Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

Προς Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Κατερίνης Προς Δήμαρχο Κατερίνης:

Υποχρεωτική απάντηση σε ερώτημα πολιτών σχετικά με τα αδέσποτα
Γιατί είναι σημαντικό;

Κύριε πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 14 του Πρότυπου Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου και έχοντας υπόψη:


1. Τις διατάξεις του άρθρου 95, παρ. 8 ΚΔΚ (ν. 3463/ 2006, Α΄114).
2. Την υπ’ αριθμ. 118/ 2829/ 25.7.2007 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ και του αριθμ’ 431/ 30.1.2008 εγγράφου αυτής
3. Τις διατάξεις του άρθρου 90 του Κώδικα νομοθεσίας για την κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα, που κωδικοποιήθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/ 2005 (Α΄98).

Το Δημοτικό Συμβούλιο συζητά υποχρεωτικά προτάσεις που κατατίθενται σ’ αυτό από τουλάχιστον είκοσι πέντε (25) άτομα για την επίλυση ζητημάτων αρμοδιότητας του δημοτικού συμβουλίου. 
Το παρόν κείμενο να διαβαστεί όπως ο νόμος ορίζει στους δημοτικούς συμβούλους και να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο.
Κατόπιν τούτου σας ενημερώνουμε (όπως φυσικά ήδη θα γνωρίζετε) ότι κάτοικοι της πόλης διαμαρτύρονται για τον μεγάλο αριθμό αδέσποτων ζώων που ζουν στην περιοχή , όπως και για επιθέσεις που δέχονται από αυτά πολίτες ή και επισκέπτες των γύρω περιοχών. 

Σύμφωνα με το νόμο 4039/ ΦΕΚ 15 2/2/2012 Άρθρο 9 παρ. 1 οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και να φροντίζουν για τη στείρωση, την κτηνιατρική φροντίδα και την ευζωία αυτών και να εφαρμόσουν προγράμματα υιοθεσιών και ενημέρωσης των δημοτών τους ώστε να περιοριστεί η εγκατάλειψη και η αύξηση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων. Η υποχρέωση τους αυτή προκύπτει και από τον Κώδικα που ορίζει τις αρμοδιότητες των Καλλικρατικών Δήμων κεφάλαιο γ) Ποιότητα Ζωής και Εύρυθμης Λειτουργίας των Πόλεων και των Οικισμών, παράγραφος 29.

Ο ισχυρισμός της διοίκησης του Δήμου Κατερίνης ότι δεν υπάρχουν χρήματα, όπως και το επιχείρημα ότι προτεραιότητα έχουν τα σκουπίδια δεν στέκουν, διότι για τον μεν ισχυρισμό έχουμε να αντιτάξουμε την παράγραφο 5 του άρθρου 4 του νόμου 4039/2012 που αν οι Δήμοι την εκμεταλλευτούν σωστά θα έχουν ένα έσοδο από τη σήμανση και καταγραφή των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς της περιοχής τους. Επίσης σύμφωνα με την παράγραφο 7 του άρθρου 21 του προαναφερόμενου νόμου, τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους παραβάτες του νόμου αυτού αποδίδονται στους Δήμους, ώστε να αποτελέσουν γι αυτούς ένα έσοδο για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων.
Όσο για το επιχείρημα ότι προτεραιότητα έχουν τα σκουπίδια, αναρωτιόμαστε ποια είναι η βάση αυτού του επιχειρήματος όταν παρατηρούμε την πληθώρα των πρακτικών και ηθικών προβλημάτων που δημιουργούνται από τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και το βαθμό του εξευτελισμού της πόλης μας πανελλαδικώς εξαιτίας της επίδειξης μεγάλης αδιαφορίας των αρμοδίων φορέων.

 Διαβάστε τη συνέχεια εδώ