Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Tα μυστικά της μακροζωίας στην ελληνική παροικία της Αυστραλίας

Λιτά γεύματα, ποικιλία τροφών και περπάτημα
Στην πιο συναρπαστική περιπέτεια, αυτή της αναζήτησης του Αγίου Δισκοπότηρου της μακροζωίας, έχουν αποδυθεί Έλληνες ερευνητές από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Ξεκινώντας το 2005 από την Κύπρο και τη νησιωτική Ελλάδα, συνεχίζοντας στη Μάλτα, τη
Σαρδηνία, τη Σικελία, για να επεκταθούν σήμερα σε «θύλακες» Ελλήνων μεταναστών πρώτης γενιάς σε Αυστραλία και ΗΠΑ, καταγράφουν την κατάσταση της υγείας των ηλικιωμένων και τις διατροφικές τους συνήθειες, ψηλαφώντας τους παράγοντες που επιδρούν στο προσδόκιμο επιβίωσης του ανθρώπου.
Στην Αυστραλία η μελέτη ανάμεσα σε συμπαροίκους που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα.
Η μελέτη MEDIS (επικεφαλής καθηγητές Δημοσθένης Παναγιωτάκος και Ευάγγελος Πολυχρονόπουλος) βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ωστόσο κάποια πρώτα συμπεράσματα είναι αποκαλυπτικά. Όπως εξήγησε στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο καθηγητής Βιοστατιστικής-Επιδημιολογίας, Δ. Παναγιωτάκος, το κοινό χαρακτηριστικό των μακροβιότερων από τους συμμετέχοντες στην έρευνα ήταν η λιτότητα στη διατροφή, σε συνδυασμό με την κατανάλωση ποικιλίας τροφών. Λιτοί σε όλα, ακολουθούν τη διατροφική παράδοση του τόπου τους, βασισμένη στο ελαιόλαδο και τα προϊόντα της γης. «Πολύ σημαντικό είναι επίσης ότι ασκούνται καθημερινά, χρησιμοποιώντας τα πόδια τους ως μεταφορικό μέσο» συμπληρώνει ο αναπληρωτής καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής, Ευ. Πολυχρονόπουλος.
Ωστόσο, ύστερα από συνεντεύξεις με περισσότερους από 2.100 ηλικιωμένους άνδρες και γυναίκες μόνιμους κατοίκους νησιών του Αιγαίου (Σαμοθράκη, Λήμνος, Λέσβος, Σύρος, Νάξος, Ικαρία), του Ιονίου (Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος), της Κρήτης και της Κύπρου, προκύπτει ότι αυτός ο ευεργετικός τρόπος ζωής σταδιακά εγκαταλείπεται. Ιδίως στα νησιά που έχουν «αλωθεί» από τον τουρισμό, οι ηλικιωμένοι ακολουθούν πλέον έναν πιο «δυτικό» τρόπο ζωής, μακριά από την άσκηση και τη μεσογειακή διατροφή, με ορατές επιπτώσεις στην υγεία τους.
Συνολικά, βρέθηκε ότι το 66% των γυναικών και το 52% των ανδρών ακολουθούν πλήρως καθιστικό τρόπο ζωής, χωρίς καθόλου σωματική δραστηριότητα, ενώ το 40% των γυναικών και το 25% των ανδρών είναι παχύσαρκοι. Το 69% των γυναικών και το 58% των ανδρών έχουν αρτηριακή υπέρταση, το 35% των γυναικών και το 37% των ανδρών αυξημένες τιμές λιπιδίων, ενώ το 23% των γυναικών και ανδρών έχουν σακχαρώδη διαβήτη. Το 27% των γυναικών και το 14% των ανδρών, τέλος, εμφανίζουν έντονα συμπτώματα κατάθλιψης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ηλικιωμένοι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου και της Κρήτης είχαν περισσότερους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου (υπέρταση, διαβήτη, παχυσαρκία και υπερχοληστερολαιμία) σε σύγκριση με τους κατοίκους του Ιονίου, ενώ τους λιγότερους παράγοντες κινδύνου εμφάνιζαν οι Κύπριοι ηλικιωμένοι.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

http://neoskosmos.com