Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Βγαίνουμε και πάλι Συγγρού...

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... αριστερό blog
Παναγιώτης Μαυροειδής
Πανηγυρίζει η κυβέρνηση για το γεγονός ότι η Ελλάδα ‘’ξαναβγαίνει στις αγορές’’. Σύμφωνα με μια διαστρεμμένη λογική, τούτο θεωρείται θετικό, ‘’κανονικό’’ και ασφαλώς επιτυχία.
Ας τα πάρουμε με τη σειρά.
 
Ποιά Ελλάδα ‘’βγαίνει’’ στο σεργιάνι;
 
Αυτή που πλέον έγινε ‘’κανονική χώρα’’ κατά τον πρωθυπουργό. Αυτή δηλαδή που σε σχέση με το 2009 (έτος αποκλεισμού από ‘’αγορές’’), έχει τις εξής διαφορές:
 
  • Χρέος 349 δις αντί για 299 δις
  • Ποσοστό Χρέους επί του ΑΕΠ 190% αντί 129%
  • ΑΕΠ 185 δις αντί για 231 δισ
  • Ανεργία 27,5% αντί για 9%
  • Αγοραστική δύναμη μισθωτών 37% μειωμένη
Ας μη συνεχίσουμε...
 
Που βγαίνει; Ποιες είναι οι ΄΄αγορές’’;
 
Ωραίο εύηχη όνομα η αγορά! Κάτι σαν την ‘’αρχαία αγορά του δήμου’’, που φέρνει κάτι από φιλοσοφία και άμεση δημοκρατία ή σαν την αγορά των πάλαι ποτέ ζωντανών χωριών που παρέπεμπε στην παρέα και τη σχόλη.
 
Πρόκειται όμως για  συναλλαγή με τους χρηματοπιστωτικούς γύπες, με κοινούς τοκογλύφους. Για οίκους που μεταφέρουν κεφάλαια από εδώ και από κει  για να μαζεύουν παραδάκι. Τώρα, λένε,  αμερικανοί επενδυτές αποσύρονται από τις αναδυόμενες αγορές και επιλέγουν τα turn around stories της Ευρώπης. Οι επενδύσεις σε ευρωπαϊκές μετοχές υπολογίζονται περίπου σε 2,5 τρισ. ευρώ από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο, σημειώνοντας άνοδο του όγκου συναλλαγών κατά 19% αν συγκριθούν με το αντίστοιχο διάστημα του 2013.
Για να πούμε του στραβού το δίκιο, δεν πάει η Ελλάδα σε αυτούς, αλλά αυτοί μυρίστηκαν ψοφίμι και κέρδος.
 
Τι ζητάει η Ελλάδα στις αγορές;
 
Όχι δεν είναι έξοδος  μιας φυλακισμένης καλλονής σε περίπατο στο δάσος. Είναι, απλά έξοδος προς αναζήτηση δανεικών. Η Ελλάδα ζητάει δανεικά και εννοείται πρέπει να προσφέρει τόκο για αυτά. Να πληρώσει, ανάλογα με την ‘’αξιοπιστία’’ της. Αλλά και να αναλάβει δεσμεύσεις.
 
Με ποιό τόκο θα γίνει δανεισμός;
 
‘’Θα αποφασίσουν οι αγορές’’, ακούγεται με στόμφο η απάντηση, αφήνοντας να υπονοηθεί πως αυτές είναι σοφές και αδέκαστες. Μιλούν  για κάτι μεταξύ 4,5 και 6%. Δηλαδή; Καλό ή κακό είναι αυτό; Θα είναι ένα επιτόκιο δύο ή φορές μεγαλύτερο από το μνημονιακό επιτόκιο δανεισμού που ισχύει τώρα. Και 1000% πάνω από το σχεδόν μηδενικό επιτόκιο δανεισμού της Γερμανίας.  
 
Και επειδή, όλα είναι ανάποδα πλέον, αυτό θεωρείται όχι απλά καλύτερο από πριν,  αλλά και πολύ καλό. Αν δεν το καταλαβαίνετε, ακούστε λίγο παραπάνω Άδωνη.
 
Γιατί χρειαζόμαστε δανεικά;

 Διαβάστε τη συνέχεια εδώ