο πεδίο της κοινωνικής δικαιοσύνης.


Διαβάστε τη συνέχεια εδώ