Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Δημήτριος Δ. Χριστογιάννης: "Νομοθετικές παρεμβάσεις για την μείωση των τιμών των προϊόντων"

ΕΡΩΤΗΣΗ
1-7-2014
Προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Δένδια Νικόλαο

Θέμα: « Νομοθετικές παρεμβάσεις για την μείωση των τιμών των προϊόντων»

  Το καλάθι της νοικοκυράς ήταν πάντοτε το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελληνικής Οικογένειας.

  Ιδιαίτερα σήμερα, λόγω των μειώσεων που έχει υποστεί το εισόδημα όλων των πολιτών, αλλά ακόμη περισσότερο των ανέργων, των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων, απαιτούνται ουσιαστικές παρεμβάσεις στη διαδικασία εμπορίας και διακίνησης των προϊόντων και ιδιαίτερα των τροφίμων.
 Τα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης στα σούπερ μάρκετ και άλλες αγορές, βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα και απλησίαστα για τα εξουθενωμένα βαλάντια πολλών συμπολιτών μας.
 Πολλά από τα προϊόντα ξένων εταιρειών, προϊόντα της ίδιας εταιρείας, πωλούνται σε διπλάσια τιμή στην Ελλάδα, σε σχέση με την τιμή πώλησης στην γειτονική μας Βουλγαρία (μέλος της ΕΕ).
 Έχουμε λοιπόν δύο φαινόμενα που εκτινάσσουν τις τιμές στην Ελλάδα και δυστυχώς δεν έχουμε τολμήσει να τα αντιμετωπίσουμε.
 Α) Στην πρώτη περίπτωση, δεν πέφτει η τιμή του προϊόντος, διότι παρά την έκπτωση που δίνουν οι παραγωγοί προϊόντων ώστε τα προϊόντα τους να τοποθετηθούν στα ράφια, οι εκπτώσεις αυτές δεν περνάνε στο προϊόν, με αποτέλεσμα να μειωθεί η τιμή του, αλλά περνούν στον ιδιοκτήτη.
Πρέπει επιτέλους να έρθει στη Βουλή και να ψηφισθεί το Νομοσχέδιο των «καθαρών τιμών» όπως λέγεται, ώστε να μειωθούν οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Το παράδειγμα με το γάλα αποδεικνύει, ότι το πρόβλημα δεν ήταν στις λίγες μέρες ζωής του γάλακτος (μας έλεγε το Υπουργείο ότι θα πέσει η τιμή αυξάνοντας τον χρόνο ζωής του γάλακτος, πράγμα που δεν έγινε αλλά αντίθετα αυξήθηκε η τιμή του), αλλά στην ανάγκη να εφαρμοσθεί διαφορετική πολιτική και οι εκπτώσεις κλπ, να μην μπαίνουν στις τσέπες, αλλά να περνούν στην τιμή του προϊόντος.

Β) Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα λέγεται ενδοομιλικές συναλλαγές ή τριγωνικές συναλλαγές οι οποίες μη ελεγχόμενες, επιφέρουν μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων. Το φαινόμενο αυτό αν δεν αντιμετωπισθεί, θα πωλούνται στη χώρα μας προϊόντα ξένων εταιρειών ή και δικών μας, σε διπλάσια τιμή από την τιμή πώλησης των ίδιων προϊόντων στις γειτονικές χώρες, Βουλγαρία, Σκόπια, Τουρκία.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ

α) Θα αντιμετωπίσετε με ολοκληρωμένη νομοθετική παρέμβαση, το πρόβλημα των ενδοομιλικών συναλλαγών, και πότε;

β) Θα φέρεται και πότε στη Βουλή, το Νομοσχέδιο για τις «καθαρές τιμές», το οποίο σύμφωνα με τον προκάτοχο σας, ήταν έτοιμο;


Οι ερωτώντες Βουλευτές