Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Καταγγελίες Ρακιντζή: Το 2010 παρενέβη ο πρωθυπουργός, φέτος ο Άρειος Πάγος …

Πριν δυο μέρες, κατά την ακρόαση του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, κατήγγειλε  ιδιότυπη ασυλία «επωνύμων» για οικονομικά αδικήματα, όπως επίσης και τον ρόλο της Βουλής σε
διαδικασίες έως και κάλυψης διεφθαρμένων συμπεριφορών, μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων, μιλώντας ουσιαστικά για καθεστώς ατιμωρησίας “επωνύμων”. Τις ίδιες όμως καταγγελίες έκανε και τον Ιούλιο του 2010. Τότε αντέδρασε αμέσως ο Γιώργος Παπανδρέου λέγοντας ότι  “Το κράτος έχει τους μηχανισμούς του αλλά και η Δικαιοσύνη πρέπει να παίξει το ρόλο της” τονίζοντας ότι η Δικαιοσύνη είναι βέβαια ένας ανεξάρτητος πυλώνας, αλλά ότι δεν είναι ανεξάρτητη να κάνει ό,τι θέλει.
Σήμερα η ανάρτυτη δικαιοσύνη αποφάσισε να διεξάγει έρευνα για τις καινούργιες – παλιές καταγγελίες. Πιο συγκεκριμένα, ο Άρειος Πάγος αναθέτει στον αντεισαγγελέα κ. Δημήτριο Δασούλα να ερευνήσει τις καταγγελίες.
Το κείμενο της παραγγελίας έχει ως εξής:
«Σας διαβιβάζουμε φύλλα ημερησίων εφημερίδων, στα οποία περιέχονται δηλώσεις του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λ. Ρακιντζή στα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής περί μεθοδευμένης παραγραφής αδικημάτων, περί τείχους ασυλίας και διακριτικής μεταχείρισης επωνύμων που απαλλάσσονται με την έκδοση βουλευμάτων αντί της παραπομπής τους στο ακροατήριο κλπ. καθώς και αντίγραφο της 7ης σελίδας της προσφάτως δημοσιοποιηθείσας Ετήσιας Έκθεσης για το έτος 2013 του ιδίου και παρακαλούμε να ενεργήσετε, στα πλαίσια των καθηκόντων σας, κατ’ άρθρο 29 παρ. 4 ΚΠοινΔ, προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διακριβωθεί αν έχει τελεσθεί ή μη εκ μέρους δικαστικών ή εισαγγελικών λειτουργών παράβαση των άρθρων 239 ή 259 ΠΚ ή άλλες συναφείς με την άσκηση των καθηκόντων τους παραβάσεις».
Οι καταγγελίες του κ Ρακιντζή έχουν ως εξής :
ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΡΑΚΙΝΤΖΗΣ (Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης): Σας είπα για άτυπες δαπάνες των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης. Τέσσερις …… στη Βουλή, έχουν κριθεί όλες αυτές οι δαπάνες, νόμιμες, ενώ είχαμε πορίσματα και ζητούσαμε καταλογισμούς.
Πρόσφατα βγήκε ένας νόμος για τις ευθύνες των οργάνων των ΔΕΚΟ…
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Ναι, εντάξει. Ποιοι νόμοι, ποιες διατάξεις, ποιοι ωφελήθηκαν, ποιοι καλύφθηκαν; Είναι πολύ σοβαρή την καταγγελία σας και την παραθέτετε εσείς, την υπογράφετε.
ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΡΑΚΙΝΤΖΗΣ (Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης): Στην εισαγωγή μου είπα δύο κουβέντες.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Δεν είναι δύο κουβέντες. Είναι πολύ σαφής και διττή επισήμανση.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: ….. (εκτός μικροφώνου)
ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΡΑΚΙΝΤΖΗΣ (Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης): Ναι, πρόσφατα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: … να ακυρωθούν δαπάνες …. καταλογίσει κ.τ.λ…
ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΡΑΚΙΝΤΖΗΣ (Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης): Ναι οι παράνομες κρίθηκαν νόμιμες. Τι άλλο να σας πω;
Πρόσφατα βγήκε ένας νόμος που λέει ότι δεν ευθύνονται οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ. Αυτό δεν είναι παρέμβαση; Ενώ κάνουμε πόλεμο, λέμε να καταλογιστούν ευθύνες και λέει «όχι, σας αμνηστεύω», υποκρύπτει αμνηστία. Δεν είμαι αρμόδιος να το κρίνω εγώ αν είναι αμνηστία ή όχι, τα ποινικά δικαστήρια.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Επισημαίνω ότι τέτοιου είδους περιπτώσεις πρόσφατα έχουμε πάρα πολλές. Εσείς τώρα έχετε την έκθεση του 2013, που σημαίνει ότι έχει ξεκινήσει από πιο παλιά η ιστορία αυτή.
ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΡΑΚΙΝΤΖΗΣ (Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης): Ζητήσατε να σας πω περιπτώσεις. Λέω ότι αυτή τη συμπεριφορά δεν την καταλογίζω σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Λέω ότι υπάρχει αυτή η τάση, εμπόδια, γραφειοκρατικά …… Μιλάω γενικά. Δεν μιλάω για τη χρήση του 2013 μόνο.
Το τρίτο σας ερώτημα, σχετικά με την πολιτική βούληση…
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Μεθοδευμένη παραγραφή αδικημάτων για επωνύμους.
ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΡΑΚΙΝΤΖΗΣ (Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης): Ναι, αυτό είναι η πρακτική. Έχετε δει επώνυμο να δικάζεται εύκολα; Συνήθως βγαίνουν απαλλακτικά βουλεύματα. Από την πείρα μου μέχρι τώρα αυτό βλέπω.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Κύριε Επιθεωρητά, θέλουμε ονόματα. Πείτε ονόματα. Δεν γίνεται. Είναι πολύ σοβαρά αυτά που θέτετε και περιμένει ο ελληνικός λαός από εσάς πιο πολλά.
ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΡΑΚΙΝΤΖΗΣ (Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης): Δεν έχω δικαίωμα ούτε να εφεσιβάλω ούτε να προσβάλλω απαλλακτικά βουλεύματα. Επομένως, λέω το παράπονό μου ότι στην προσπάθεια που κάνω κατά των επωνύμων, βρίσκω ένα τείχος. Στο τείχος, λοιπόν αυτό βγαίνουν απαλλακτικά βουλεύματα. Τίποτα άλλο δεν λέω. Αλλά δεν μπορώ να σας κατονομάσω συγκεκριμένες υποθέσεις, τουλάχιστον δεν τις έχω χειρισθεί εγώ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κύριε Επιθεωρητά, αυτή είναι η δουλειά σας. Αν δεν μπορείτε να κατονομάσετε –με συγχωρείτε- καλύτερα να παραιτηθείτε.
ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΡΑΚΙΝΤΖΗΣ (Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης): Δεν μπορώ να κατονομάσω σε ποινικές υποθέσεις.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Να μας κατονομάσετε τις περιπτώσεις…
ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΡΑΚΙΝΤΖΗΣ (Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης): Δεν μπορώ να παρέμβω, δηλαδή, δεν μπορώ να πω ότι η τάδε υπόθεση…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Είναι η δουλειά σας.
ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΡΑΚΙΝΤΖΗΣ (Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης): Δεν ελέγχω το ποινικό. Η ποινική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Δεν ελέγχω την ποινική δικαιοσύνη. Έχουμε διάκριση εξουσιών.
Λέω ότι στην προσπάθεια που κάνω και παραπέμπω και επωνύμους, βλέπω απαλλακτικά βουλεύματα. Από εκεί και πέρα δεν μπορώ να πω αν είναι λάθος ή όχι μια υπόθεση, διότι την υπόθεση θα την πει ένα ανώτερο δικαστήριο, που θα κρίνει τη συγκεκριμένη περίπτωση, την πρωτόδικη ή ο Άρειος Πάγος κατ’ αναίρεση, αν είναι σωστή ή όχι. Δεν έχω αρμοδιότητα να πω. Απλώς λέω ότι στην προσπάθεια που κάνω βρίσκω βουλεύματα απαλλακτικά για επωνύμους και δεν δικάζονται όπως ο άλλος κόσμος.
Σας θυμίζω ότι ο ΑΠ είχε διατάξει και άλλες έρευνες που δεν οδήγησαν πουθενά. Ενδεικτική είναι εκείνη που έγινε  για τις καταγγελίες των εισαγγελέων Πεπόνη και Μουζακίτηγια τα αποτελέσματα της οποίας δεν ακούσαμε τίποτα μετά.  
“Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιω. Τέντες ανέθεσε στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και επιθεωρητή Φώτη Μακρή να διερευνήσει άμεσα τις καταγγελίες των παραιτηθέντων οικονομικών εισαγγελέων.
Παράλληλα, ζητά να διευκρινιστούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, αφού καταγγέλλουν ότι δέχονται παρεμβολές στη δουλειά τους.
ΟΙ Πεπόνης και Μουζακίτης διαχειρίζονταν φακέλους – φωτιά και μάλλον είχαν βρει λαυράκια.
Η σημερινή επίσκεψη – γνωριμίας του Λουκά Παπαδήμου με τους Προέδρους των τριών Ανώνατων Δικαστηρίων δεν ήταν καθόλου τυχαία.”
πηγές:
nooz.grtaxheaven.grhellasforceolympia.gr κλπ Εικόνα από e-wallsticker.gr

http://justiceforgreece.wordpress.com