Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Ο ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Ι.Μ. Κίτρους Κατερίνης Πλαταμώνος
Ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του Μητροπολίτη Κέρκυρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Γεώργιος μετέβη επί
τριήμερο στην Κέρκυρα, προκειμένου να μετάσχει των λατρευτικών εκδηλώσεων για τον εορτασμό του θαύματος του Πολιούχου Αγίου Σπυρίδωνος, που συνέβη με τη διάσωση της πόλεως από την πολιορκία των Αγαρηνών (1716).

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 11 Αυγούστου το πρωί έλαβε μέρος στην πάνδημη λιτανεία (2 ωρών) του ι. σκηνώματος του Αγίου. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας χοροστάτησε και ομίλησε στον πανηγυρικό εσπερινό, ενώ την Τρίτη 12 Αυγούστου συλλειτούργησε με άλλους Αρχιερείς στη Θ. Λειτουργία.

Η θαυμαστή διάσωση της Κέρκυρας από την τουρκική επιδρομή του 1716.
Το θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνα (11 Αυγούστου)

Στις 11 Αυγούστου γιορτάζεται η ανάμνηση του θαύματος της σωτηρίας της Κέρκυρας από την τουρκική επιδρομή του 1716.


Ιστορικό:Το 1715 ο Καπουδάν Χοντζά Πασάς, αφού κατέκτησε την Πελοπόννησο κατά διαταγή του σουλτάνου προχωρεί για να καταλάβει και τα Επτάνησα. Και πρώτα – πρώτα βαδίζει προς την Κέρκυρα, που τόσο αυτή, όσο και τα άλλα νησιά βρισκόντουσαν κάτω από την Ενετική κυριαρχία. Ένα πρωί της 24ης Ιουνίου 1716 η τουρκική στρατιά με επικεφαλής τον σκληρό στρατηγό της πολιόρκησε την πόλη κι απ’ την ξηρά κι από τη θάλασσα. Οι υπερασπιστές Έλληνες και Βενετσιάνοι αγωνιζόντουσαν απεγνωσμένα για να σώσουν την πόλη. Τα γυναικόπαιδα, μαζεμένα στον Ιερό Ναό του Αγίου μαζί με τους γέρους κι όσους δεν μπορούσαν να πάρουν όπλα προσεύχονται στα γόνατα και με στεναγμούς επιζητούν του προστάτη Αγίου τη μεσιτεία.
Περί τα ξημερώματα της 11ης Αυγούστου συνέβη κάτι το εκπληκτικό, το αναπάντεχο. Μια Ελληνική περίπολος που έκαμνε αναγνωριστικές επιχειρήσεις, για να εξακριβώσει από που οι εχθροί θα επιτίθεντο, βρήκε τα χαρακώματα των Τούρκων γεμάτα νερό από τη βροχή και πολλούς Τούρκους στρατιώτες πνιγμένους μέσα σ’ αυτά. Νεκρική σιγή βασίλευε παντού. Στο μεταξύ ξημέρωσε για καλά. Οι χρυσές ακτίνες του ήλιου πέφτουν στη γη και χαιρετούν την άγρυπνη πόλη. Οι τηλεβόες σιγούν. Οι εχθροί δεν φαίνονται. Μήπως κοιμούνται; Τι να συμβαίνει άραγε;
Όλη τη νύχτα ο θαυματουργός εκείνος υπερασπιστής της νήσου, ο Άγιος Σπυρίδωνας της Κύπρου με ουράνια στρατιά συνοδεία κτύπησε άγρια τους Αγαρηνούς, και τους διέλυσε και τους διασκόρπισε. Αυτά ομολογούσαν οι ίδιοι οι Αγαρηνοί το πρωί που έφευγαν. Τα απομεινάρια της τούρκικης στρατιάς μαζεμένα στα λίγα πλοία που απέμειναν, φεύγουνε ντροπιασμένα για την Κωνσταντινούπολη.
Η ανέλπιστη σωτηρία της νήσου από την εκστρατεία των Τούρκων ανάγκασε κι αυτή την αριστοκρατία των Ενετών, να αναγνωρίσει ως ελευθερωτή της Κέρκυρας τον Άγιο Σπυρίδωνα.
Με ψήφισμα της πάλι η Ενετική διοίκηση καθιέρωσε την 11 Αυγούστου, σαν ημέρα Εορτής του Αγίου και Λιτανεύσεως του Ιερού Σκηνώματός Του.