Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Εξαγωγές, καταθέσεις και φορολογία, διαψεύδουν

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Rizopoulos Post 
«Η οικονομία είναι ψυχολογία», λέει ένα νεοφιλελεύθερο θέσφατο. Πράγματι, η καλή ψυχολογία μπορεί να επαυξήσει την επίδραση θεμελιωδών δεδομένων, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι
αυτά είναι θετικά. Διότι αν πιστέψουμε ότι η «ψυχολογία» μπορεί από μόνη της να αντιστρέψει αρνητικά θεμελιώδη δεδομένα, τότε φεύγουμε από τα εδάφη της οικονομίας και των επιστημών γενικώς και προσχωρούμε στη μεταφυσική.
Ενώ λοιπόν η κυβέρνηση προσπαθεί να «ντοπάρει» την ψυχολογία της αγοράς με το «συμβολισμό» της εξόδου στις αγορές (η αγορά ειδικά, ξέρει πολύ καλά για τι είδους «έξοδο» πρόκειται…), η πραγματική οικονομία άλλα αποκαλύπτει. Οι ειδήσεις από τρία βασικά μέτωπα, εξαγωγές, καταθέσεις και φορολογία, δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές.
• Εξαγωγές:
Για 6ο συνεχόμενο μήνα μειώθηκαν οι εξαγωγές το Φεβρουάριο, κατά 7%. Ακόμη μεγαλύτερη σημασία όμως έχει η -για πρώτη φορά από τον περασμένο Σεπτέμβριο- καταγραφόμενη αύξηση των εισαγωγών, που σε συνδυασμό με τη μέιωση των εξαγωγών επαναφέρει τον κίνδυνο του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Η θεαματική μείωση του εργατικού κόστους δεν στάθηκε ικανή να εμπεδώσει μια ανοδική τάση στις εξαγωγές, ενώ και η μείωση των εισαγωγών αποδεικνύεται μη βιώσιμη, αφού οφείλεται στην καταβαράθρωση της εσωτερικής ζήτησης και όχι στην υποκατάσταση εισαγωγών. Τα ζητήματα αυτά είναι θεμελιακής σημασίας σε μια οικονομία όπου η διαρκής λιτότητα έχει καθηλώσει την εσωτερική ζήτηση.
• Καταθέσεις:
Σε περίπου 3 δισ. ευρώ υπολογίζεται η μείωση καταθέσεων στο πρώτο τρίμηνο του 2014. Το Δεκέμβριο ήταν 163.251 εκατ. ευρώ, ενώ το Φεβρουάριο ανήλθαν σε 160.538 εκατ. ευρώ και αναμένεται περαιτέρω μείωση το Μάρτιο. Τους τελευταίους μήνες, ο ρυθμός μείωσης των καταθέσεων είναι πλέον περί τα 800-1.000 εκατ. το μήνα. Που οφείλεται αυτή η διαρκής αιμορραγία;