Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Ένας Θεσσαλονικιός κάνει την Ελλάδα περήφανη

της Χριστίνας Παρασκευοπούλου
Το μέλλον βρίσκεται στους νέους, υποστηρίζουν κάποιοι, και που και που εμφανίζονται λαμπρά παραδείγματα που αποδεικνύουν αυτή την διαπίστωση. Μια τέτοια ζωντανή
απόδειξη αποτελεί ο Βαγγέλης Αραμπατζής, ένας μουσικός που κατάφερε το 2011, στην ηλικία των μόλις 18 χρόνων να ενώσει νέους μουσικούς από όλη την Ελλάδα και να δημιουργήσει την Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Ελλάδος. Σήμερα ο μαέστρος Βαγγέλης Αραμπατζής θεωρείται στα 21 του χρόνια ο μοναδικός νέος μουσικός που κατάφερε σε πολύ μικρή ηλικία ότι δεν κατάφεραν σε άλλα Ευρωπαϊκά κράτη.
Προερχόμενος από μουσική οικογένεια εξοικειώθηκε με την μουσική από μικρή ηλικία. «Η οικογένεια μου με έφερε σε πρώτη επαφή με τη μουσική αλλά η βαθύτερη αιτία ήταν σίγουρα τα πρότυπα μου. Ξεκίνησα να αντιλαμβάνομαι τη μουσική περίπου στην ηλικία των τεσσάρων ετών και ήταν οι τότε καθηγητές μου, που μου έδωσαν την απαραίτητη ώθηση. Μεγαλώνοντας δεν μπορούσα να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς τη μουσική παρούσα στην καθημερινότητα μου και μέσα στα χρόνια αυτά έγινε τρόπος ζωής.»
Ο ίδιος, παρόλο που συχνά του τονίζουν το νεαρό της ηλικίας του βέβαια, δεν το είδε ποτέ με αυτό τον τρόπο. «Για μένα είναι απλά το πώς έχω μάθει να λειτουργώ, να κινούμαι, να σκέφτομαι. Σίγουρα για πολλούς αποτελεί ερώτημα το πώς γίνεται σε αυτή τη νεαρή ηλικία να έχει πετύχει κανείς τόσα πράγματα; Η δική μου απάντηση είναι ότι κάθε άνθρωπος αν το πιστέψει μπορεί να κινήσει γη και ουρανό. Έχοντας πίστη στις ικανότητες του, με οργάνωση, με αφοσίωση και φυσικά τεράστιες θυσίες και κόπους σε προσωπικό επίπεδο, ότι κι αν βάλει κατά νου μπορεί να το κατακτήσει.»
Ο Βαγγέλης Αραμπατζής υπήρξε μέλος παιδικών χορωδιών από τα έξι του χρόνια. Φοίτησε σε ωδεία και στο Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, προσπαθώντας να αποκτήσει μια άρτια μουσική εκπαίδευση με αποτέλεσμα την απόκτηση πτυχίων και διπλωμάτων, που συνεχίζει μέχρι και σήμερα. Όπως αναφέρει όμως, χωρίς δεύτερη σκέψη το σημαντικότερο σημείο αυτής της πορείας ήταν η δημιουργία της Σ.Ο.Ν.Ε.
Πώς δημιουργήθηκε όμως η ιδέα για την γέννηση της ΣΟΝΕ; «Συμμετέχοντας σε συναυλίες του εξωτερικού, ως μέλος παιδικών χορωδιών, παρατήρησα το υψηλό επίπεδο, που διέκρινε τις διοργανώσεις αυτές και βίωσα προσωπικά την αξία της ενασχόλησης των νέων με τη μουσική. Το να δημιουργηθεί ένα ανάλογο μουσικό σχήμα στην Ελλάδα ήταν ίσως μια ανησυχία, αφού μέχρι τη σύλληψη της ιδέας και την ίδρυση της Σ.Ο.Ν.Ε. δεν υπήρχε στη χώρα μας κάτι αντίστοιχο. Η ένωση δηλαδή νέων μουσικών από ολόκληρη την Ελλάδα. Προχωρώντας αυτή την επιθυμία, δημιούργησα τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Ελλάδος, με έδρα της τη Θεσσαλονίκη από όπου και κατάγομαι. Τα πρώτα μέλη της ορχήστρας ήταν ως επί το πλείστον φίλοι μου και νέοι χωρίς την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν σε κάποιο ωδείο ή να φοιτήσουν σε μουσικές σχολές, έτσι βρήκαν στη Σ.Ο.Ν.Ε. τη δυνατότητα να εμβαθύνουν και να ασχοληθούν με αυτό που ονειρεύονταν.» σημειώνει ο κ. Αραμπατζής.
- See more at: http://parallaximag.gr/reportage/enas-thessalonikios-kanei-tin-ellada-perifani#sthash.LG5JUU9e.ko48KJgG.dpuf


Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

parallaxi