Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ 2014: Η άκρη του ουρανού του Fatih Akin

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ
Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014 / ώρα έναρξης 21:30 / Ανοικτό Θέατρο Πάρκου Κατερίνης
 «The Edge Of Heaven», «Η άκρη τ’ ουρανού», είναι ο τίτλος της ταινίας που θα προβληθεί την Τετάρτη 23 Ιουλίου και ώρα

21:30 στο Ανοιχτό Θέατρο Πάρκου Κατερίνης, με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της  Γερμανίας και σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Κατερίνης.


O νεαρός Τούρκος σκηνοθέτης Φατίχ Ακίν, μόλις 34 ετών, γεννήθηκε και σπούδασε στο Αμβούργο, αλλά η καρδιά του παραμένει τουρκική. Έτσι κάνει την ταινία «διαβατήριο της πατρίδας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ενώνοντας τη μοίρα διαφορετικών ηρώων, εθνών και πολιτισμών.

Ο έρωτας και ο θάνατος ενώνει τις έξι ζωές της ταινίας στις  μεγαλουπόλεις του Αμβούργου και της Κωνσταντινούπολης, οι οποίες αγωνίζονται να ευτυχήσουν, γινόμενοι, ωστόσο, αιχμάλωτοι των παιχνιδιών της μοίρας και της σύμπτωσης.

Ένας  Τούρκος μετανάστης, χήρος που ζει μόνος του στο Αμβούργο, γνωρίζεται με μια πόρνη με την οποία αποφασίζει να ενώσουν τις ζωές τους.  Ο γιος του Νετζάτ, καθηγητής σε γερμανικό πανεπιστήμιο, θα συγκρουστεί με τον πατέρα του για τις «τρέλες» του, αλλά θα συμπαθήσει τη... μητριά του, όταν μάθει ότι αυτή στέλνει όλα τα λεφτά της στη κόρη της στην Τουρκία.

 Ο πατέρας του, στον θυμό του, χτυπά και προκαλεί το θάνατο της Τουρκάλας πόρνης και ερωμένης του. Ο ίδιος θα μπει στη φυλακή και ο διανοούμενος γιος θα κάνει ένα ταξίδι στην Τουρκία για να βρει την κόρη της πόρνης, την Αϊτέν, και να τη βοηθήσει, χωρίς να γνωρίζει πως αυτή είναι μέρος επαναστατικής οργάνωσης και καταζητείται από την τουρκική αστυνομία, καθώς ευθύνεται για τον θάνατο της Λότε, της ερωμένης της και κόρης της Σουζάν (Χάνας Σιγκούλα) -παλιάς «χίπισσας» και «επαναστάτριας», η οποία φτάνει με τη σειρά της στην Πόλη, ψάχνοντας για την εξαφανισμένη κόρη της.

Η ταινία υπογραμμίζει τη βαθιά υπαρξιακή και πανανθρώπινη ανάγκη για συγχώρεση των λαθών των γονέων και στη συγχώρεση βρίσκεται η πραγματική συγκίνηση.

Ωστόσο, έχοντας από τη μια τη «χορτασμένη και ανεκτική», σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, Γερμανία και από την άλλη τη φτωχή και γεμάτη κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα Τουρκία, η ταινία διαπερνά και πολιτικά μηνύματα….
Αλλά αυτά ας τα διαλογιστεί ο καθένας με την κρίση του και τη λογική του. Ήδη είπαν πώς πρόκειται για «Μια σοβαρή ταινία, με πολλές παγίδες! Έχει πολλές ομορφιές, ακόμα και στα τοπία. Έχει θαυμάσια φωτογραφία και πολύ καλές ερμηνείες. Έχει, όμως, και πολλές σκοπιμότητες, οι οποίες πρέπει να προσεχτούν!».

Κέρδισε βραβείο σεναρίου στις Κάνες και έχει χαρακτηριστεί μία από τις πιο αφοπλιστικά συγκινητικές ταινίες των τελευταίων χρόνων.

ΠαίζουνΧάνα ΣιγκούλαΝουργκούλ ΓιεσιλτσάιΜπακί ΝταβράκΤουντζέλ ΚουρτίζΝουρσέλ Κιοσέ,κ.ά.

Επιμέλεια κειμένου: Ευαγγελία Ράπτου, Δρ. Παν. Αιγαίου – Εκπαιδευτικός


Mε την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της  Γερμανίας και σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Κατερίνης.
Είσοδος ελεύθερη.