Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Λύσεις υπάρχουν όταν υπάρχει πολιτική βούληση

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ
26/06/2014

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Σε καιρό κρίσης, οι άνθρωποι καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να συνεννοούνται, γνωρίζοντας πως όταν χτυπάς το χέρι στο μαχαίρι, το αποτέλεσμα είναι να κοπεί το χέρι.
Αυτά, βέβαια, εκτός Ελλάδας, διότι εντός ο καθένας κοιτάει πώς θα επωφεληθεί από την κρίση σε κομματικό επίπεδο και αρχίζουν οι καταγγελίες, δείχνοντας πάντα τον επόμενο υπεύθυνο και χωρίς ποτέ να κοιτούν την καμπούρα τους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η συμφωνία που επήλθε την περασμένη εβδομάδα (στις 20 Ιουνίου) όσον αφορά στην εκλογή προέδρων στα ανώτατα θεσμικά όργανα της ΕΕ.
Ως γνωστόν, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έχει αποφασίσει να στηρίξει για την προεδρία της Κομισιόν τον Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.
Για το ίδιο αξίωμα, εκ μέρους των Σοσιαλδημοκρατών, είχε επιλεγεί ο μέχρι
σήμερα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.
Με δεδομένο ότι όσον αφορά στο πρόσωπο του κ. Γιουνκέρ υπήρχαν διαφωνίες και στο εσωτερικό του Λαϊκού Κόμματος και το θέμα όδευε προς αδιέξοδο, οι δύο πλευρές αποφάσισαν να έλθουν σε συμφωνία.
Η Άγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει τον κ. Σουλτς για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι εταίροι της στον μεγάλο συνασπισμό, δια του αρχηγού των Σοσιαλδημοκρατών και αντικαγκελαρίου της γερμανικής κυβέρνησης Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ανακοίνωσαν πως θα στηρίξουν τον κ. Γιουνκέρ για την προεδρία της Κομισιόν.
Έτσι, ο κ. Σουλτς αποσύρθηκε από την υποψηφιότητα για την προεδρία της Κομισιόν, ενώ ο κ. Γκάμπριελ, μιλώντας στον ιστότοπο του «Σπήγκελ» ήταν ξεκάθαρος:
Αφού δήλωσε ότι το κόμμα του επιθυμεί την επανεκλογή του Σουλτς στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και θα στηρίξει τον Γιουνκέρ για την Κομισιόν, σχολίασε:
«Επαφίεται πλέον στην Άγκελα Μέρκελ να πείσει την πολιτική οικογένειά της. Χρειαζόμαστε έναν ισχυρό άξονα Γιούνκερ/Σουλτς απέναντι στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη».
Όλα έγιναν μέσα σε ελάχιστο χρόνο: Η Μέρκελ έπεισε τους «δικούς» της, ο Γκάμπριελ έπεισε τους «δικούς» του, κλείστηκε η συμφωνία και δόθηκε λύση.
Μάλιστα, επειδή το κόμμα του Γκάμπριελ είναι δεύτερο σε δύναμη στον γερμανικό μεγάλο συνασπισμό, συμφωνήθηκε επίσης ότι οι Σοσιαλδημοκράτες δεν θα διεκδικήσουν τη θέση του Επιτρόπου της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά θα δεχτούν έναν Χριστιανοδημοκράτη υποψήφιο.
Συμπέρασμα: Λύσεις υπάρχουν, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση.