Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Στον κυκεώνα της χρεοκοπίας

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ
01/09/2014
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Τέλος δεν έχουν τα βάσανα της Αργεντινής – αν και μετά την πρόσφατη νέα χρεοκοπία της, αυτά μοιάζει να εξελίσσονται μέσα στην απόλυτη σιωπή.
Τέτοια εκκωφαντική σιωπή, που, στο τέλος, μάλλον θα (ξανα)θριαμβολογήσουν αυτοί που από την πρώτη μέρα υποστήριξαν πως δεν είναι δα και σπουδαίο πράγμα η χρεοκοπία, αρκεί να υψώνεις το… εθνικά υπερήφανο ανάστημά σου – κι’ ας βυθίζεται στη δυστυχία ο λαός σου και στο χάος η χώρα σου.
Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ.
Εναντίον της Αργεντινής συνασπίζονται τώρα όχι μόνο οι κερδοσκόποι, αλλά και αυτοί που δέχθηκαν να μπουν στην αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά δεν μπορούν να αρχίσουν να εισπράττουν τα δανεικά λόγω του μπλοκαρίσματος από το αμερικανικό δικαστήριο.
Οι πιέσεις είναι αφόρητες, όλοι συνασπίζονται σε μικρές και μεγάλες ομάδες και η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο γύρο δικαστικών διενέξεων,
αλλά και με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων της στο εξωτερικό.
Όλα αυτά φυσικό ήταν να προκαλέσουν και νέες σπασμωδικές ενέργειες από την πλευρά του Μπουένος Άιρες, που, στις 27 Αυγούστου, αποφάσισε να προχωρήσει σε αντίποινα σε βάρος της τράπεζας Bank of New York Mellon εξαιτίας της άρνησής της να πληρώσει τους κατόχους των αναδιαρθρωμένων ομολόγων της, συμμορφούμενη με την απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου.
Τo Μπουένος Άιρες ανακάλεσε την άδεια για τραπεζικές συναλλαγές στην Αργεντινή που είχαν δύο στελέχη της Bank of New York Mellon, εναντίον της οποίας είχε νωρίτερα καταφύγει στα δικαστήρια ομάδα επενδυτών που
έχει στην κατοχή της ομόλογα συνολικής αξίας 1,3 δις δολαρίων ή το 11% των αναδιαρθρωμένων ομολόγων της Αργεντινής, εκπεφρασμένο σε ευρώ.
Μπροστά στο αδιέξοδο και καθώς έχει βρεθεί σε Συμπληγάδες ανάμεσα στη δικαστική απόφαση και στο δικαίωμα των επενδυτών να λάβουν τα χρήματά τους, η αμερικανική τράπεζα έχει σκεφθεί να παραιτηθεί από θεματοφύλακας των ομολόγων της Αργεντινής, αλλά δεν μπορεί να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση αν δεν είναι σε θέση να βρει αντικαταστάτη της.
Με τη διαφορά ότι καμία άλλη τράπεζα δεν έχει προσφερθεί έως σήμερα να αναλάβει τον ρόλο του θεματοφύλακα για το υπό διαμάχη χρέος της Αργεντινής.
Η κυβέρνηση της Αργεντινής ζήτησε από τη BNY Mellon και τη Citibank – που είναι επίσης θεματοφύλακας για ορισμένα ομόλογα της χώρας – να μεταβιβάσουν στους ομολογιούχους τις πληρωμές που έκανε η Αργεντινή, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει επειδή υπάρχει η υπέρ των κερδοσκόπων δικαστική απόφαση.
Μύλος! Και αυτή, όπως φαίνεται είναι μόνο η (νέα) αρχή, καθώς αναμένεται βροχή αγωγών και νομικών διαμαχών, αλλά και κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων της χώρας στο εξωτερικό – μια απόπειρα γίνεται ήδη στη Νεβάδα.
Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι στο παιχνίδι μπήκε και ο Τζορτζ Σόρος που, σύμφωνα με το Μπλούμπεργκ, εμφανίζεται ως βασικός αντίπαλος του κερδοσκόπου Πολ Σίνγκερ.
Ο Σόρος ανήκει στην ομάδα των επενδυτών που κατέθεσε αγωγή κατά της τράπεζας που διαχειρίζεται τα ομόλογα της Αργεντινής.
Αυτά, για όσους υποστηρίζουν πως μπορεί να χρωστάς και όχι μόνο να μην πληρώνεις, αλλά και να θεωρείς πως η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση…