Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Εικονική Περιήγηση σε μνημεία της Καππαδοκίας!

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... constantinoupoli.com
Αξιοποιώντας τις σύγχρονες εξελίξεις στον χώρο της ψηφιακής φωτογραφίας και του Internet υψηλών ταχυτήτων, οι εφαρμογές εικονικής περιήγησης της εταιρίας μας σκοπό
έχουν να σας κάνουν να νιώσετε «σαν να είστε εκεί».
Καππαδοκία. Ένας τόπος ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς αλλά και ταυτισμένος με μια ξεχωριστή περίοδο της Ορθοδοξίας και της χριστιανικής λατρείας.
Οι Ναοί είναι λαξευμένοι μέσα στους βράχους. Σε κάποιους από αυτούς σώζονται και οι αγιογραφίες. Πρόκειται για έναν μοναδικό προορισμό που λίγοι έχουν κατορθώσει να επισκεφθούν σε σχέση με όλους εκείνους που το επιθυμούν

Ωστόσο η τεχνολογία δίνει πλέον μια μοναδική ευκαιρία σε όλους τους ανθρώπους όπου κι αν ζουν αφού χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού, Νικόλαου Πάχτα, τα μοναδικά μνημεία της Καππαδοκίας είναι “προσβάσιμα” από τον υπολογιστή.

Στην ιστοσελίδα που δημιούργησε ο κ. Πάχτας, ο χρήστης μπορεί να επιλέξει το μνημείο που επιθυμεί να επισκεφθεί:
  • την εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων στη Μαλακοπή,
  • την εκκλησία των Ταξιαρχών και του Τιμίου Σταυρού στην Τζελάλα (της οποίας η ελληνική ονομασία είναι Ομορφοχώρι),
  • τον ναό της Αγίας Βαρβάρας,
  • ή το υπαίθριο μουσείο Γκιόρεμε.
Ένα εικονικό ταξίδι στους υπόσκαφους ναούς της Καππαδοκίας, τα γνωστά πετρομονάστηρα που “φιλοξένησαν” τη χριστιανική λατρεία και παράδοση κατά την περίοδο του Βυζαντίου στην περιοχή της κεντρικής αυτής επαρχίας της Μικράς Ασίας, θα είναι διαθέσιμο από αύριο στους χρήστες του διαδικτύου. Και αντί να διανύσει κανείς εκατοντάδες χιλιόμετρα με το λεωφορείο και το καράβι για να περάσει από τον Ελλήσποντο και να φτάσει στον προορισμό του, μπορεί να βιώσει τη δεύτερη καλύτερη εμπειρία από το να είναι πραγματικά εκεί, με ένα μόνο κλικ στον ιστότοπο www.din.gr/cappadocia.
Μετακινώντας το ποντίκι αριστερά, δεξιά, πάνω ή κάτω στην οθόνη, η εικόνα που εμφανίζεται μπροστά του μετακινείται αντίστοιχα και ο εικονικός επισκέπτης μπορεί να δει τρισδιάστατα κάθε χώρο ενός μνημείου, τις τοιχογραφίες και αγιογραφίες του, τις καταστροφές που έχει υποστεί από το χρόνο και όχι μόνο.
Το επόμενο βήμα, εξάλλου, θα είναι η ψηφιακή αποκατάσταση των μνημείων της Καππαδοκίας, δηλαδή η δημιουργία της εικόνας τους όπως ήταν στο παρελθόν με βάση αρχειακό υλικό, βιβλιογραφία και μελέτες που έχουν γίνει για την ανάλυση των υπαρχουσών τοιχογραφιών και αγιογραφιών. Παράλληλα επιδιώκεται η καταγραφή του συνόλου των μνημείων που υπάρχουν στην περιοχή καθώς ως τώρα η εικονική περιήγηση αφορά μόλις έξι μνημεία.
Π.Γιούλτση

http://www.din.gr/cappadocia/