Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Επιστολή Δημάρχου Γ.Παπαθανασίου προς Υπ.Αγρ.Ανάπτυξης για την ευλογιά

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος....Δ.Δίου-Ολύμπου
Επιστολή για την ασθένεια της ευλογιάς απέστειλε ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Γιώργος Παπαθανασίου προς τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης Αθανάσιο
Τσαυτάρη.
Η επιστολή αυτή που στάλθηκε την Παρασκευή 2/5/2014, κοινοποιήθηκε στην αντιπεριφερειάρχη Σοφία Μαυρίδου καθώς επίσης και στους βουλευτές της Πιερίας Κώστα Κουκοδήμο, Γιώργο Κωνσταντόπουλο, Δημήτρη Χριστογιάννη και Άννα Μάνη.
Είχε προηγηθεί συνάντηση – συζήτηση του δημάρχου κ. Παπαθανασίου με κτηνοτρόφους της περιοχής για το επίμαχο θέμα. Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Λιτόχωρο 30 Απριλίου 2014

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

            Όπως ίσως ήδη γνωρίζετε, στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας το τελευταίο διάστημα υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες γενικότερα, για τα κρούσματα ευλογιάς που παρουσιάστηκαν σε ορισμένα κοπάδια αιγοπροβάτων. Ειδικότερα στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Δίου – Ολύμπου εντοπίστηκαν τρεις (3) κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις με θετικό δείγμα ευλογιάς οι οποίες και οδηγήθηκαν στην θανάτωση των ζώων, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης νόσου. Για τον λόγο αυτό και επειδή το συγκεκριμένο ζήτημα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και αγγίζει εκατοντάδες οικογένειες τόσο στο Δήμο Δίου – Ολύμπου όσο και σε όλη την Πιερία, θα ήθελα να σας παρουσιάσω ορισμένα στοιχεία μετά από συζητήσεις με κτηνοτρόφους της περιοχής μας, τα οποία έχουν ιδιαίτερη σημασία και πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη στη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων. 
            Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (2006) το ζωικό κεφάλαιο της Π.Ε. Πιερίας ανέρχεται σε 185.000 αιγοπρόβατα που αντιστοιχεί στο 13% του ζωικού κεφαλαίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Μόνο στην Πιερία ετησίως παράγονται 1.335.000 αμνοερίφια τα οποία προωθούνται στην εγχώρια και ευρωπαϊκή αγορά, που αντίστοιχα αποτελεί το 15% της παραγωγής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Σύμφωνα πάντα με την ίδια αρχή, η ετήσια παραγωγή αιγοπρόβειου γάλατος ανέρχεται σε 19.100 τόνους, ποσότητα ίση με το 8% της παραγωγής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Τέλος, κάθε χρόνο προωθούνται στην εγχώρια αγορά περισσότερα από 25.000 ενήλικα αιγοπρόβατα. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό και με βάση τις μέσες τιμές πώλησης των παραπάνω αγαθών, διαπιστώνουμε ότι τα συνολικά έσοδα από την κτηνοτροφική δραστηριότητα αγγίζουν τα 30.000.000€, χωρίς να υπολογίζονται τα υπόλοιπα πρωτογενή κτηνοτροφικά προϊόντα (νωπά δέρματα, μαλλιά προβάτων, τρίχες αιγών), αλλά και χωρίς να υπολογίζονται όλες οι υπόλοιπες χρηματικές εισροές που συμπαρασύρει η κτηνοτροφία. Αξίζει να σημειώσουμε επίσης, ότι σύμφωνα με οδηγό της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΣΥΕ), και ειδικότερα με τις Στατιστικές Πρωτογενούς Τομέα (2004), το μεγαλύτερο ποσοστό απασχολούμενων στην γεωργία και την κτηνοτροφία στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανήκει σε ηλικίες κάτω των 35 και έως 54 ετών. Στοιχείο που δείχνει ότι οι νέοι επιλέγουν συνειδητά την ενασχόλησή τους με την γεωργία και την κτηνοτροφία, αξιοποιώντας κάθε παράμετρο για την ανάπτυξη των εκμεταλλεύσεών τους. Επίσης, οι Ετήσιες Μονάδες Εργασίας στον πρωτογενή τομέα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ξεπερνούν τις 2.800, που είναι και οι περισσότερες από κάθε άλλη περιφέρεια της χώρας.
            Όλα τα παραπάνω τα καταγράφουμε για να σας δείξουμε ότι στην Κεντρική Μακεδονία γενικότερα, αλλά ειδικότερα στην Π.Ε. Πιερίας η κτηνοτροφία και η γεωργία αποτελούν έναν από τους κυριότερους άξονες οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής μας. Επιπλέον η κτηνοτροφία αποτελεί βασικό παράγοντα του οικοσυστήματος της παρολύμπιας περιοχής του Δήμου μας. Είναι πολύ θλιβερό όταν εκμεταλλεύσεις οικογενειών που ασχολούνται με την κτηνοτροφία δεκαετίες ολόκληρες, αποδεκατίζονται εν ριπή οφθαλμού. Γνωρίζω τόσο εγώ όσο και οι ίδιοι οι παραγωγοί ότι το γράμμα του νόμου είναι σκληρό και πρέπει να τηρείται. Άλλωστε οι παραγωγοί μας είναι εκείνοι που ζητάνε τα μέτρα πρόληψης και προστασίας να είναι αυστηρά καθώς οι εκμεταλλεύσεις τους είναι οι άμεσα θιγόμενες. Η συνεργασία  των παραγωγών μας με την κτηνιατρική υπηρεσία της Π.Ε. Πιερίας ήταν έως τώρα και θα συνεχίσει να είναι εξαιρετική. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά του κτηνιάτρου, για αυτό και εμπιστευόμαστε τις προειδοποιήσεις τους για τον ταχύ ρυθμό εξάπλωσης που μπορεί να έχει μια τέτοια ασθένεια. Σε θέματα λοιπόν δημόσιας υγείας δεν μπορούμε να παίζουμε.
            Απευθύνομαι σε εσάς κύριε Υπουργέ, μεταφέροντας τα αιτήματα των παραγωγών του Δήμου μας για την δίκαιη, ηθική και πάντα σύννομη αντιμετώπιση των πληγεισών εκμεταλλεύσεων. Ζητάμε την άμεση αποζημίωση των παραγωγών οι εκμεταλλεύσεις των οποίων έχουν καταστραφεί, με γνώμονα την υψηλή γαλακτοπαραγωγική ικανότητα των αιγοπροβάτων της περιοχής μας, καθώς επίσης και την άμεση αποζημίωση των εκμεταλλεύσεων που βρίσκονται στις ζώνες επιτήρησης που όρισε η κτηνιατρική υπηρεσία γύρω από τα τελευταία κρούσματα της ασθένειας, όπως απαιτείται από το νόμο, και στις οποίες έχει απαγορευτεί κάθε δραστηριότητα – μετακίνηση. 
            Το μεγαλύτερο ερώτημα των παραγωγών κύριε Υπουργέ είναι γιατί επιτρέψαμε να φτάσει ο ιός της ευλογιάς στον τόπο μας, ενώ θα έπρεπε να κατασταλεί από τα πρώτα κιόλας κρούσματα στον Έβρο. Και επειδή στα μάτια όλων φαίνεται ο νόμος να εφαρμόζεται μονόπλευρα, κυριότερο αίτημά μας είναι να ανοίξει ένας διάλογος ανάμεσα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τις κατά τόπους περιφερειακές ενότητες, τους Δήμους και φυσικά τους ίδιους τους παραγωγούς με σκοπό να αποσαφηνιστούν τα μέτρα πρόληψης, να σχηματιστούν οι απαραίτητοι ελεγκτικοί μηχανισμοί, οι οποίοι σήμερα δεν υπάρχουν, να ενταθούν οι έλεγχοι μέσα από την περαιτέρω στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών, να αυξηθούν οι εργαστηριακοί έλεγχοι για να καταρριφθεί κάθε ενδεχόμενο πιθανού εργαστηριακού λάθους, για να μην φτάσουμε στην ολοκληρωτική καταστροφή μεγάλου ζωικού πληθυσμού.
            Μετά και τους τελευταίους ελέγχους η κτηνιατρική υπηρεσία ενημέρωσε τους παραγωγούς και εκείνοι με την σειρά τους εμένα προσωπικά ότι δεν εντοπίστηκε νέο ύποπτο κρούσμα. Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη που ανταποκρίνεται στην κινητοποίηση της κτηνιατρικής υπηρεσίας της Π.Ε. Πιερίας, που μοναδικό σκοπό είχε την άμεση αντιμετώπιση της ασθένειας και της πιθανής της εξάπλωσης. Και επειδή κανένας σοβαρός κτηνοτρόφος δεν θέλει να καταστρέψει την περιουσία του, θα πρέπει επιτέλους να αναζητηθούν ευθύνες για την εξάπλωση του ιού της ευλογιάς, αλλά και να απαιτηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης. Είμαι πεπεισμένος ότι θα ανταποκριθείτε στο συγκεκριμένο ζήτημα με την σοβαρότητα που του αρμόζει, σεβόμενος τα δικαιώματα του αγρότη – κτηνοτρόφου.
            Από την πλευρά μου ως Δήμαρχος Δίου – Ολύμπου θα είμαι στην διάθεσή σας και ανοικτός σε κάθε πρόταση που μπορεί να αφορά το Δήμο μας για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος, σε συνεργασία τόσο με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, όσο και με τους ίδιους τους παραγωγούς – κτηνοτρόφους της περιοχής μας, τα δικαιώματα των οποίων υποστηρίζουμε με κάθε δυνατό και σύννομο τρόπο.

Με εκτίμηση,

Παπαθανασίου Γεώργιος

Δήμαρχος Δίου - Ολύμπου