Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ κ. Γ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΣ: ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ KAI ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Κατερίνη,  4/07/2014

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΠΡΟΣ: κ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ KAI  ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ κ. Ανδρέα Λοβέρδο.

Θέμα : Μετεγγραφές αδελφών παιδιών με σοβαρή Νοητική Υστέρηση και σύνοδες αναπηρίες.


Αξιότιμε  κ. Υπουργέ,


Σας αποστέλλω αυτήν την επιστολή επειδή γνωρίζω την προσωπική σας ευαισθησία για τις οικογένειες που έχουν ανάμεσα τους άτομα με Νοητική Υστέρηση (Ν.Υ.).Γνωρίζετε ότι βιώνουν κυριολεκτικά έναν γολγοθά ζωής από την πρώτη στιγμή ανακοίνωσης της διάγνωσης.  Εγκαταλείποντας συχνά οι γονείς και τα αδέλφια τα πάντα προκειμένου το παιδί με Ν.Υ. να βοηθηθεί στο μέγιστο βαθμό. Μία από τις πρώτες δημοσιεύσεις μου ήταν τα προβλήματα των οικογενειών παιδιών με Ν.Υ., ενώ παρακολούθησα κλινικά και ερευνητικά την πορεία αντίστοιχων οικογενειών.
Αφορμή για αυτήν την επιστολή είναι μία οικογένεια που πριν από 18 χρόνια απέκτησε δύο δίδυμα αγόρια το ένα με σύνδρομο DOWN (ελεύθερη τρισωμία 21)  τον Δημήτρη και το άλλο φυσιολογικό παιδί τον Στέργιο. Η μητέρα δικηγόρος εγκατέλειψε την καριέρα της και αφοσιώθηκε στο Δημήτρη και μαζί με τον αδελφό του Στέργιο ακολούθησαν πιστά μία εκπαιδευτική συνταγή ζωής, ακατάπαυτα, 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο, ώστε να βελτιστοποιήσουν όλες τις αναπτυξιακές δυνατότητες του Δημήτρη σε όλους τους τομείς της ανάπτυξης. Το αποτέλεσμα είναι ο μεν Δημήτρης σήμερα να φοιτά σε Ειδικό Γυμνάσιο στον τομέα της Πληροφορικής και παράλληλα να διαπρέπει σε μία σειρά αθλητικών δραστηριοτήτων συμμετέχοντας και στα Special Olympics.
Όλα αυτά δεν έγιναν από μόνα τους αλλά κυρίως με την ουσιαστική βοήθεια του δίδυμου αδελφού του με τον οποίο δέθηκε ψυχολογικά και είναι ουσιαστικά εξαρτημένος από αυτόν. Μία επίσκεψη σας στην Λέρο, στο Ελληνικό, στα Λεχαινά, στην Καρδίτσα, στην Βούλα, στο Σιδηρόκαστρο, στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης ή στην Αγιάσo Λέσβου θα σας πείσει, βλέποντας την κατάσταση στην οποία βρίσκονται άλλα παιδιά με σύνδρομο Down τα οποία δεν είχαν την «τύχη» να έχουν αδέλφια σαν τον Στέργιο που θυσίασε τα «πάντα» χάρη του αδελφού του. Ο αδελφός του Δημήτρη Στέργιος κατάφερε  μέσα σε αυτό το κλίμα να συγκεντρώσει στις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις  17600 μόρια και κινδυνεύει για πρώτη φορά  λόγω ανόδου των βάσεων να βρεθεί μακριά από τον αδελφό του για σπουδές σε άλλη πόλη.


Κύριε Υπουργέ,

            Λίγο πριν «κατέβω» στην πολιτική και πρωτοεκλεγώ βουλευτής τον Μάρτιο του 2000 κατά την διάρκεια μαθήματος μου ως Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Παιδιατρικής του ΑΠΘ, τότε που γινόταν μέσα σε θάλαμο  παιδιών με Ν.Υ. στο Ίδρυμα Άγιος Δημήτριος Θεσσαλονίκης,  δύο φοιτητές μου  επιτέθηκαν λεκτικά λέγοντάς μου ότι εγκαταλείπω αυτά τα παιδιά με Ν.Υ., τις οικογένειες τους και όλα όσα δίδασκα και έκανα έως τότε.
Εγώ ήξερα ότι «κατέβαινα» με ενθάρρυνση του καθηγητή μου ιδρυτή  της Κοινωνικής Παιδιατρικής στην Ευρώπη Theodor Hellbrugge και της ιδρύτριας του Ψ.Κ.Β.Ε. (Ψυχολογικό Κέντρο Β. Ελλάδος)  Δρ. Ευτυχίας Νανάκου και άλλους, αποφασισμένος να παλέψω για τα δικαιώματα τους, πράγμα που  προσπάθησα  ως Υφυπουργός Πρόνοιας αργότερα με το αναπηρικό γονεϊκό  κίνημα της χώρας. Σήμερα, ήρθε στο γραφείο μου η οικογένεια του πρώην «ασθενούς»  μου Δημήτρη και με παρακάλεσε με δάκρυα στα μάτια να μην χωρίσουν ο Δημήτρης από τον Στέργιο λόγω σπουδών του δεύτερου.

Κύριε Υπουργέ,

            Στις διατάξεις της υπό έκδοσιν Υπουργικής σας απόφασης για μετεγγραφές  παρακαλώ φροντίστε να εντάξετε και τα αδέλφια παιδιών με σοβαρή Νοητική Υστέρηση και σύνοδες αναπηρίες με μοναδική προϋπόθεση ότι αυτά τα παιδιά  μεγαλώνουν και αναπτύσσονται μέσα στην οικογένεια τους με κοινωνικούς βοηθούς και φροντιστές τους πρωτίστως τα αδέλφια τους.
Δεν τους ανταμείβουμε αλλιώς.
Ας τους ανταμείψουμε τουλάχιστον με ένα δικαίωμα μετεγγραφής στον τόπο που είναι η οικογένεια τους.




Με εκτίμηση

                                                                       
Καθηγητής Δρ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος
Βουλευτής Πιερίας.