Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Εξιχνιάστηκαν οχτώ (8) υποθέσεις εξαπάτησης σε βάρος εμπόρων γεωργικών μηχανημάτων και παραγωγών αγροτικών προϊόντων

Εξιχνιάστηκαν οχτώ (8) υποθέσεις εξαπάτησης σε βάρος εμπόρων γεωργικών μηχανημάτων και παραγωγών αγροτικών προϊόντων, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Κατερίνης
Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 18 ατόμων που είχαν συστήσει εγκληματική
οργάνωση για το σκοπό αυτό, αποκομίζοντας τεράστια οικονομικά οφέλη

Η λεία της οργάνωσης ανέρχεται στο ποσό των 260.000 ευρώ



Η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Κατερίνης, μετά από μεθοδική και συστηματική έρευνα, κατάφερε να εξιχνιάσει μια σειρά από περιπτώσεις εξαπάτησης εμπόρων γεωργικών μηχανημάτων και παραγωγών αγροτικών προϊόντων, από εικονική ατομική επιχείρηση, η οποία ενέχεται σε πλήθος παραβάσεων και παράνομων δραστηριοτήτων σε Πιερία, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Κοζάνη.
Για την εμπλοκή τους στην υπόθεση αυτή, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος δεκαοχτώ (18) ατόμων, εκ των οποίων δεκατέσσερις (14) ημεδαποί και τέσσερις (4) υπήκοοι Αλβανίας, οι οποίοι κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και για απάτες και πλαστογραφίες κατ’ εξακολούθηση.
Στο πλαίσιο της έρευνας, ταυτοποιήθηκε η εγκληματική δραστηριότητα της οργάνωσης και διακριβώθηκε ο τρόπος που είχαν αναπτύξει τα μέλη, καθώς και η μεθοδολογία που εφάρμοζαν, για να αποκομίζουν μεγάλα χρηματικά ποσά, ως παράνομο περιουσιακό όφελος.
Αναλυτικότερα, αρχικά τρεις από τους προαναφερόμενους ημεδαπούς συγκρότησαν ομάδα, στην οποία εντάχθηκαν και τα υπόλοιπα 15 άτομα και με σκοπό τον παράνομο πορισμό εισοδήματος, διέπρατταν απάτες σε βάρος εμπόρων γεωργικών μηχανημάτων και παραγωγών αγροτικών προϊόντων.
Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχαν διακριτούς ρόλους, δρούσαν μεθοδικά και οργανωμένα σε περιοχές της Πιερίας, της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας και της Κοζάνης, αποκομίζοντας τεράστια οικονομικά οφέλη, με την παράνομη δράση τους να εντοπίζεται από το Σεπτέμβριο του 2013 έως τον Ιανουάριο του 2014.
Ως προς τη μεθοδολογία δράσης τους, αφού «έστησαν» εικονική ατομική επιχείρηση στο όνομα 48χρονου ημεδαπού, μέλους της οργάνωσης, με έδρα την Κατερίνη, η οποία δεν άσκησε καμία νόμιμη δραστηριότητα, τα μέλη της οργάνωσης προέβαιναν στην αναζήτηση συγκεκριμένων γεωργικών μηχανημάτων. Εντόπιζαν εταιρίες που διέθεταν τέτοιου είδους μηχανήματα και εμφανιζόμενοι με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, προχωρούσαν σε διαπραγματεύσεις για την πώληση ή τη μίσθωση τους.
Μάλιστα για να είναι περισσότερο πειστικοί παρέδιδαν ως προκαταβολή διάφορα χρηματικά ποσά, που τους ζητούνταν κάθε φορά, «δείχνοντας» ότι είναι έμποροι με μεγάλο κύκλο εργασιών και έχουν οικονομική άνεση και έπειθαν τους πωλητές να προχωρήσουν στη συναλλαγή.
Για το σκοπό αυτό προέβαιναν στην κατάθεση χρηματικών ποσών σε τραπεζικό λογαριασμό, στην υπογραφή συναλλαγματικών ή στην υπογραφή επιταγών.
Ακολούθως, η οργάνωση προωθούσε και διέθετε τους γεωργικούς ελκυστήρες και τα γεωργικά μηχανήματα παράνομα στην αγορά της Αλβανίας.
Την ίδια μέθοδο εφάρμοζαν και σε βάρος παραγωγών αγροτικών προϊόντων.
Συνολικά, τα μέλη της οργάνωσης καταβάλλοντας μηδαμινές σε σχέση με την αξία των μηχανημάτων προκαταβολές, παρέλαβαν (4) γεωργικούς ελκυστήρες, ανυψωτικό μηχάνημα έργων, καθώς και μεγάλες ποσότητες αραβοσίτου και κριθαριού.
Ενδεικτικά, αναφέρονται οι κάτωθι περιπτώσεις:
· το Σεπτέμβριο του έτους 2013, τρία από τα μέλη της οργάνωσης με το πρόσχημα της αγοράς γεωργικού ελκυστήρα έπεισαν υπεύθυνο εταιρίας να τους παραδώσει το συγκεκριμένο μηχάνημα αξίας 50.000 ευρώ, καταβάλλοντας ως προκαταβολή το χρηματικό ποσό των 7.000 ευρώ, ενώ για την αγορά υπεγράφη συναλλαγματική. Η εν λόγω εταιρία ζημιώθηκε κατά 43.000 ευρώ.
· το Σεπτέμβριο του έτους 2013, επτά από τα μέλη της οργάνωσης με το πρόσχημα της αγοράς αραβοσίτου 290 τόνων, έπεισαν αγροτικό παραγωγό να τους παραδώσει την ποσότητα αυτή αξίας 55.000 ευρώ, καταβάλλοντας ως προκαταβολή το χρηματικό ποσό των 2.500 ευρώ. Για την αγορά του παρέδωσαν επιταγές δύο εκ των οποίων ήταν κλεμμένες και ένα τιμολόγιο αγοράς προϊόντων από την εικονική επιχείρηση. Ο εν λόγω παραγωγός ζημιώθηκε κατά 52.500 ευρώ.
Το προανακριτικό έργο, το οποίο διεξάγει η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Κατερίνης, βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να εξακριβωθεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της οργάνωσης, ενώ περαιτέρω έλεγχος διενεργείται στα στοιχεία της επιχείρησης.
Στο πλαίσιο αυτό, οι αστυνομικές έρευνες συνεχίζονται σε εθνικό επίπεδο, αλλά και στο πεδίο της ευρωπαϊκής - διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας, προκειμένου να διακριβωθεί πλήρως το σύνολο και το χρονικό εύρος των παρανόμων δραστηριοτήτων της εγκληματικής οργάνωσης, εντός και εκτός της ελληνικής επικράτειας.
Με αφορμή το προηγούμενο περιστατικό, η Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας κρίνει σκόπιμο να υπενθυμίσει μερικές απλές, αλλά ιδιαίτερα χρήσιμες συμβουλές ασφαλείας:
  • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν είτε αυτοπρόσωπα είτε τηλεφωνικά να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού με οποιοδήποτε πρόσχημα.
  • Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού. Ενδεικτικά αναφέρεται πως στο παρελθόν δράστες έχουν μεταφέρει με αυτοκίνητο ηλικιωμένους ακόμα και σε Τράπεζες, προκειμένου να αναλάβουν μεγάλα χρηματικά ποσά και να τους τα παραδώσουν.
  • Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
  • Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
  • Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.
Παράλληλα ενημερώνουμε τους πολίτες ότι οι δράστες για την πραγματοποίηση της απάτης χρησιμοποιούν συνήθως την εξής μεθοδολογία:
  • Επιλέγουν κυρίως ηλικιωμένους ανθρώπους, για τους οποίους πληροφορούνται με οποιανδήποτε τρόπο τα στοιχεία ταυτότητας τόσο των ιδίων, όσο και προσφιλών συγγενικών τους προσώπων, συνήθως των παιδιών ή των εγγονιών τους.
  • Τους προσεγγίζουν «δήθεν» ως απεσταλμένοι των συγγενών τους και με το πρόσχημα άμεσης και επείγουσας ανάγκης χρημάτων, επιδιώκουν να τους αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά. Η προσέγγιση συνήθως γίνεται κατά την έξοδο ή λίγο πριν την είσοδο στην κατοικία τους, έξω από Τράπεζες ή εμπορικά καταστήματα κ.λπ.
  • Οι τεχνικές, που χρησιμοποιούν οι δράστες για να πείσουν τους ηλικιωμένους να τους δώσουν τα χρήματα για λογαριασμό των οικείων τους, είναι ο αιφνιδιασμός και η παρουσίαση μιας αληθοφανούς οικονομικής ανάγκης που πρέπει να ικανοποιηθεί χωρίς αναβολή. Με τον τρόπο αυτό, αλλά και με την αναφορά σε συγγενικά πρόσωπα με ιδιαίτερη οικειότητα, επιδιώκουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη και να μην αφήσουν περιθώρια δεύτερης σκέψης. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι δράστες για να ισχυροποιήσουν τα επιχειρήματά τους, προσποιούνται πως τηλεφωνούν στα οικεία πρόσωπα για να επιβεβαιώσουν την οικονομική ανάγκη, πλην όμως οι ηλικιωμένοι μέσα στην αναστάτωση τους δεν αντιλαμβάνονται ότι συνομιλούν με συνεργούς των δραστών και όχι με τους συγγενείς τους. Επίσης, σε άλλες περιπτώσεις τηλεφωνούν σε συνταξιούχους ιερωμένους και επικαλούμενοι δήθεν γρηγορότερη λήψη εφάπαξ ή άλλων χρηματικών ποσών από τα ταμεία ασφαλίσεώς τους, αποσπούν διάφορα χρηματικά ποσά.
  • Οι λόγοι που επικαλούνται οι δράστες για να αποσπάσουν χρήματα είναι συνήθως η εξόφληση ενός χρέους, η πληρωμή ασφαλιστηρίων συμβολαίων, η αγορά ηλεκτρικών συσκευών, ανταλλακτικών αυτοκινήτων ή η εισαγωγή προσφιλών προσώπων τους στο νοσοκομείο κ.λπ., για λογαριασμό «δήθεν» συγγενικών προσώπων
  • Τα χρηματικά ποσά, που ζητούν οι δράστες κυμαίνονται από μερικές εκατοντάδες έως αρκετές χιλιάδες Ευρώ, ποσά τα οποία μεταβάλλονται και προσαρμόζονται ανάλογα με τη δεκτικότητα και ευπιστία των ηλικιωμένων.