Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Σάββατο 10 Μαΐου 2014

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ (Ξανθίππη Σκαρπιά Χόιπελ)

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος....΄ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Ξανθίππη Σκαρπιά Χόιπελ
 «28+ Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης»

Στο πλαίσιο της 11ης Δ.Ε.Β.Θ. το Σάββατο 10 Μαΐου 2014, ώρα 12:00 στο Φιλολογικό
καφενείο [περίπτερο 13] οι εκδόσεις IANOS παρουσιάζουν το βιβλίο «28+ Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης» της Ξανθίππης Σκαρπιά Χόιπελ.

Η σύνταξη αυτού του Λευκώματος των Αναμνήσεων ξεκίνησε στις πρωτοχρονιάτικες διακοπές του 2010. Ξεφυλλίζοντας τον Επετειακό Τόμο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, έκδοση 2009, και ανακαλώντας στο νου κάποια γεγονότα που συνέβησαν στο διάστημα της εθελοντικής θητείας μου, ως μέλους του Δ.Σ. του Μακεδονικού Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης (ΜΚΣΤ) και ως προέδρου του ΜΚΣΤ και του Ιδρύματος Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΜΜΣΤ). Στην πάροδο των χρόνων και έχοντας βαθιά το συναίσθημα της χρονικής πληρότητας, όταν θα υπάρχουν μόνο οι ανθρώπινες σκιές, μπορεί αυτό το λεύκωμα να αποκτήσει και κάποια αξία, αρχειακής πληροφόρησης, επειδή δεν αποτελεί περιτειχισμένο κείμενο με αθέατα συμβάντα, αφού πρόκειται για ανοικτό συνοπτικό λόγο, που απευθύνεται στο ευρύ κοινό και όχι αποκλειστικά σε ειδήμονες. Γραπτός και προφορικός λόγος, ιδιαίτερα λιτός, γι’ αυτό και δύσκολος, λόγω της περιληπτικής του ιδιότητας, αφού δεν πρέπει να πιάνει παραπάνω από μισή σελίδα, άντε το πολύ μια, καθώς κανείς δεν θέλει να ακούει όρθιος πολλά λόγια, πέραν, φυσικά, αυτών των εξειδικευμένων επιμελητών.
Ξανθίππη Σκαρπιά Χόιπελ
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γυμνασιακές σπουδές στο Αρσάκειο Πάτρας και πτυχίο Αρχιτεκτονικής από το Technischen Hochschule της Καρλσρούης Γερμανίας. Διδάκτωρ (1975) και υφηγήτρια (1981) της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Μέτοχος του αρχιτεκτονικού γραφείου «Τζώνος-Χόιπελ-Χόιπελ», στη Θεσσαλονίκη. Στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ: βοηθός (1966), επιμελήτρια (1975), Αναπληρώτρια Καθηγήτρια (1981) και Τακτική Καθηγήτρια (1985). Επί δέκα έτη ήταν διευθύντρια του εργαστηρίου «Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού» και διευθύντρια του Β΄ τομέα. Αναπληρώτρια Πρόεδρος και Πρόεδρος του Τμήματος.  Διευθύντρια στο προπτυχιακό πρόγραμμα «Η εκπαίδευση του αρχιτέκτονα στον 21ο αιώνα, αναβάθμιση των σπουδών και νέες μέθοδοι διδασκαλίας και επικοινωνίας».  Διευθύντρια του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Προστασία, Συντήρηση και Αποκατάσταση Μνημείων και Έργων Πολιτισμού». Ολοκλήρωσε δεκαεπτά ερευνητικά προγράμματα και κέρδισε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Είναι ερασιτέχνης ζωγράφος, με εκθέσεις σε γκαλερί της Θεσσαλονίκης. Είναι ιδρυτικό μέλος του Μακεδονικού Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης και, από το 1988, πρόεδρος του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.