Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Ορθές πρακτικές δενδροκομικής υγιεινής σε οπωρώνες Ακτινιδίου(

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Π.Ε.ΠΙΕΡΙΑΣ
Ορθές πρακτικές δενδροκομικής υγιεινής σε οπωρώνες Ακτινιδίου.
(Για την προστασία από την εμφάνιση της ασθένειας
του βακτηριακού έλκους της ακτινιδιάς)


          Το Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ενημερώνει τους καλλιεργητές ακτινιδιάς ότι διαπιστώθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας η παρουσία του επιβλαβούς οργανισμού Pseudomonas syringae pv. Αctinidiae (Βακτηριακό Έλκος της Ακτινιδιάς) σε εμπορική καλλιέργεια ακτινιδίου ποικιλίας Summer Fruit.
          Επειδή το παθογόνο αυτό προκαλεί εκτεταμένες και πολύ σοβαρές ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο (δένδρα) της ακτινιδιάς, προτείνονται από την Υπηρεσία μας να εφαρμόζονται ορθές πρακτικές δενδροκομικής υγιεινής για την αποφυγή μόλυνσης των οπωρώνων τους.
          Συγκεκριμένα προτείνεται να γίνεται συχνή επιθεώρηση των δένδρων για τυχόν εμφάνιση ύποπτων συμπτωμάτων προσβολής. Στην περίπτωση που εντοπιστούν ύποπτα συμπτώματα, μαρκάρονται τα δένδρα και ενημερώνεται σχετικά η υπηρεσία μας. Σε καμία περίπτωση να μη μεταφέρεται το ύποπτο φυτικό υλικό εκτός του οπωρώνα. Να εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα υγιεινής για τους χώρους και τα μέσα που χρησιμοποιούνται στην καλλιέργεια (καθαρά εργαλεία και μηχανικά μέσα, απολύμανσή τους πριν τη χρήση και καλό πλύσιμο αμέσως μετά τη χρήση τους, κτλ). Να εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα υγιεινής για το προσωπικό που μετακινείται μέσα στον οπωρώνα (χρήση καλύμματος κεφαλής και γαντιών, πλύσιμο των χεριών, κτλ). Να μην απομακρύνεται φυτικό υλικό από τον οπωρώνα και να εξασφαλίζεται ότι στα φορτία των συγκομισμένων καρπών δεν υπάρχουν φυτικά υπολείμματα (φύλλα, τμήματα βλαστών, κ.ά). Να συσσωρεύονται και να καταστρέφονται εντός του οπωρώνα τα τμήματα κλάδων από τα κλαδέματα και να διατηρείται καθαρή η επιφάνεια του εδάφους από πεσμένα φύλλα και τμήματα κλάδων. Να χρησιμοποιείται υγιές, πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό για την εγκατάσταση νέων οπωρώνων.

Σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτων συμπτωμάτων (γωνιώδεις νεκρωτικές κηλίδες στα φύλλα με ή χωρίς κίτρινη ζώνη, μάρανση και νέκρωση φύλλων ακτινιδιάς ή καρούλιασμα στις άκρες του ελάσματος, καστανοκόκκινος μεταχρωματισμός της επιφάνειας του κορμού, των βραχιόνων ή των κλάδων) της ασθένειας του βακτηριακού έλκους της ακτινιδιάς σε ένα οπωρώνα, οι παραγωγοί πρέπει άμεσα να ενημερώνουν τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής  – τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου.


Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ
                                        ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
                                                



                                                ΓΕΩΡΓΙΟΥ – ΚΙΤΣΙΟΥ ΕΥΔΟΚΙΑ