Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Ο Νότης Μαριάς φέρνει στην Ευρωβουλή το Ψήφισμα του ΟΗΕ για την αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Βουλευτικό Γραφείο Νότη Μαριά
Το Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την καθιέρωση ενός πολυμερούς νομικού πλαισίου για διαδικασίες αναδιάρθρωσης του κρατικού χρέους των αναπτυσσόμενων χωρών έφερε
στην Ευρωβουλή με Ερώτησή του  ο Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών (ECR) και Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Νότης Μαριάς.
Η από 12/09/2014 Ερώτηση του Νότη Μαριά απευθύνεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ζητά να γίνει γνωστή η θέση της για το σημαντικό αυτό Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με δεδομένες τις σημαντικές διεθνείς εξωτερικές σχέσεις της Ε.Ε. με πολλές χώρες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του εν λόγω Ψηφίσματος.
Επισημαίνεται ότι το σημαντικό αυτό Ψήφισμα “Towards the establishment of a multilateral legal framework for sovereign debt restructuring processes” (A/68/L.57/Rev.1), το οποίο υιοθετήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2014 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με συντριπτική πλειοψηφία (124 ψήφοι υπέρ, 11 κατά και 41 αποχές), τονίζει την ιδιαίτερη σημασία της έγκαιρης, αποτελεσματικής, ολοκληρωμένης και βιώσιμης λύσης στα προβλήματα χρέους των αναπτυσσόμενων χωρών, προκειμένου να προωθηθεί η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και ζητά την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την πρόληψη των κρίσεων χρέους και τη λήψη μέτρων κατά των διαφόρων κερδοσκοπικών κεφαλαίων (hedge funds), προκειμένου να δημιουργηθεί μια νέα δυναμική ώστε τα ζητήματα του κρατικού χρέους να επιλύονται πολιτικά και τα κράτη να μην αντιμετωπίζονται από τους διεθνείς πιστωτές ως επιχειρήσεις.
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η Ερώτηση του Νότη Μαριά αποκτά ιδιαίτερη σημασία αφού καμία χώρα της Ε.Ε. δεν υπερψήφισε το εν λόγω Ψήφισμα.
Μάλιστα, η Ελλάδα μετά από απόφαση της μνημονιακής συγκυβέρνησης απείχε από την ψηφοφορία ταυτιζόμενη με τους διεθνείς τοκογλύφους και τα hedge funds, αντί να τεθεί στο πλευρό των υπερχρεωμένων χωρών του κόσμου.
Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι αρχές σε σχέση με την αναδιάρθρωση των κρατικών χρεών που θέτει αυτό το Ψήφισμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ, θα μπορούσαν στο μέλλον να αξιοποιηθούν και από μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας του αντιμνημονιακού πατριωτικού δημοκρατικού τόξου, η οποία θα διαγράψει το επονείδιστο χρέος, θα καταργήσει τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις και θα πετάξει την τρόικα έξω από την πατρίδα μας.  


Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του Νότη Μαριά έχει ως εξής:

"Στις 9 Σεπτεμβρίου 2014, με 124 ψήφους υπέρ, 11 κατά και 41 αποχές, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το Ψήφισμα “Towards the establishment of a multilateral legal framework for sovereign debt restructuring processes” (A/68/L.57/Rev.1) για την καθιέρωση ενός πολυμερούς νομικού πλαισίου για διαδικασίες αναδιάρθρωσης του κρατικού χρέους των αναπτυσσόμενων χωρών.
Το Ψήφισμα αυτό τονίζει την ιδιαίτερη σημασία της έγκαιρης, αποτελεσματικής, ολοκληρωμένης και βιώσιμης λύσης στα προβλήματα χρέους των αναπτυσσόμενων χωρών, προκειμένου να προωθηθεί η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και ζητά την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την πρόληψη των κρίσεων χρέους και τη λήψη μέτρων κατά των διαφόρων κερδοσκοπικών κεφαλαίων (hedge funds), προκειμένου να δημιουργηθεί μια νέα δυναμική ώστε τα ζητήματα του κρατικού χρέους να επιλύονται πολιτικά και τα κράτη να μην αντιμετωπίζονται από τους διεθνείς πιστωτές ως επιχειρήσεις.

Με δεδομένες τις διεθνείς εξωτερικές σχέσεις της Ε.Ε. με δεκάδες αναπτυσσόμενες χώρες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παραπάνω Ψηφίσματος, ερωτάται η Επιτροπή ποια είναι η θέση της απέναντι στο εν λόγω Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και ποια πρακτικά μέτρα προτίθεται να λάβει για την εφαρμογή του και εντός ποιου χρονοδιαγράμματος."