Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Πόλεις που άκμασαν στα... έγκατα της Γης

Ένα διαφορετικό υπόγειο ταξίδι

Ο πρώτος ουρανοξύστης που χτίστηκε στον κόσμο ήταν το κτίριο Home Insurance Building στο Σικάγο, οι εργασίες κατασκευής του οποίου ολοκληρώθηκαν στο διάστημα 1884-1885.

Ο «πατέρας των ουρανοξυστών», που σήμερα φαντάζει σαν μινιατούρα δίπλα στα πανύψηλα και γιγαντιαία κτίρια που «σκαρφαλώνουν στα ουράνια», τα οποία έχουν κατασκευαστεί σε διάφορες χώρες του κόσμου, είχε ύψος 42 μέτρα.

Ο αρχιτέκτονας του «σκελετού του Σικάγο» ήταν ο William LeBaron Jenney, σύμφωνα με την ιστοσελίδα guinnessworldrecords.com.

Ο πρώτος ουρανοξύστης κατεδαφίστηκε το 1931, χρονιά κατά την οποία ολοκληρώθηκε το Empire State Building στη Νέα Υόρκη.

Στα χρόνια που ακολούθησαν ξεκίνησε ένας «κατασκευαστικός αγώνας» ανάμεσα σε διάφορες χώρες για το ποια θα «φιλοξενεί» το υψηλότερο κτίριο στον κόσμο. Το Burj Khalifa στο Ντουμπάι, ο πύργος Shanghai Tower της Σαγκάης και το Makkah Royal Clock Tower στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας συμπληρώνουν την πρώτη τριάδα των υψηλότερων κτιρίων του κόσμου.

Ωστόσο, ο άνθρωπος δεν περιόρισε την κατασκευαστική και αρχιτεκτονική δημιουργικότητα και φαντασία του προς τα ουράνια, αλλά και… υπογείως, χτίζοντας πόλεις στα έγκατα της Γης ή βαθιά μέσα σε βραχώδη βουνά, όπως αναφέρει σε άρθρο της η Annalee Newitz στο io9.com.

Δείτε παρακάτω μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:

1. Πέτρα Ιορδανίας

Χτίστηκε το 2ο αιώνα π.Χ. από τους κατοίκους της περιοχής (Ναβαταίοι ή Ναμπάτου). Όλη η αρχαία πόλη της Πέτρας είναι λαξευμένη πάνω σε μαλακά ψαμμιτικά πετρώματα και αποτελεί ένα ζωντανό μνημείο ενός αξιοθαύμαστου πολιτισμού, γράφει η Wikipedia.

2. Barry Troglodyte 


Διαβάστε τη συνέχεια εδώ