Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

ΟΝΝΕΔ ΠΙΕΡΙΑΣ - ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... ΟΝΝΕΔ ΠΙΕΡΙΑΣ
Εθνική Συνδιάσκεψη ΟΝΝΕΔ
Μέλη της ΟΝΝΕΔ Πιερίας συμμετείχαν στις εργασίες της Εθνικής Συνδιάσκεψης της
ΟΝΝΕΔ που πραγματοποιήθηκε στους συνεδριακούς χώρους του ξενοδοχείου «Galini» στα Καμένα Βούρλα του Νομού Φθιώτιδος από την 21 έως τις 24 Αυγούστου 2014.
Κατά την διάρκεια των εργασιών της Εθνικής Συνδιάσκεψης εκφράστηκαν αρκετές απόψεις, προτάθηκαν συγκεκριμένα πλάνα δράσεων και σχολιάστηκαν σε μία σειρά από θεματικά πάνελ, ενότητες που ρυθμίζουν την καθημερινότητα  αλλά και το μέλλον της γενιάς μας. H Εθνική Συνδιάσκεψη  ήταν το επιστέγασμα της επεξεργασίας των πολιτικών και ιδεολογικών προσεγγίσεων, αλλά και της ανάδειξης των αναγκαίων προϋποθέσεων για την επικαιροποίηση των αρχών και θέσεων που προέκυψαν από τις εργασίες του τελευταίου τακτικού συνεδρίου μας.
Στη συνέχεια παρατίθενται τα βασικά συμπεράσματα – πορίσματα ανά θεματική ενότητα  όπως διαμορφώθηκαν με το πέρας των εργασιών της 1ης Εθνικής Συνδιάσκεψης.
Διεθνείς Εξελίξεις, Εξωτερική Πολιτική, Άμυνα, Ενέργεια
Η εξωτερική πολιτική είναι υπόθεση αυστηρά εθνική, πέρα και πάνω από κόμματα και μικροπολιτικές πρακτικές με μόνο γνώμονα, τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας σε όλες τις διεθνείς εξελίξεις. Η άσκηση σύγχρονης και εξωτερική πολιτική δεν θέτει μόνο αμυντικές κόκκινες γραμμές, αλλά σχεδιάζει και προωθεί ευδιάκριτες γαλάζιες διπλωματικές γραμμές. Η εξωτερική πολιτική είναι πολυδιάστατη και δίνει έμφαση, πέρα από την παραδοσιακή διπλωματία και στην οικονομική, στην επιχειρηματική, στην ενεργειακή, στην τουριστική, στην περιβαλλοντική, στην πολιτισμική και στην πολιτιστική διπλωματία. Βλέπει την Ελλάδα και τον κόσμο ως ενιαίο σύνολο ευκαιριών, με αυτοπεποίθηση και εξωστρέφεια. Κατά τις εργασίες τις Εθνικής Συνδιάσκεψης προέκυψαν τα εξής πορίσματα – συμπεράσματα:
·      Ενδυνάμωση των σχέσεων με τους στρατηγικούς εταίρους της χώρας μας αλλά και προώθηση των ελληνικών θέσεων σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς.
·      Εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας με την Κίνα. ανάπτυξη των ελληνικών επενδύσεων στην ασιατική χώρα.
·      Επίσπευση των διαπραγματεύσεων για την οριστική επίλυση της ονομασίας των Σκοπίων, προασπίζοντας την επίσημη θέση της χώρας μας στο ακέραιο και χωρίς υποχωρήσεις.
·      Άμεση επίλυση του Κυπριακού ζητήματος, που θα προϋποθέτει σε κάθε περίπτωση την απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων.
·      Καταδίκη του πρόσφατου νόμου διοικητικής μεταρρύθμισης της Αλβανικής Βουλής που κατακερματίζει και θίγει τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της γειτονικής χώρας.
·      Καταδίκη της τρομοκρατίας των τζιχαντιστών στο Ιράκ κατά των θρησκευτικών μειονοτήτων.
·      Ανησυχία για την αυξανόμενη ένταση στην ανατολική Ουκρανία καθώς και για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι ρωσικές κυρώσεις σε τομείς της Ελληνικής οικονομίας.
·      Άμεση θέσπιση της ΑΟΖ και εκμετάλλευση του ορυκτού  πλούτου της χώρας μας.
Ασφάλεια, Πολυπολιτισμικότητα, Μετανάστευση
Η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών είναι μια σύνθετη και απαιτητική διαδικασία, με ευρωπαϊκές διαστάσεις. Χρειάζεται μια σταθερή πολιτική αυστηρών κυρώσεων και μέτρων για την μείωση της λαθρομετανάστευσης τόσο από τα χερσαία όσο και από τα υδάτινα χωρικά ύδατα.  Οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν σε σχέση με το μεταναστευτικό φαινόμενο έθεσαν την Ελλάδα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο, εξαιτίας του τεράστιου όγκου λαθρομεταναστευτικών ροών. Στόχος μας παραμένει η εξάλειψη της ξενοφοβίας αλλά και η προώθηση κοινών αρχών και αξιών που θα επιτρέψουν την αρμονική συνύπαρξη και ενσωμάτωση των νέων πληθυσμών στην Ελληνική Κοινωνία. Κατά τις εργασίες τις Εθνικής Συνδιάσκεψης προέκυψαν τα εξής πορίσματα – συμπεράσματα:
·      Η διαχείριση του μεταναστευτικού αποδεικνύεται στην πράξη ότι δεν αποτελεί πρόβλημα των χωρών του νότου της Ευρώπης και μόνο, αλλά ευρωπαϊκό πρόβλημα ασφάλειας συνόρων με επιπτώσεις στην κοινωνική συνοχή των ευρωπαϊκών κρατών.
·      Η αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου ΙΙ με βάση συγκεκριμένα κριτήρια όπως, η οικονομική δυνατότητα και ο πληθυσμός των κρατών μελών, η δημιουργία δεσμευτικού συστήματος αναλογικής κατανομής προσφύγων ή ευάλωτων ομάδων ανεξαρτήτως αναγνώρισης καθεστώτος διεθνούς προστασίας, αποτελεί άμεση προτεραιότητα.
·      Καταδεικνύεται ο ευρωπαϊκός χαρακτήρας του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης, που δεν αποτελεί μόνο ελληνικό ή ελληνοτουρκικό πρόβλημα, αλλά κοινό ευρωπαϊκό.
·      Ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων με κάθε τρόπο που μπορεί να αποτρέψει την παράνομη είσοδο στη χώρα,
·      Διπλωματικές συστάσεις προς την Τουρκία να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το πρωτόκολλο επανεισδοχής, και υπογραφή αποτελεσματικής και λειτουργικής συμφωνίας επανεισδοχής με την Ε.Ε.
·      Ενίσχυση των υποδομών της αστυνομίας και των σωμάτων ασφαλείας.
·      Αναβάθμιση των αστυνομικών σχολών με σύγχρονα προγράμματα σπουδών και δια βίου εκπαίδευση των αστυνομικών.
Πολιτικό Σύστημα, Δικαιοσύνη, Θεσμοί και ΜΜΕ
Η υγιής λειτουργία της Δημοκρατίας και των θεσμών, η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, η διάκριση των εξουσιών, η διαφάνεια, η λογοδοσία, οι θεσμικές εξισορροπήσεις είναι κατακτήσεις της ανθρωπότητας, των κοινωνιών και των πολιτών που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανέναν.  Είναι σημαντικό να προχωρήσει άμεσα η κοινωνική μεταρρύθμιση του κράτους που θα βασίζεται σε σύγχρονες ιδέες και πρότυπα. Η προώθηση της Συνταγματικής αναθεώρησης που θα ρυθμίζει μία σειρά από θεσμικές μεταβολές θα βάλει τις βάσεις για την αποκατάσταση διαχρονικών παθογενειών:
·      H εκλογή από τον λαό με άμεση μυστική - καθολική ψηφοφορία και ενίσχυση του θεσμικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας.
·      Θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τις θητείες των  αιρετών.
·      Μείωση του αριθμού των Βουλευτών και των Βουλευτών Επικρατείας.
·      Συνταγματική κατοχύρωση της ακρόασης κοινωνικών φορέων κατά την εξέλιξη της νομοθετικής διαδικασίας.
·      Ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου.
·      Εξορθολογισμός των διατάξεων για τα Μ.Μ.Ε. προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της διαφάνειας και της αντικειμενικότητας τους.
·      Αναθεώρηση του άρθρου 16 για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.
Εργασία, Ασφάλιση, Υγεία, Κοινωνική Πολιτική
Η ενίσχυση της νεανικής απασχόλησης πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητα των κυβερνήσεων και να προωθεί ενεργές πολιτικές απασχόλησης που θα διευκολύνουν την είσοδο και παραμονή των νέων στην αγορά εργασίας. Για το λόγο αυτό οι πολιτικές για την απασχόληση θα πρέπει να λειτουργήσουν συμπληρωματικά με πολιτικές στο μακροοικονομικό επίπεδο (τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και της ζήτησης) και στο μικροοικονομικό επίπεδο (διαρθρωτικές αλλαγές στις αγορές εργασίας, βιομηχανικές και αναπτυξιακές πολιτικές). Επιπλέον, είναι απαραίτητη προϋπόθεση η διατήρηση του δημόσιου και καθολικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, με παράλληλη ενίσχυση του ανταποδοτικού του χαρακτήρα, προκειμένου να διασφαλίζει, με την εγγύηση του Κράτους, ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για όλους τους συνταξιούχους.
Κατά τις εργασίες τις Εθνικής Συνδιάσκεψης προέκυψαν τα εξής πορίσματα – συμπεράσματα:
·      Αποτελεσματική αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, μέσω της προώθησης και ολοκλήρωσης εκείνων των δράσεων και νομοθετημάτων που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και θα δημιουργήσουν σταθερές θέσεις εργασίας.
·      Καθιέρωση της υποχρεωτικής πρακτικής στα ΑΕΙ ως προϋπόθεση για τη λήψη του πτυχίου. Τα προγράμματα πρακτικής άσκησης βοηθούν, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι πρακτικές ασκήσεις αποτελούν έναν αποτελεσματικό τρόπο για ομαλή μετάβαση από την εκπαίδευση ή την αδράνεια προς στην απασχόληση.
·      Ανάπτυξη καινοτόμων τρόπων για την ενοποίηση μεταξύ πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης και νοσοκομειακής περίθαλψης, καθώς και η προώθηση της χρήσης τεχνολογιών και ηλεκτρονικών υπηρεσιών υγείας (eHealth).
·      Αλλαγή δομής, οργάνωσης και φιλοσοφίας του ΟΑΕΔ και μετεξέλιξη αυτού σε Αρχή Διαχείρισης Ανθρωπίνου Δυναμικού.
·      Πρόγραμμα επιχειρηματικού κεφαλαίου για νέους επιστήμονες και επαγγελματίες με επιδοτούμενο επιτόκιο από το κράτος.
·      Απελευθέρωση όλων των κλειστών επαγγελμάτων και αγορών αγαθών και υπηρεσιών.
·      Καθιέρωση ασφαλιστικού πιστοποιητικού.
·      Λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων κατά της μαύρης εργασίας, που θα ενισχύσουν τους πόρους των ασφαλιστικών ταμείων.
·      Ανάπτυξη των ΚΕΠ Υγείας που θα συμβάλλουν στην πρόληψη ασθενειών.
Παιδεία, Πολιτισμός, Κοινωνικά Πρότυπα και Ανθρώπινα Δικαιώματα
Ο εκσυγχρονισμός του ελληνικής εκπαιδευτικού συστήματος μέσα από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώνουν το σύνολο όλων των βαθμίδων είναι η βασική προϋπόθεση για την μετάβαση σε ένα σύγχρονο και ανταγωνιστικό μαθησιακό περιβάλλον.  Η παιδεία μας αποτελεί ίσως την μοναδική εγγυημένη επένδυση για το μέλλον της Ελλάδας και βασικό μας στόχος είναι να την ενισχύσουμε και να εξασφαλίσουμε την απόδοση της. Από την άλλη ο ελληνικός πολιτισμός είναι ίσως το μεγαλύτερο και διαχρονικότερο κεφάλαιο που διαθέτει η χώρα , επομένως πρέπει να τον θωρακίσουμε και να τον αναδείξουμε με κάθε τρόπο, συμβάλλοντας παράλληλα στην ανάπτυξη και παραγωγή σύγχρονων πολιτισμικών ρευμάτων.
Κατά τις εργασίες τις Εθνικής Συνδιάσκεψης προέκυψαν τα εξής πορίσματα – συμπεράσματα:
·      Τα πανεπιστήμια οφείλουν να λειτουργούν όχι ως στείρα ακαδημαϊκά κέντρα ερευνών αλλά να δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στις αξίες της εκπαίδευσης και την γενικότερη διαπαιδαγώγηση των νέων.
·      Καθιέρωση μαθήματος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα ευρωπαϊκά δικαιώματα του ατόμου.
·      Η πολιτιστική κληρονομιά, είτε υλική, είτε άυλη, είτε ψηφιακή, αποτελεί στρατηγικό πόρο στον οποίο η Ελλάδα, μια από τις πλουσιότερες χώρες παγκοσμίως, σε θέματα πολιτισμού, θα πρέπει να επενδύσει, ώστε να καταστήσει την πολιτιστική ανάπτυξη πιο βιώσιμη.
·      Η συμβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς στην κοινωνική συνοχή και την οικονομία, καθώς η κληρονομία αυτή μπορεί να λειτουργήσει σαν κινητήρια δύναμη για την περιφερειακή ανάπτυξη, τις θέσεις εργασίας, την αστική αναβάθμιση και τον πολιτιστικό τουρισμό.
·      Την καταπολέμηση της ξενοφοβίας και των κοινωνικών στερεότυπων.
·      Σεβασμός και υποστήριξη των μειονοτικών και ευπαθών ομάδων.
·      Ενίσχυση του θεσμού των πολυτέκνων.
Οικονομία, Ανάπτυξη, Δημόσια Διοίκηση
Θέσαμε ως προτεραιότητες την δημιουργία ενός μακροπρόθεσμου πλάνου δράσης που θα στηρίζει τη νεανική επιχειρηματικότητα, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας μέσω των εξαγωγών και θα διευκολύνει παράλληλα τις επενδύσεις ώστε να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Κατά τις εργασίες τις Εθνικής Συνδιάσκεψης προέκυψαν τα εξής πορίσματα – συμπεράσματα:
·      Εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, μέσω και της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών από χώρες μέλη της ΕΕ.
·      Ενίσχυση της ασφάλειας και διαφάνειας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της υπευθυνότητας των εμπλεκομένων σε αυτό, καθώς και την θωράκιση της σταθερότητας των χρηματοπιστωτικών αγορών και στην προστασία των δικαιωμάτων των ιδιωτών επενδυτών και των καταναλωτών.
·      Ενίσχυση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, της δημιουργικότητας, της καινοτομίας και των νεοφυών επιχειρήσεων.
·      την πάταξη του παρεμπορίου που οδηγεί στο κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων.
·      Καθιέρωση ενός δίκαιου, αναλογικού και σταθερού συστήματος φορολογικής πολιτικής .
·      Εισαγωγή της έννοιας της αξιολόγησης σε κάθε έκφανση του δημοσίου
·      Περιορισμός του υπερτροφικού δημοσίου τομέα και την ανασυγκρότηση αυτού σε σύγχρονες ευέλικτες δομές.
Ιδεολογία, Πολιτική Πραγματικότητα και Λαϊκισμός
Η βάση της ιδεολογίας μας παραμένει ριζωμένη στις ανθρώπινες αρχές του φιλελευθερισμού και συνοψίζεται μέσα από τις παρακάτω αρχές:
·      Φιλελευθερισμός και Πρωτείο του Ατόμου: Ο Φιλελευθερισμός και η πίστη στο πρωτείο του ατόμου είναι χαραγμένα στον αξιακό μας κώδικα. Η ισότητα των πολιτών έναντι του νόμου, η αξιοκρατία, η δυνατότητα του κάθε ατόμου να προοδεύει συνεχώς είναι θεμελιώδεις αξίες του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού. Αναγνωρίζεται πως η ατομική πρόοδος είναι ο μόνος δρόμος προς τη συλλογική πρόοδο.
·      Κοινωνική Δικαιοσύνη: Καμία κοινωνία δεν είναι πραγματικά ανοιχτή εάν δεν εξασφαλίζει την ισότητα στις ευκαιρίες και ένα ελάχιστο ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης για όλους. Το κράτος και η Πολιτεία θα πρέπει να μεριμνούν για την ύπαρξη κοινωνικής δικαιοσύνης, για τα άτομα και τις ομάδες που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση και έχουν λιγότερες προσβάσεις σε ευκαιρίες ανάδειξης. Χρειάζεται να είναι «κοινωνική», να απευθύνεται σε όλη την κοινωνία, και όχι μόνο σε στενές ομάδες πραγματικών ή δυνητικών «μη-προνομιούχων». Και «δίκαια» καθώς θα κατανέμει τα οφέλη αλλά και τα κόστη με βάση τις ανάγκες και τις δυνατότητες των διαφορετικών κοινωνικών στρωμάτων, και χωρίς να οδηγεί στη δημιουργία πολλαπλών ταχυτήτων μεταξύ των ομάδων που χρειάζονται βοήθεια, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Η κοινωνική δικαιοσύνη και η πρόνοια και μέριμνα δεν μπορούν να αποτελούν μόνιμες καταστάσεις ούτε δικαιολογία για μικρότερη προσπάθεια, εκτός συγκεκριμένων σοβαρών περιπτώσεων.
·      Ελλάδα, Έθνος και  Πατριωτισμός: Ύστερα από αρκετές δεκαετίες που έγιναν σημαντικά βήματα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και το μοντέλο της παγκοσμιοποίησης, η κρίση των τελευταίων ετών μας δείχνει ξεκάθαρα πως τα εθνικά κράτη, ως οργανωμένες πολιτικές και διοικητικές οντότητες, αποτελούν τους κύριους «παίκτες» στην περιφερειακή και παγκόσμια σκακιέρα. Ο Κοινωνικός Φιλελευθερισμός θεωρεί τον Πατριωτισμό ως βασικό του πυλώνα. Η ιστορική πορεία και τα πολυάριθμα επιτεύγματα της χώρας μας στο παρελθόν δεν αποτελούν αντικείμενο μοιρολατρικού θαυμασμού, αλλά πυξίδα για το μέλλον.

Τα μέλη της Συνδιάσκεψης από την Πιερία ήταν οι : Τσακιρίδου Μελίνα, Φούντα Χριστίνα, Παπαθανασίου Τάσος, Μπάκος Γιώργος, Γεωργοπούλου Ιωάννα, Τσίρκος Ευθύμιος, Χασάπης Αλέξης.