Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Έπεσε η αυλαία του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών Βόρειας Πιερίας

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Δήμο Πύδνας Κολινδρού
Έπεσε η αυλαία του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών Βόρειας Πιερίας

   Με την εκδήλωση την Κυριακή 6 Ιουλίου 2014 στην κεντρική πλατεία  Αιγινίου έπεσε η αυλαία του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών Βόρειας Πιερίας. Ήταν ένα
μοναδικό διήμερο χορού και παράδοσης το οποίο παρακολούθησαν χιλιάδες θεατών από το Δήμο Πύδνας Κολινδρού και την ευρύτερη περιοχή.
   Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν τα παρακάτω μουσικοχορευτικά συγκροτήματα από 11 χώρες, που το καθένα μετέφερε και παρουσίασε στοιχεία της παράδοσης και της κουλτούρας  της χώρας του:      

1. Schuhplattlergruppe Vorau από Αυστρία
2. Imanta-Latvia, folc dance  από Λετονία              
3. "STRUGURAȘ" Folklore Dance Ensemble από Μολδαβία
4. NATIONAL FOLK CHOIR OF RUSSIAN SONGS "BELAYA DACHA" im. Prokoshina  από Ρωσία
5. ISTANBUL FOLK-TUR VETERANS ENSEMBLE   από Τουρκία
6. Malå Folkdanslag από Σουηδία                     
7. Dębogórskie kwiatki and Kosakowianie  από Πολωνία
8. "Bozhentsi" Folklore Dance Formation από Βουλγαρία
9. KVITANOK  από Ουκρανία
10. PANTLIKA FOLKDANCE GROUP από Ουγγαρία
11. Πολιτιστικός Σύλλογος Κολινδρού  «Νικόλαος Λούσης»
12. Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Αιγινίου «Ανατολική Ρωμυλία»
13. Μορφωτικός Λαογραφικός Σύλλογος Αιγινίου «Δήμητρα»

  Οι εκδηλώσεις και των δύο ημερών ξεκίνησαν με παρέλαση όλων των συμμετεχόντων στους κεντρικούς δρόμους του Κολινδρού και του Αιγινίου, δίνοντας ένα ξεχωριστό χρώμα.  Οι πολυάριθμοι χορευτές και συνοδοί (450 και πλέον) χόρευαν και χαιρετούσαν τον κόσμο διατρανώνοντας έτσι πως οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτε και πως ο πολιτισμός και η μουσική είναι στοιχεία πανανθρώπινα  και αιώνια.  Της παρέλασης στο Αιγίνιο προηγούνταν η Φιλαρμονική Αιγινίου συμβάλλοντας κι αυτή στο μεγάλο αυτό πολιτιστικό γεγονός.
   Η έναρξη γινόταν με την ανάκρουση των εθνικών ύμνων των χωρών και την απονομή αναμνηστικών δώρων στους υπευθύνους των αποστολών.   Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πύδνας Κολινδρού Δημήτριος Χλεμές  στον χαιρετισμό του και τις δύο ημέρες  καλωσόρισε και ευχαρίστησε τις συμμετέχουσες χώρες καθώς και όλους όσους συνέβαλαν στη διοργάνωσή του και τόνισε  μεταξύ άλλων πως: «Το Φεστιβάλ, αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν οι  κάτοικοι της περιοχής τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα των διαφόρων χωρών, μέσα από την πανανθρώπινη γλώσσα της μουσικής και του χορού που φέρνει κοντά τους ανθρώπους και προάγει την ειρήνη, τη φιλία, τον αλληλοσεβασμό και τη συναδέλφωση ανθρώπων και λαών.  Αυτές τις αξίες οφείλουμε να διασώσουμε, να προβάλουμε και ταυτόχρονα να διαδώσουμε ανάμεσα στα παιδιά και τους νέους μας, προωθώντας το διαπολιτισμικό διάλογο, την καλλιέργεια της ανοχής και του σεβασμού των ξένων πολιτισμών».
 Αυτό το μήνυμα της ειρήνης και της συναδέλφωσης των λαών ενισχύθηκε με την προσφορά ενός  δέντρου ελιάς και καρπών ελιάς σε κάθε αποστολή.
  Το ενδιαφέρον των θεατών ήταν αμείωτο σε όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων οι οποίες ολοκληρώθηκαν μετά τα μεσάνυχτα και τις δύο ημέρες.
  Το διήμερο Φεστιβάλ τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων οι  ιερείς της περιοχής, οι βουλευτές Πιερίας Δημήτριος Χριστογιάννης και Άννα Μάνη- Παπαδημητρίου, εκπρόσωποι του  Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων  Κων/νου Κουκοδήμου, οι αντιδήμαρχοι Ιωάννης Μπιτσιάνης και Ξανθίππη Βασιλειάδου, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Πύδνας Κολινδρού Ευάγγελος Λαγδάρης, ο Πρόεδρος του ΔΗΦΟΠΑΠΟΥ Γεώργιος Καλύβας, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι και πολλοί  εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων της περιοχής.