Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

"Το φράγμα της Μόρνας" - Γράφει ο Αναστάσιος Π. Τερζής - 1o Μέρος

ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ….. ΤΗΣ ΜΟΡΝΑΣ……
ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΑΡΓΑΣ!!
1Ο Μέρος
Γράφει ο Α. Π. ΤΕΡΖΗΣ

Με αφορμή την επαναφορά του θέματος αυτού, στο Δελτίο ειδήσεων της
ΔΙΟΝ ΤV –της προηγούμενης εβδομάδας– αισθάνομαι  την υποχρέωση να φρεσκάρω την μνήμη των αρμοδίων και «αρμοδίων» οι οποίοι όχι μόνον ανέχονται αλλά συντηρούν ένα τερατώδες οικονομικό σκάνδαλο, που χρησιμοποιείται, δυστυχώς, μόνο για δημόσια παραπλάνηση και αχαρακτήριστο λαϊκισμό.
Το συγκεκριμένο αυτό έργο από το ξεκίνημά του ακόμη ήταν ένα μεγάλο ΣΚΑΝΔΑΛΟ!  Δεν γνωρίζω τους εμπνευστές του, είναι όμως πολύ γνωστοί αυτοί που το προώθησαν, με ιδιαίτερες μάλιστα κενές μεγαλοστομίες, οι οποίες μπορούσαν να εκφραστούν μόνο από εκείνους που κατέκτησαν το ακαταλόγιστο και τότε και μεταγενέστερα.
Συγκεκριμένα, στην καθημερινή εφημερίδα της Κατερίνης της 26.09.1997 Τ.5294 (έχουν περάσει ήδη, από τότε ΔΕΚΑΕΠΤΑ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ!!!) καταγράφεται η παρακάτω δήλωση του τότε Νομάρχη:
«Πολύ γρήγορα θα λύσουμε αυτό το πρόβλημα για μας ήταν άμεσης προτεραιότητας, για ένα μεγάλο τμήμα της Πιερίας που αφορά 23 χωριά και 2 Δήμους.
Το έργο το δημοπρατούμε αυτές τις ημέρες για την κατασκευή του φράγματος της Μόρνας και του αγωγού μέχρι το Μοσχοπόταμο. 
Υπάρχει ακόμη ένα πρόβλημα που αφορά το Σύνδεσμο (Σύνδεσμος Ύδρευσης Δήμων και Κοινοτήτων Πιερίας με έδρα τη Μεθώνη), εμείς έχουμε εμπλακεί σ’αυτό το ζήτημα, η μελέτη ήδη έχει τελειώσει και ολοκληρώνεται και η περιβαλλοντική μελέτη για την αποκατάσταση και συμπλήρωση του κεντρικού δικτύου του Συνδέσμου.
Το έργο είναι ύψους 2 δις δραχμών»
"
Από τη στήλη αυτή, η εφημερίδα μας, στην έκδοσή της της 19.06.2003 ενημερώσαμε τους αναγνώστες μας, τους Πολίτες της Πιερίας (ιδιαίτερα εκείνους που επρόκειτο να εξυπηρετηθούν από το φράγμα αυτό)  ότι: «ο μεγαλύτερος ΑΘΛΟΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ της Νομαρχιακής περιόδου 1995-1998 καταρρίπτεται πλέον από την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, εφόσον από την ετήσια έκθεση για τ’ αποτελέσματα των ελέγχων του 2001 αποκαλύπτεται ότι το συγκεκριμένο αυτό έργο ΑΠΕΝΤΑΧΘΗΚΕ από το Π.Ε.Π. Κεντρικής Μακεδονίας.  Κι αυτό συνέβη εξαιτίας της προχειρότητας ή επιπολαιότητας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (η οποία προφανώς παρέσυρε και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας)  εφόσον –τελικά- εκείνη προώθησε την κατασκευή του έργου ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ». 
Στις αρχές του έτους 1997, ζητείται από τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικών Πόρων, του Υπουργείου Γεωργίας, η έγκριση κατασκευής του έργου: ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΟΡΕΙΝΟΥ ΧΕΙΜΑΡΡΟΥ «ΜΟΡΝΙΩΤΙΚΟΥ»
«Η ως άνω Διεύθυνση εγκρίνει την κατασκευή του έργου, χωρίς την απαραίτητη (αλλά προαπαιτούμενη) μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, παρόλο που είναι γνωστό πως η έλλειψη της είναι η πιο σημαντική αιτία απένταξης του έργου από τα Κοινοτικά κονδύλια». 
Απορία όμως γεννά: Ποιος, ποιοι και γιατί, ένα πραγματικό Δασικό έργου που είναι η «ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΟΡΕΙΝΟΥ ΧΕΙΜΑΡΡΟΥ «ΜΟΡΝΙΩΤΙΚΟΥ» μετατρέπεται σε κατασκευή Φράγματος ύψους 32 μέτρων

                                                                                (Συνεχίζεται)